Nee zeggen tegen duurzaamheid? JA


Bij Cring gebruiken we een vragenlijst om je risicoprofiel te bepalen. Zoals elke financiële adviseur dat wettelijk moet doen. Natuurlijk hebben wij de vragenlijst zo opgemaakt dat onze specifieke academische aanpak van beleggen tot uiting komt. 

Maar wij moeten ook de verplichte wettelijke vragen in deze lijst opnemen zoals de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) dat voorschrijft. Meestal volgt de FSMA de Europese voorschriften op de voet en zetten ze die snel om in Belgische richtlijnen. Op dit punt is België de beste leerling van de klas. Niks mis mee en goed bedoeld. Maar in dit geval wel moeilijk toe te passen. 

Het Europese kader

De Europese richtlijn staat vol van het groene voluntarisme. "We moeten naar een groene toekomst en het begint hier en nu.  We beginnen met een strikte categorisering van de financiële producten. "

Zo krijg je Artikel 6 - producten. Het fonds neemt duurzaamheid NIET op in zijn beleggingsdoelstellingen. 

Dan heb je Artikel 8 - producten. Het fonds PROMOOT duurzaamheid als een van zijn beleggingsdoelstellingen. 

Tenslotte zijn er Artikel 9 - producten. Het fonds heeft duurzaam beleggen als DOEL

Je kan de labels van de fondsen ook een kleurtje geven en zo gebeurt het ongewild in de praktijk. 

  • 6 = GRIJS
  • 8 = LICHTGROEN
  • 9 = DONKERGROEN

Of anders gezegd, wie van de grote groep grijs naar de lichtgroene categorie wil, kan dat mits een stevige doorlichting voor elkaar krijgen. Naar de echt groene categorie gaan, is een ander paar mouwen. Het moet ons dan ook niet verbazen dat de lichtgroene groep sterk groeit. Maar die mogen zich wel niet echt duurzaam of "groen" noemen. Dat is pas tegenslag voor de marketeers. 

Oplossing : de particuliere belegger

Omdat de regelgeving de financiële industrie het ontzettend moeilijk maakt om duurzaamheid in hun aanbod te verwerken, gebruiken ze allemaal de aangewezen uitgang. 

De particuliere belegger blijft verantwoordelijk voor zijn keuze. 

Doe de test via 


Jouw Groene Financiën

en klik vooral op de button MEER INFORMATIE

en trek je plan met de informatie die dan verschijnt. 

Onze oplossing

Hoe erg je het ook moreel mag vinden om op de volgende vraag "Nee" te antwoorden, toch adviseren wij jou dat ten stelligste.

Vindt u het belangrijk dat uw verzekeringsproduct één of meerdere duurzaamheidsaspecten bevat?

Als je JA antwoordt, moet je zelf in de details duiken. Dat op zich is niet het probleem. Wel ontstaat het probleem dat het aantal beleggingsoplossingen exponentieel daalt en soms zelfs tot nul herleid wordt naarmate je meer je voorkeuren van duurzaamheid definieert. Of anders gezegd, er zijn onvoldoende duurzame oplossingen om een degelijke beleggingsstrategie uit op te bouwen. 

Daarom vragen wij een NEE. 

Een oplossing voor je bestwil en voor je Financieel LevensPlan. Wachten met beleggen tot alle criteria van de duurzaamheidsreglementering vervuld zijn, is namelijk geen optie. 

In volgende blogs kom ik terug op de aanpak van Dimensional en duurzaamheid volgens de recentste Europese reglementering. Het zal van onderuit op een praktische manier moeten gebeuren in de economie en de financiële wereld zelf, door iedereen gedragen en voor het hele systeem. Wel kan de particuliere belegger vooral in zijn rol als consument hier een stevig duwtje aan geven. 

Tot later. Op naar een lichtgroene lente ! 

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons