Allemaal terug naar obligaties?


De intrestvoeten zijn al sterk gestegen en dat kan nog een tijdje doorgaan. Hierboven vind je een voorbeeldje voor de Belgische staatsobligaties op 10 jaar. Op 1 jaar van 0 naar meer dan 3%. Die stijging was langverwacht maar ineens was ze er en het was ook een stevige. Natuurlijk, we kwamen van een quasi nul niveau alsof geld gratis was en schulden maken een evidente keuze.

De politiek van de centrale banken zet zich door in alle geledingen. Jammer genoeg ook voor wie geld moet lenen. Voor allebei geldt zowel voor de belegger als de ontlener echter een keiharde realiteit. De inflatie speelt een grote rol in de waardering van hun rendement of in het gewicht van hun leninglast. Reken zelf uit wat 10% inflatie met je beginkapitaal doet dat een rendement van 3% opbrengt. Of wat er met het gewicht van een 20-Jarige hypotheeklening gebeurt.  

De particuliere obligatiebelegger

Door de sterke terugval van zowat alle activa oogt ineens een tienjarige obligatie van een 'sterk' land met een coupon van 3% aantrekkelijk. Vooral ook rustiger in deze supervolatiele tijden. 

Als je het vergelijkt met een spaarrekening, heeft die obligatiebelegger gelijk. Alhoewel, ook op de spaarrekeningen mogen we stijgende rentes verwachten. 

Als je het vergelijkt met de huidige inflatie, dan oogt het wat minder riant. Toch gaan meer en meer beleggers de richting van dit soort obligaties uit als nieuw (en tegelijk oud) alternatief voor aandelen.  

De rendementsbronnen van een obligatie

Zoals de Cringlezers al weten, moet je een obligatie evalueren op zijn academische bronnen van rendement. Hoe langer de looptijd, hoe meer risico. Hoe hoger de kwaliteit van de emittent, hoe lager het risico dat je je geld niet terugziet. 

Blijkbaar kiezen veel beleggers op dit moment vooral voor kortlopende obligaties van sterke overheden. Dat lijkt ons een gefundeerde beslissing. Nog een bijkomende opmerking. Let op met de aankoop, het beheer en de bijkomende administratie als je als individu obligaties aankoopt. De bijhorende kosten zijn niet te onderschatten.  

Obligatiefondsen met korte looptijden

We begrijpen dat de doe-het-zelf belegger een keuze maakt voor de individuele obligatie. Als je nu kiest voor een obligatie op 10 jaar met een coupon van 3%, dan maak je wel een voorspelling in de verre toekomst. Je ziet de inflatie lager dan 3% worden anders hou je nooit iets over aan deze belegging. Toch zet je je geld voor 10 jaar vast. Dat is toch een reĆ«el risico? Dit is wat anders dan de roep die obligatie hebben dat ze risicovrij zijn. Geen rendement zonder risico. 

"Voorspellen en beleggen horen niet echt samen."

Alle Cringbeleggers weten dat wij hun risicoprofiel opbouwen met fondsen van kortlopende obligaties van topemittenten voor dat deel van hun profiel. Dit is een toepassing van de academische principes over obligaties.  Dit wil niet zeggen dat deze fondsen niet geleden hebben onder de sterke stijging van de intrestvoeten. Dat hebben ze jammer genoeg wel, zoals alle obligaties. Toch kunnen ze door de kortere looptijd sneller inspelen op de veranderde marktomstandigheden en dat zou hun rendement ten goede moeten komen. Want je hebt nog altijd obligaties nodig om ze te laten doen wat ze moeten doen in een uitgekiend risicoprofiel. Stabiliseren en de volatiliteit van de totale portefeuille verlagen zonder dat die aan rendement inboet. 

Hoe dat werkt, leggen we graag uit in een gesprek over risicoprofielen.  Of je wil meer weten over obligaties? Dat kan. Weet wel dat een obligatie eigenlijk een complexer beleggingsproduct is dan een aandeel. Neem er dus voldoende tijd voor.  

Tot volgende week. 

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons