Aan zeepbellen, trendomslagen en volatiliteit in de beleggingswereld is er de laatste tijd geen gebrek. "AI" zou een zeepbel zijn. Wat met de trend om de zekere overwinning van Trump te vertalen in een zoektocht naar bedrijven die het goed zullen doen door zijn economische accenten? Oh ja, moeten we dat niet omgooien nu Harris mogelijk van kandidaat ook president wordt? En de Europese industrie doet de Europese economie stilvallen. Moeten we daar dan nog wel in beleggen?
Al die boodschappen komen uit een overdreven focus op bepaalde aspecten binnen de wereldwijde markt waarbij het grote plaatje uit het oog verloren wordt. Bovendien kan je als individuele belegger moeilijk alle adviezen opvolgen die uit deze analyses getrokken worden.
Hoe pakt Cring dat aan?
Even terug naar de basis van beleggen.
Spreiden over alle aandelen- en obligatiemarkten. Niet voorspellen. Geen trends volgen. Zo weinig mogelijk transacties uitvoeren. Niet sectormatig of per land denken.
Een fondsenbeheerder selecteren die volgens die principes werkt en dus ook die wereldwijde aanpak niet alleen propageert maar ook daadwerkelijk uitvoert.
Meestal heeft niet elke belegger door hoe groot die wereldwijde markt is. Ook evolueert die nogal sterk en niet in elk land of voor elk soort actief in dezelfde mate.
Daarom even een illustratie van hoe de markten alleen al in volume evolueerden van 2015 tot 2023 in een paar bekende landen in de tabel hieronder. Dat zegt niet veel over het rendement maar wel over het feit dat je als belegger voldoende in die markten en hun groei aanwezig moet zijn. Dat kan je alleen als een professionele partij dat voor jou van dag tot dag uitvoert.
Het antwoord ligt in de volatiliteit van de markt per land, die over de tijd evolueert en verschillende rendementen oplevert. Het volume en het procentuele aandeel van deze landen illustreren hoe de totale markt en dus ook de beleggingsopportuniteiten evolueren.
De markten in USA, BEL, en NED : volume in € en in % van de totale wereldmarkt
Zowel de aandelen- als de obligatiemarkten zien een veranderend landschap waarbij de VS een steeds dominanter aandeel opeist. De aandelenmarkt en de obligatiemarkt evolueren niet overal op dezelfde manier. In de VS is de economische groei sterk wat zich ook in de aandelenmarkt vertaalt. Daarnaast is het begrotingsdeficit ook groot in de VS wat zeker bijdraagt tot de groei van de obligatiemarkt.
Kijk dan even naar het verschil in evolutie in België. Qua groei lijkt de aandelenbeurs te krimpen maar de obligatiemarkt groeit wel. Niet zo stevig als in de VS maar gelukkig is ons begrotingsdeficit nog een beetje kleiner in % van ons BNP als dat van de VS.
Als we dan naar de evolutie in Nederland kijken, dan zijn de cijfers weer helemaal anders. Qua aandelen een groeivoet die vergelijkbaar is met de VS maar bij de obligaties heel bescheiden. Begrotingsdeficit kent Nederland nauwelijks maar de beurs en bij uitbreiding de bedrijfsomgeving floreren.
Conclusie
In alle drie de landen moet je om verschillende redenen aanwezig zijn en je volume ook aanpassen aan de gewijzigde omstandigheden. Daarvoor moet je op een structurele manier in de markten beleggen volgens principiële regels van aan- en verkoop, van gewichtsverdeling in je portefeuille, verdeeld tussen groeiers en vaste waarden, en tussen grote, kleinere en microbedrijven. Tegelijkertijd moet je ook op inflatie en andere intrestvoeten letten om daar geen rendement te verliezen.
Kan je dit toepassen op elk ander land? Ja, informatie verkrijgbaar op aanvraag en voor zover dit land over een vrije en liquide markt in aandelen en obligaties beschikt.
"Ga er maar aan staan" , zouden we zeggen. Eventjes beleggen in de wereldwijde aandelen- en obligatiemarkt bedoelen we dan.
Supranationaal Beleggen: Grenzen Overschrijden voor Optimaal Rendement
Bij Cring gaan we verder dan traditionele grenzen die bij de meeste fondsenbeheerders te strikt en te lokaal worden geïnterpreteerd. Of te veel allemaal in dezelfde grote bedrijven.
Onze strategie omarmt spreiding wereldwijd, ondersteund door de liquide wereldmarkt die nooit slaapt. Maar hoe zorgt u ervoor dat u geen kansen mist en uw kapitaal maximaal rendeert?
Dat weet je ondertussen.
Weet dat je bij Cring terechtkan voor meer informatie. Het hierboven geciteerde Matrixboek van Dimensional omvat nog veel meer cijfers en tabellen die helder onderbouwen hoe we onze beleggingsstrategie voor elk type belegger tot de hare of de zijne of de hunne kunnen maken.
Laat het ons weten als je zo'n sessie wil meemaken om met de strategie kennis te maken of om de jouwe op te frissen.
Tot binnenkort.
Lieven Vandenmeersche
0475 23 93 97
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.