Goede en rendabele gewoontes en toch niet makkelijk om vol te houden?



Ik heb je de afgelopen zomer via verschillende blogs uitgebreid geïnformeerd over goede financiële gewoontes.

Toegegeven, het was nooit een concreet beleggingsadvies.  Ik wil verduidelijken hoe de mechanismen in elkaar zitten waar je jouw voordeel mee kan doen.

Zo was er ‘Financieel succes voor elke dag”.   Klik hier om deze blog te (her)lezen.

ook ‘Hoger rendement door slechte gewoontes af te leren”.  Klik hier om deze blog te (her)lezen

of ook ‘ Rendement halen met maandelijks sparen in moeilijke markten”. Klik hier om deze blog te (her)lezen

VRAAG : Waarom al die aandacht voor zaken die zo simpel lijken?  Welk voordeel doe jij ermee als spaarder met jouw eigen financiële achtergrond?

ANTWOORD : àlle academisch onderzoek heeft het over de wanverhouding tussen onmiddellijke en uitgesteld beloningen.

Niets is meer ‘menselijk’ dan dit.

Ik ga een ‘paar’ generaties terug in de tijd.  De oermens die over de vlakten rondtrok. Elke dag had het merendeel van de beslissingen een onmiddellijk effect. Hij dacht altijd aan “Wat ga ik eten, waar ga ik slapen” of welk roofdier moet vermeden worden.  Wat de wetenschap een ‘immediate-return environment’ noemt.

Kijk nu naar jezelf als hedendaagse mens. In onze huidige maatschappij leveren vele keuzes die je vandaag maakt niet meteen wat op. Als je vandaag sport, ben je misschien volgend jaar niet meer te zwaar. Als je nu geld spaart, heb je over zeven of acht jaar misschien genoeg voor de aanbetaling van jouw droomwoning.  Of heb je over enkele decennia een rijkelijk aanvullend pensioen.

We wonen met z’n allen in een omgeving die ‘delayed-return environment’ wordt genoemd. Een uitgestelde beloningsomgeving, want je werkt vaak jaren voordat je daden het gewenst resultaat opleveren.  Maar we lopen dé facto met quasi dezelfde hersenen rond.  Met een vergelijkbare neocortex, als onze verre voorouders. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat we met dezelfde hardware rondlopen als onze voorouders uit de oude steentijd.



Het is nog niet zo lang geleden (+/- 500 jaar) dat de maatschappij is veranderd in een omgeving met voornamelijk uitgestelde beloningen.  Vergeleken met de leeftijd van de hersenen is de huidige maatschappij gloednieuw.  En daar knelt het schoentje!

Je waardeert het heden meer dan de toekomst.

Een beloning waarvan we op dit moment zeker zijn, is meestal meer waard dan eentje die zich mogelijk in de toekomst voordoet.  Maar onze voorkeur voor onmiddellijke bevrediging zorgt ook voor problemen.

Maar ik vermoed dat je het al begint te begrijpen: de gevolgen van slechte gewoontes volgen pas later, terwijl de beloningen onmiddellijk komen.  Voor tal van mensen voelt het onmiddellijk resultaat van goede gewoontes onprettig, maar het uiteindelijke resultaat zal desalniettemin super aanvoelen.

Ik vertel echt niets nieuws, heb dit niet zelf verzonnen.  Een gedragseconoom legde dit aspect in 1850 al als volgt uit:  “Het is bijna altijd zo dat als de onmiddellijke consequentie veelbelovend is, de latere consequenties desastreus zijn, en omgekeerd…  Vaak is het zo dat hoe zoeter de eerste vrucht van een gewoonte is, hoe bitterder de vruchten later zijn.”

Anders gezegd, je betaalt nu de prijs voor je goede gewoontes.  Voor je slechte gewoontes betaal je in de toekomst.

“Wat moet ik nu met deze wetenschappelijke kennis?”, vraag je je misschien af?

Als je een plan maakt, maak je eigenlijk plannen voor je -toekomstige- ik.  De start van een routeplan is dan ook voor jezelf bepalen hoe je wilt dat je leven er dan uitziet. Klinkt simpel, maar is het niet.  Onze steun daarbij wordt fel geapprecieerd.   Ik beloof je dat het nochtans makkelijk wordt om de waarde te zien van daden die voordelen opleveren op de lange termijn.

Als Financial Life Planner hebben we ook alle aandacht voor jouw huidige ik,  die willen we immers ook voldaan, vertroeteld en vermaakt weten.

Een financiële coach die getraind is om met al deze aspecten rekening te houden, het maakt je leven een stuk makkelijker. Dat is bij deze beloofd!

Door de manier waarop ‘de maatschappij’ ons tracht te programmeren, besteden de meeste mensen hun tijd aan het najagen van dingen waar een snelle bevrediging op volgt.

Ik val in herhaling, daarom een laatste keer : de minst gekozen weg is die van de uitgesteld beloning.

Als je bereid bent om te wachten op beloningen, heb je met minder concurrentie te maken en levert het wachten je vaak veel meer op.  Zoals onze planning ook altijd uitwijst, het laatste stuk van de weg naar je bestemming is altijd het rustigst.



Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek.  In elk geval,  tot over veertien dagen voor een volgende blog in deze reeks.

Jos Drees

Tel.: 0495182899

Registered Life Planner



Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons