We hebben het hier regelmatig over de cycli in de beleggingswereld die afwisselend door angst en door hebzucht aangestuurd worden. Je kan het eigenaardige gedrag dat de kuddebelegger hier tentoonspreidt ook vertalen zoals we laatst lazen in de commentaren omtrent de slechte cijfers voor de pensioenspaarfondsen in 2022 tot nu toe. Was het nog wel de moeite om voort te doen of moest je stoppen met betalen en/of uit het fonds stappen?
De beurs is de enige markt die ik ken waar de klanten minder kopen wanneer de producten goedkoop zijn en waar iedereen zonder verpinken een stevige prijs betaalt zolang het product maar hoog genoeg geprijsd staat.
Beleggers uit de Cring van Cring weten het al lang. Emoties en beleggen horen niet samen. Maar wel eerst samen met je Life planner de emoties benoemen en onder controle brengen om dan door te gaan naar de feiten, de cijfers en de academische onderbouw van een op maat gemaakte beleggingsportefeuille. Daar kan je schuilen tot het weer beter wordt.
Maar is het dan geen slechte tijd? De inflatie is nog nooit zo hoog en hardnekkig geweest. Voor obligaties was 2022 tot nu toe de slechtste periode in jaren. De aandelenmarkten krijgen het label manisch-depressief en van de interpretatie over de uitspraken van centrale bankiers wordt een mens ook niet wijzer.
Heftig op en neer van dag tot dag
Wat zou je doen als je portefeuillerendement met meer dan 6% op één dag daalt? Stel dat je portefeuille bestaat uit Apple-aandelen. Dan was de week van 28/10/2022 tot vrijdag 4/11/2022 een hele moeilijke. Op één week met 12.90% naar beneden waarvan op één dag 6.79%.
Ter geruststelling: ga even zelf kijken hoe erg het was.
Daarvoor kan je terecht op veel sites. We pikten er deze uit.
https://www.lynx.be/beurs/beurs-koersen/aandelen/aandeel-apple/
Daar kan je verschillende periodes aanklikken.
Klik ook eens op 1Dag 1Week 1Maand, 1Year en YTD (van 1/1/2022 tot nu). Onder Max vind je de hele historiek van het aandeel.
Let ook in de grafiek op de twee lijnen. Dit zijn de gemiddelde koersen over de laatste 200 beursdagen (geel) en de laatste 50 beursdagen (grijs). Die geven een trend aan. Die kan per soort tijdsperiode die je bekijkt anders liggen. De op- en neerbewegingen zijn heftig maar onder Max krijg je het lange termijn verhaal te zien.
Effect van Apple in de Cringportefeuille
Ja zal je zeggen. Maar ik ben te laat of nog niet ingestapt om dit soort beweging in mijn portefeuille meegemaakt te hebben. Dat kan ik nooit meer inhalen. Het is nooit te laat. De markt gaat altijd verder en je weet nooit wat er komt.
Terug naar de basisregels
- Beleg geld dat je niet nodig hebt voor je goedlevensbudget;
- Beleg dat geld wanneer je het hebt onafhankelijk van wat de markt dan aan het doen is. Beleg zonder emotie, weet je nog. Kijk niet naar de angst/hebzucht-cyclus.
- Op de markt koop je ook als de producten laaggeprijsd staan.
Natuurlijk zit Apple in onze portefeuilles. Alleen is dit in proportie met het gewicht van Apple in de wereldwijde marktkapitalisatie. Dat is behoorlijk hoog volgens onze normen en zeker in het licht van onze academische spreiding. Apple heeft de zwaarste positie in het aandelenfonds. Doe maar een schatting.
2.17% op 15/11/2022
De meeste fondsen die Apple aanhouden zullen een hogere proportie in dit aandeel hebben. Elke belegger begrijpt dat een Cringbelegger niet wakker ligt van een beweging van -12.90 % op één week in het Apple-aandeel. Na verrekening van het gewicht is dit nog -0.27993% in die week.
Maar ondertussen doen de rest van de 12785 aandelen in het Fonds hun werk. Sommigen in dezelfde richting als Apple; andere net het tegenovergestelde. Ieder aandeel volgens zijn gewicht.
Conclusie ( Zie Lecture in de tekening hierboven)
Zo helpt spreiding ook in tijden van "ANGST" en in tijden van "HEBZUCHT" om op elk moment de bewegingen van de markt in de juiste proportie mee te nemen. Zo verhoog je de kans dat je het lange termijn effect van de markt in je portefeuille ziet concretiseren.
Meer weten hierover? Contacteer ons. Hou er rekening mee dat wij dan ook eerst willen weten wat voor een belegger je bent als je nog niet tot de Cring behoort.
Tot binnenkort.
Lieven
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
+32 475 23 93 97