De lange termijn = de enige termijn


Onze blog van verleden week, door collega Lieven, ging in op het academisch onderzoek inzake beleggen.  Tegelijk toonde hij een effectieve portefeuille van een cliënt met het risicoprofiel GROEI.   Opgestart in oktober 2018 en gemeten tot en met 31/03/2023. Klik hier om het artikel even te hernemen.

Lieven gaf aan dat deze vijf jaar zelfs niet de lange termijn is waarin u best zou denken, maar we wilden met u een écht voorbeeld uit onze praktijk delen.  Lieven vertelde uitdrukkelijk dat een analyse over 54 maanden slechts een staal is waaruit u noch wij wetenschappelijk bewezen conclusies kunnen trekken.   



We bespraken afgelopen week enkele reacties van lezers en besloten nog meer duiding te geven bij het begrip ‘Lange Termijn”.  Gezien we louter als doel hebben het FQ van onze lezers omhoog te doen schieten, schets ik hier even de achtergrond. Wat u best in gedachten houdt :

We leven in een tijd van behoorlijke onzekerheid en de angsten die daarmee gepaard gaan. Tegen de achtergrond van een oorlog, humanitaire crisis en economische tegenspoed is het logisch dat mensen zich afvragen welk effect deze wereldgebeurtenissen zullen hebben op onze beleggingsprestaties op lange termijn.

Hoewel de dagelijkse realiteit onze aandacht verdienen, hoeven ze geen reden te zijn om in paniek te raken over de markten als u zich richt op écht lange-termijn-beleggen.

Stel u voor dat het 26 jaar geleden is, 1997:

- J.K. Rowling haar eerste Harry Potter boek is een mega succes.

- In de Verenigde Staten brengt General Motors de EV1 uit, een elektrische auto met een bereik van 60 mijl. (wie weet dàt nog?)

- Het internet staat in de kinderschoenen, Y2K dreigt en iedereen maakt zich zorgen over een Russische financiële crisis.

Een toevallige voorbijganger met een glazen bol biedt u aan te vertellen wat er de komende 25 jaar gaat gebeuren.

Hier is de grote vraag: Zou u investeren in de aandelenmarkt als u wist dat de volgende gebeurtenissen zouden plaatsvinden? En zou u kunnen geïnvesteerd blijven?

- Aziatische vogelgriepbesmetting

- Russisch faillissement

- Techbeurzen crashen in 2001

- 9/11 – Terrorisme slaat toe op Amerikaans bodem

- Het "verloren decennium" van de aandelen (orakelt de pers)

- Grote recessie 2001 tem maart 2003

- Bankencrisis 2008

- Eurocrisis in 2010

- Tweede Russische wanbetaling

Met alles wat ik net noemde, wat zou u gedaan hebben? In de markt stappen? Uitstappen? Uw aandelenportefeuille vergroten? Herschikken of verkleinen?

Laten we eens kijken wat er gebeurd is.



Van januari 1997 tot december 2021 bracht de S&P500 gemiddeld 9,76% per jaar op. Ik neem hier doelbewust deze Index (S&P500) die de evolutie van de 500 grootste Amerikaans ondernemingen cijfermatig weergeeft.

100.000$, aan het begin van de periode geïnvesteerd, zou aan het eind van de periode $1.025.470 waard zijn.

Deze rendementen komen bovendien sterk overeen met de gemiddelde rendementen in de nog veel langere geschiedenis van de aandelenmarkten.

De rendementen van de afgelopen vijf jaar die Lieven met u besprak in zijn blog van verleden week, zijn historisch gezien aldus aan de lage kant.  Maar ook zoiets is wetenschappelijk gesproken te verwachten. Als je 9,8% gemiddeld doet over 25 jaar, dan zitten daar ook stukken van vijf jaar tussen die beduidend lager liggen en andere stukken die het veel beter doen.

Analyseperiode : 300 maanden

Jaarlijks rendement over 300 maanden: 9,76%

Gemiddeld maandelijks rendement over die 300 maanden : 0,88%

Beste maand in de analyseperiode : 12,82%

Slechtste maand in de analyseperiode: -16,80%

Hoogste opbrengst over een periode van 12 mnden : 56,35% (4/2020-03/2021)

Slechtste opbrengst over een periode van 12 mndn: -43,32% (03/2008-02/2009)

Positieve maanden ten opzichte van negatieve maanden :  201 / 99

Positieve kalenderjaren ten opzichte van negatieve kalenderjaren : 20 / 5

Hoe kan dat, vraagt u zich af?  De markten doen hun werk. Het is wetenschappelijk onderzocht en er werden Nobel-prijzen economie voor toegekend.

Beleggen in de aandelenmarkten is altijd onzeker. De rol van de markten is als het ware die onzekerheid in te calculeren. Er waren veel negatieve verrassingen in de afgelopen 25 jaar, maar ook veel positieve. Het netto resultaat was een S&P500-rendement dat zeer redelijk lijkt, zelfs genereus.  Het is een eerbetoon aan het menselijk vernuft dat wanneer negatieve krachten opduiken, mensen en bedrijven reageren en mobiliseren om de zaken weer op de rails te krijgen.

Menselijk vernuft heeft de afgelopen 25 jaar voor ongelooflijke innovaties gezorgd. Er ging veel mis, maar ook veel goed. Er zijn altijd mogelijkheden. Bedenk hoe anders het leven is dan in 1999: de manier waarop we werken, communiceren en leven. Het bruto binnenlands product van de VS bedroeg in 1997 bijvoorbeeld 8.600 Miljard dollar en is in 2021 gegroeid tot 23.000 miljard dollar.

Bij Drees Life Services en bij Cring zijn we eeuwig optimist, want we geloven in mensen. We hebben een onwankelbaar vertrouwen in het vermogen van mensen om moeilijke tijden aan te kunnen. In 1997 zouden weinigen een gemiddeld rendement van bijna 10% voor de S&P500 hebben voorspeld. Maar dat opmerkelijke rendement was beschikbaar voor iedereen die een beleggingspolis kon opstarten, een brede portefeuille kon kopen zonder overbodige kosten en de markt zijn werk kon laten doen.



Beleggen op de beurs is altijd onzeker. Onzekerheid verdwijnt nooit. Als dat zo was, zou er geen aandelenmarkt zijn. Het is vanwege de onzekerheid dat we een positieve premie krijgen toegestopt bij beleggen in aandelen ten opzichte van relatief risicoloze spaarmogelijkheden.  

Het wordt u nu allicht helemaal duidelijk, naar onze mening vereist het plukken van de vruchten van de aandelenmarkt dat u een échte langetermijnbelegger bent.

Door te beleggen in een super brede portefeuille probeert u niet uit te zoeken welke aandelen het goed zullen doen en welke niet kunnen herstellen. U rekent op menselijk vernuft om problemen op te lossen.

De Corona-pandemie was een grote klap voor de economie. Maar mensen, bedrijven en markten passen zich aan. Dat is ons wereldbeeld. Wat de volgende klap ook is, we vertrouwen erop dat we de uitdaging aankunnen op een manier die we vandaag zelfs niet kunnen voorspellen.

We zullen nooit proberen te voorspellen wat er in de komende 25 jaar zal gebeuren. Maar we geloven dat de beste beleggingsstrategie voor de toekomst is om de les van die toevallige voorbijganger in 1997 in gedachten te houden: Raak niet in paniek. Beleg voor de lange termijn. Wij zorgen ervoor dat u kostenvrij opnames kan doen of kan bijstorten, als u renteniert wil u immers ook op uw kapitaal kunnen beroep doen terwijl het voor u aan de slag is. Het ene jaar al wat beter dan het andere, maar dat calculeren voor u in.   

Jos Drees

Bestuurder - Stichtend Vennoot Cring

Master in Financial Life Planning 

Kinder Institute of Lifeplanning (Boston, VS) 

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Drees Life Services en Cring hebben gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Drees Life Services, noch Cring aanvaarden verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons