Financial Life Planning - wat is dat? Waar is dat goed voor?


Financial Life Planning traject ontrafeld in vier korte blogs

Uiteraard doe ik dit mooie proces oneer aan als ik zou beweren dat ik het hele parcours kan uit de doeken doen in vier blogs.

Echter via deze korte blog en drie volgenden laat ik u, beste lezer, voluit proeven van waarheen FLP (Financial Life Planning) onze cliënten leidt.  

Elk traject dat we afleggen met een gezin is uiteindelijk uniek en op maat gesneden.  Wij hebben een duidelijk plan van aanpak dat we op voorhand toelichten. Meetings worden ingepland en een uitgestippeld parcours wordt afgelegd.

Maar het is de inbreng van de cliënt die kleur en volume geeft. Onze cliënt bepaalt het ritme waarmee stappen worden gezet. Wij zijn getraind om de stappen te helpen zetten, maar de cliënt moet ze zelf zetten.

Onze ervaring : uiteindelijk stapt iedereen wel mee en zien ze de vruchten die ze gaan kunnen plukken. Simpelweg omdat hun wensen en doelen doen uitkomen het enige objectief is.

Financial Life Planning –  FLP is zoveel meer dan cijfers.

Net zoals uw ideale leven niet in één cijfer te vatten valt. Wij weten dat u uw ideale leven nastreeft, veel meer dan een voorgerekend bedrag.   

Maar nu uw eerste proevertje:

Heel wat coaching-systemen delen mensen in volgens een type waartoe ze behoren. Ook in de psychologie wordt hiermee gewerkt. Wij zullen de eerste twee sessie met cliënten gebruiken om samen te ontdekken welk ‘geldtype’ ze zijn.  

In de afgelopen jaren hebben we met verschillende mensen met andere achtergronden en grootte van vermogens gewerkt. Globaal kan je ze indelen in drie verschillende types.

Die typologie is voor ons niet meer dan een ruwe schets en een begin van ons werk. Uiteindelijk is het de persoonlijkheid en de waarden en wensen van elk cliënt die er toe doen.  

DRIE TYPES ? 

De niet-genoeg-type

De Teveel-type

De Precies-genoeg-type

Ik laat u, beste lezer, een gevoel krijgen bij de uitdagingen en hun opportuniteiten in het eerste type in deze blog.

De ‘ NIET GENOEG’ Typen

Dit is een cliënt waarvan we na twee sessies weten dat hij zijn traject moet bijsturen, zeg maar dynamiseren, wil hij onverstoord en gerust, tot 95 jaar, genoeg hebben. 

Eerste opgave hier is om samen vast te stellen hoeveel GENOEG dan wel is.  Hun uitdaging succesvol aanpakken is niet zo moeilijk als u zou denken.  Voornaamste actiepunt is ervoor te zorgen dat ze vanaf dag één enkel nog slimme dingen doen met hun centen. Doordacht stilstaan bij waarom ze welke uitgaven doen. 

We geven ze zicht op mogelijke dynamieken inzake hun inkomsten.  Kunnen ze belastingen besparen die ze nu wél nog betalen?  Wat ze al bezitten, is dat goed gespreid en creEert het de nodige brandstof om hun voertuig op snelheid te houden?  Sparen en beleggen ze op de juiste manier.  Is hun in en uitstroom van centen op jaarbasis in harmonie?   

Moest u nu denken, ik ben zeker ook zo’n ‘Niet Genoeg Type’, weet dat u niet alleen bent.

Veelal is het niet uw fout.  Niemand heeft u geholpen om uw financiële toekomst te plannen. Niemand heeft u ooit geholpen om te bepalen wat genoeg is. Hier ligt de schuld van de financiële sector inclusief de meeste financiële adviseurs. Die industrie heeft in mijn ogen gefaald voor veel consumenten. Het enige echte belang was het verkopen van financiële producten, terwijl het zou moeten gaan over veel belangrijkere zaken.

Een andere zekerheid : de overheid gaat uw comfort op de lange termijn niet verzorgen!    

Ik had het zonet over een uitgestippeld parcours, wel voor het ‘Niet Genoeg Type’, is het al heel waardevol om in beeld te krijgen wat de huidige en toekomstige levensstijl kost. Ik houd daarbij rekening met de toekomstige kosten. In deze korte blog ga ik daar niet in detail op in.    

Als mensen snappen ‘hoeveel is GENOEG’ dan schieten ze makkelijk in actie. Ze hebben een doel, een plan en een ideaal leven voor ogen.  Plots wordt het bijna makkelijk om aan manieren te werken om vermogen op te bouwen via sparen en beleggen.  Pas in deze fase gaan we aldus de financiële industrie voor onze kar spannen om onze doelen te bereiken en niet om de financiële industrie te helpen met hun doelstellingen.

We zien het keer op keer, zodra de doelen duidelijk zijn is het maken van keuzes kinderspel. Vele van onze cliënten  sturen ons een berichtje bij elke financieel productaanbod dat in hun bus valt. Hoe langer ze op hun ideale routeplan zitten, hoe minder ze ons advies nodig hebben en hoe makkelijker ze zaken kunnen inschatten en desgevallens afwijzen.  Commerciële acties met tijdelijke duurtijd enz…. u snapt het allicht ook al.  

Goed nieuws voor de ‘Niet-Genoeg-type’.

Onze ‘Niet-Genoeg-type’ client zal uiteindelijk aan zijn typologie ontgroeien en op een heel natuurlijke wijze terecht komen in de ‘Precies-Genoeg-type’.  Ondertussen leeft hij een leven dat hem voldoening schenkt en gelukkig maakt. Niemand heeft een idee hoe lang dat leven zal duren, maar we doen net iets te vaak alsof we alle tijd van de wereld hebben. Ons motto en dat van Seneca, stoïcijnse wijsheid:

"Dingen uitstellen", zei Seneca, "is de grootste verspilling van het leven: het ontneemt ons elke dag zoals die komt en ontzegt ons het heden door de toekomst te beloven. Het grootste obstakel voor het leven is de verwachting, die aan morgen hangt en vandaag uit het oog verliest... : Leef elke dag."

Ik ga u in mijn volgende blog, allicht al volgende week, meer vertellen over de twee andere types. Maar zoals in het begin van deze blog al verteld, ga ik u over vier blogs voluit laten proeven van het gehele proces.

Benieuwd of het u doet verlangen naar meer dan een proevertje, graag tot volgende week!

Disclaimer

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons