Wat voorafging
Ik was volop aan mijn analyse van AI in onze beleggingsstrategie bezig maar ik kon niet naast de negatieve berichtenstroom over AI kijken.
Blijkbaar is de hype te snel gegaan met overdreven koersen van de betrokken aandelen. Er moet er nu wat lucht uit de AI-evolutie gelaten worden. Ook worden de verwachtingen niet ingelost. AI is toch niet de alleenzaligmakende oplossing voor al onze problemen. Ook leverde het niet de resultaten in keiharde omzet- en winstcijfers die waren verwacht.
De vergelijking met de dotcomcrisis uit 2001 werd er zelfs weer bijgehaald. Toen barstte de zeepbel in een aantal aandelen ook, wat nog lang nazinderde. De koersen kunnen dus alleen maar instorten volgens de specialisten. Maar van alle aandelen dan, ook die van bedrijven die de AI-trein aan het missen zijn?
Mijn bedenking
Als ik de specialisten moet geloven dan hebben we op het verkeerde paard gewed als we volop en eenzijdig op deze trend hebben ingezet. Uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer. Na een hype en sterke stijgingen van de koersen komt altijd de check met de realiteit van de laatste lijn in de balans. Schrijven we zwarte cijfers op die lijn of blijven ze na jaren nog rood? Is er winst en is deze winst duurzaam?
Het AI-verhaal vertoont sterke gelijkenissen op dit punt met het verhaal van de cryptomunten.
Ondanks deze negatieve spiraal over AI zijn we toch zoals beloofd aan onze analyse van AI in onze beleggingsstrategie begonnen. Het regende veel dus dat helpt ook.
De analyse
Eerst en vooral heb ik geen analyse gemaakt van de soort AI waar een bedrijf mee bezig is. Met andere woorden elk bedrijf dat iets met AI doet in zijn productieproces, is een kandidaat. Bijgevolg zijn er verschillende soorten bedrijven die allemaal met AI aan de slag gaan. Er zijn de hele grote met aan de andere kant van het spectrum de (heel) veelbelovende startups. Het wordt dus moeilijk kiezen. In alle lijstjes over bedrijven waar AI hoog op de lijst staat als operationele prioriteit komen de grote techgiganten voor. Nu, in welke beleggingsstrategie die zich op aandelen focust, komen deze jongens niet voor? Dus ook bij ons.
Na de grote namen wordt het moeilijker. Toch ben ik ervan overtuigd dat de AI-trend voldoende maar niet overdreven wordt meegenomen in onze strategie. Daar zijn een paar simpele reden voor. De selectie van aandelen gebeurt volgens academische principes. De winstgevendheid, de intrinsieke waarde en de grootte van het bedrijf zijn daarbij kernparameters in het keuzeproces. Vooral de parameter van de grootte kan een rol spelen in AI omdat er nu eenmaal veel kleinere maar snelgroeiende bedrijven zijn die in deze markt optimaal floreren. Het is een academische wetmatigheid dat small caps het beter doen dan large caps op de lange termijn waardoor je proportioneel meer gewicht aan dit soort bedrijven moet geven in je strategie.
Door de toepassing van deze principes kan je als belegger bij Cring er vrij zeker van zijn dat de toekomstige AI-uitblinkers in de selectie zitten.
De empirische analyse
Even een echte praktische test. Ik neem hierbij lijstje van AI-toppers volgens een van de beleggingsplatformen die naar eigen zeggen ons alles kunnen vertellen over AI. Hieronder vind je het lijstje van 10 mogelijk interessante AI-aandelen volgens lynx.be
Beste AI-aandelen: beleggen in artificial intelligence aandelen (lynx.be)
Van deze 10 namen zitten 9 namen in de aandelenselectie van het fonds waarmee wij werken. Let ook op het grote verschil in het marktgewicht van de verschillende bedrijven in het lijstje. De posities van deze bedrijven in het Cring aandelenfonds zijn natuurlijk in verhouding met hun economisch gewicht op de markt. Het lijkt ons geen echt slechte score en het toont aan dat we mee zijn met wat de specialisten in dit domein aanraden.
Mogen we dan besluiten dat AI in onze strategie voldoende aanwezig is?
Ja, natuurlijk. Net zoals alle andere trends er voldoende inzitten maar niet met overgewicht maar proportioneel wat volgens hun gewicht in de markt aan te raden is. De andere harde academische regel die constant bewaakt wordt, is namelijk de zo sterk mogelijke spreiding van alle aandelen die aan de academische criteria voldoen. En in alle markten noteren die vrij en dagelijks toegankelijk zijn. Zo krijg je een aandelenselectie die natuurlijk mee evolueert met de wereldwijde markten maar zoals alle grafieken over alle aandelenbeurzen in alle tijden al hebben bewezen is de enige lange termijn trend een opgaande trend.
Of dit altijd zo zal blijven, wordt de laatste tijd meer en meer betwijfeld onder andere door de discussies over zero groei en de klimaatverandering. Maar ook daar stellen we vast dat ook voor deze grote uitdagingen de economie een sterke wendbaarheid en veerkracht laat zien. Over de invloed van de klimaattransitie op de aandelenmarkten zullen we het later nog hebben. Stof genoeg voor een volgende aantal blogs.
Wie meer wil weten over de aandelenselectie op zich kan ons altijd contacteren.
Tot later.
Lieven Vandenmeersche
+32 475 23 93 97
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.