Een portefeuille voor alle seizoenen


Het zomergevoel

We kennen het allemaal, dit fijne zomergevoel. Dan gaan we een aantal dingen doen waarvoor we doorheen het jaar geen tijd hebben. Vooral lekker ontspannen. Natuurlijk treffen we de nodige voorbereidingen. 

Het vakantiebudget is gemaakt (en dat gaan we waarschijnlijk overschrijden), het reisplan, en nog veel meer want we verwachten altijd een lange heerlijke zomer waar geen einde aan lijkt te komen. 

De beursregel: verkopen in mei en vertrekken

Er zijn al enorm veel studies gemaakt over het zomereffect bij beleggingen. De wintermaanden zijn veel beter dan de zomermaanden. Dat blijkt overal ter wereld te kloppen. Maar is het overal ter wereld op hetzelfde moment zomer?

Sommige experten claimen dat je best je portefeuille niet te risicovol achterlaat en voor een bepaald deel in cash gaat om na de zomer terug aan te pikken. Hun argumenten lijken mij achterhaald of zelfs flinterdun. De markt zou in de zomer minder activiteit vertonen met minder actieve beleggers waardoor de sprongen groter zijn. Na de zomer zouden de beleggers met minder appetijt aan opnieuw beleggen beginnen omdat de gereputeerde 'crisismaanden' september en oktober er aan komen. Wie dan goed kiest, kan koopjes doen. 

Je zou op vakantie ook minder toegang hebben tot de juiste informatie. In deze tijd van continue online aanwezigheid en connectiviteit een non-argument.  

Voor en na de zomer

Het lijkt meer een psychologische kwestie voor de belegger. Hiervan maken de partijen die transacties willen doen gretig gebruik. 

Ofwel is de periode van januari tot mei niet zo goed geweest maar dan wordt het beter na de zomer en dan zullen we dan terug instappen.  Ofwel is de periode net wel goed en dan moet je winst nemen want je weet nooit wat de zomer brengt. Dan stappen we na de zomer wel terug in. 

Het zomergevoel in je Cringportefeuille

Geniet van de zomer want eigenlijk zijn er geen vier seizoenen meer. Ook al gemerkt dat de lente toch wel veel trekken van de zomer heeft en dat de winter een verlengde herfst lijkt?

In een Cringportefeuille moet je je niet om seizoeneffecten bekommeren en zeker geen actie ondernemen. Ik stel voor je te concentreren op je activiteitenlijst of op je gebrek aan activiteit in de zomer.

We blijven in de markt in de zomer en blijven bij het langetermijnplan. 

Dit is een bewust kort gehouden blog. Niet te veel tijd aan lezen besteden bij deze hittegolftemperaturen maar wel de basisboodschap meepikken : niets doen is altijd een goede beslissing. Gezondheid!

Lieven Vandenmeersche

Bestuurder – Stichtend vennoot 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475/23 93 97

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons