Cryptomunten in een hedendaagse beleggingsportefeuille?


Je kent het gevoel wel. We willen allemaal mee zijn met de digitale wereld maar we willen niet toegeven dat het soms te snel gaat of dat het te ondoorzichtig is.  

De persaandacht voor de bitcoinwereld blijft maar duren. Als er nu toch zo veel over cryptomunten verschijnt, zou het dan toch niet goed zijn om mee op de trein te springen? Misschien is hier toch een nieuwe activaklasse geboren waarvan we dan als belegger de steile opgang missen?  

Ja of Nee?

We zouden ons van het antwoord makkelijk vanaf kunnen maken en de bitcoinwereld verdelen in believers en non believers. Dan zouden we bij de non believers horen.

Maar aangezien dit antwoord te veel klinkt vanuit de buik, willen we ook antwoorden op een economisch gefundeerde manier.

Voor elk soort actief hanteren we vanuit onze academische achtergrond basiscriteria waaraan ze moeten voldoen om in een beleggingsportefeuille opgenomen te worden. Denk bijvoorbeeld aan gestructureerde producten, indexfondsen, goud, kunst, whisky, oldtimers en thematische fondsen.

Analyse

Laat ons ze nu toepassen op de cryptomunten.

Als je in een actief belegt, dan doe je dat omdat je er een positief rendement van verwacht. Dat is een probleem bij een cryptomunt. Het is niet omdat dit actief op sommige momenten astronomisch stijgt dat er een toekomstig positief verwacht rendement speelt. Je hebt geen recht op dividenden zoals bij aandelen of intrest zoals bij obligaties. Dus zit de volledige toekomstige stijging van de waarde van het actief in het aanhouden van het actief zelf. En je verwacht dat dit sterker zal blijven stijgen dan alle andere activa? Is dit niet de definitie van een speculatieve investering?  

Als je in een actief belegt, dan verwacht je van dit actief dat het waarde creëert op de lange termijn om de prijsstijgingen, inflatie en andere risico’s van het leven te compenseren of te helpen financieren. Op dit aspect doet de cryptomarkt het niet zo goed want een actief dat op één dag tientallen procenten op en neer kan gaan lijkt niet de beste bescherming tegen de eerder vermelde risico’s.

Als je in een actief belegt, dan doe je dat omdat er een gereglementeerde markt is die dagelijks liquide is en die je op elk moment kan betreden of verlaten tegen een algemeen vastgestelde prijs. Je verwacht ook dat deze markt groot genoeg is zodat één partij niet aan marktmanipulatie kan doen. Grasduin even door de persberichten van de laatste jaren over de cryptoschandalen.  Dan stel je vast dat hier nog veel werk aan de winkel is. In volume zinkt de cryptomarkt trouwens in het niets tegenover de grootte van de globale aandelen-en obligatiemarkt.

Op deze drie criteria scoren de cryptomunten als actief niet zo goed. Toch zijn er signalen dat de cryptomunten een ‘normaal’ actief willen worden. De financiële autoriteiten zijn aan het bekijken hoe ze dit kunnen aanpakken en de grote fondsenhuizen lanceren de eerste ‘gereglementeerde’ beleggingsproducten met cryptomunten. Dit betekent volgens ons niet dat cryptomunten nu het actief zijn dat zeker niet mag ontbreken in onze beleggingsmix.  In eerdere periodes hebben banken en fondsenhuizen trouwens al meer producten aan het algemene publiek gesleten die achteraf niet zo veilig leken te zijn. Maar ondertussen is iedereen de grote kredietcrisis van 2008 vergeten of weten ze niet meer welk soort product die crisis veroorzaakt heeft.

In het algemeen blijft het problematisch de waarde te duiden van een cryptomunt. Als ze dan toch onmisbaar is in de beleggingsmix, waarom aanvaarden we ze dan nog niet overal als algemeen betaalmiddel?

Misschien heeft de bitcoinwereld wel zoveel aandacht omdat de koers nu eenmaal heel rare dingen doet. Daar bovenop nog wat lekkere schandalen en grote boetes voor marktmakers die hun eigen regels maken. Zij zijn vooral bezig met het geld van de klanten ook voor eigen kosten en comfort te gebruiken. Dat hebben we toch in veel 'nieuwe' markten al gehoord. Daar zijn toch ook geen nieuwe activaklassen uit ontstaan die de belegger absoluut niet mocht missen. De geschiedenis herhaalt zich maar we leren er niet altijd de juiste lessen uit.

We laten voor onze klanten deze hype voorlopig aan ons voorbijgaan.

De disproportionele aandacht van de pers geeft een verkeerd beeld van het belang van de cryptomunten. De schandaalsfeer is altijd interessant voor de pers om over te schrijven. De laatste tijd komt er ook nog bij dat aan de ene kant de officiële instanties en de grote vermogensbeheerders denken dat ze bitcoin toch in de normale activaklasse gaan moeten opnemen en aan de andere kant komen er iets te veel schandalen naar boven waaruit blijkt dat bitcoin toch nog niet helemaal een activamarkt vormt zoals we dat academisch gewoon zijn.

Nog even wachten dus. Maar wie wil speculeren en niet geïnteresseerd is in beleggen, ga gerust je gang.

Tot volgende keer.

Lieven Vandenmeersche

0475239397

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons