Is sparen ook beleggen?


Met stijgende intrestvoeten heb je meteen ook meer nieuws over spaarboekjes en over de 'rente-oorlog' tussen grootbanken en nichespelers op zoek naar het zo beroemde spaargeld van de Belgen. Ook in het buitenland kennen ze onze spaardrift. Buitenlandse bankiers geven op Belgische spaarrekeningen voorwaarden die ze in hun  thuisland nooit durven aanbieden. 

Ook andere partijen azen op dat geld. Zoals bedrijven die obligatieleningen in hele kleine coupures aanbieden aan die spaarder als een alternatief voor het spaarboekje maar wel met een hoger rendement.

Dan hoor je ook nog dat de zichtrekeningen in België massaal naar termijnrekeningen worden overgezet omdat het nu 'de moeite is'. 

Sparen lijkt dus ook beleggen? Maar waarom staat er zoveel op zicht- en spaarrekeningen in tijden van hoge inflatie? Zelfs met de lichtjes gestegen intresten op spaargeld lijd je nog altijd verlies na de afrekening met de inflatie. 

Waar is het risico? 

Beleggen doe je omdat je in ruil voor het nemen van enig risico je kans op een hoger rendement wil vergroten. 

Aangezien de rente op een spaarboekje ook wel eens de risicovrije rente wordt genoemd, kan je sparen niet gelijkstellen aan beleggen. 

Al het geld dat je niet direct nodig hebt voor je dagelijkse behoeften op een spaarrekening of een termijnoplossing zetten, is een daad van goed cashflowbeheer. Daar moet je eigenlijk niet over nadenken maar gewoon automatisch laten uitvoeren zelfs al is de intrestvoet belachelijk laag. 

Een obligatielening als risicovrij alternatief positioneren is voorbijgaan aan het fundamentele risicoprofiel van een obligatie. Denk aan de bronnen van rendement bij een obligatie. Wie geeft de obligatie uit en hoe lang is de looptijd? Die bronnen leveren het rendement maar daar zit ook het risico. Een obligatie kopen is beleggen. 

Te veel sparen

Hoe gaan we meestal te werk? Je behoudt op je zichtrekening voldoende saldo om je dagelijkse behoeften te dekken. De rest gaat op je spaarrekening en "dan zullen we wel zien wanneer we daarvan een deel beleggen."  

Op deze manier verzand je in een structurele positie die leidt tot een structureel te laag rendement want de spaarrente is gebaseerd op de risicovrije rente. Dus eigenlijk spaar je te veel en beleg je te weinig. Er is geen echte aanzet om te gaan beleggen. 

Hoe bepaal je nu de grens tussen voldoende sparen en beginnen met beleggen? 

Het totaaloverzicht

Er is eigenlijk maar één manier om dit te bepalen. Daarom moet je van onderuit naar je hele vermogen en vooral naar de cashflowbewegingen in je vermogen kijken en die analyseren. 

Meestal doet de gemiddelde belegger dat zo niet. Hij kijkt naar elk compartiment apart en past daar zelfs aparte denkpatronen op toe. Denk aan het rendement op onroerend goed tegenover dat van aandelen. 

Cring pleit voor een gedisciplineerde totaalbenadering.

  1. Alle inkomsten en uitgaven moeten op de lijst verschijnen. Zo krijgen we zicht op het overschot of het tekort, nu en later.
  2.  Alle bezittingen en schulden moeten op de lijst verschijnen.
  3. Alle activa krijgen een rendement.
  4. De spaarreserve wordt bepaald op basis van de voorkeuren van de klant met een minimum en een maximum.
  5. Het beschikbare liquide vermogen om te beleggen tekent zich dan af. Niet alleen nu maar ook evolutief in de toekomst. 

Cring spaarplan

Het spaarplan dat Cring gebruikt om de niet zo efficiënte spaarreflex van de gemiddelde Belg meer rendement te laten voortbrengen heet Financieel Levensplan. 

Ja, het klopt. Voor de spaarder/belegger is er wat werk aan. Cring vraagt echt alle info. Die moet de gebruiker leveren en dat kost wat tijd en moeite. 

Wat krijg je in ruil voor zo'n plan? 

De beloning is inzicht en een beter gevoel over je eigen cijfers. 

Helderheid over hoe de compartimenten in je vermogen op elkaar inwerken en  hoe de bewegingen van in- en uitstromen het totale vermogensrendement bepalen. 

En het belangrijkste: G E M O E D S R U S T 

Meer tijd om je te focussen op wat echt telt in je leven. En geloof de Cringklanten maar: dat is niet geld en bezig zijn met beleggen. 

Tot volgende keer. 

Lieven 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475 23 93 97

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons