Recentelijk kwam ik op een koffietafel in Beringen een collega Financial Life Planner uit Utrecht tegen. Niet alleen was het een onverwacht weerzien met Pit Gooskens, we kregen niet genoeg van het uitwisselen van ervaringen. Net alsof het geen 12 jaar geleden was dat we elkaar nog gezien hadden. (ken je dat gevoel?)
Ze gaf me aan dat ook zij, na 15 jaar in Nederland actief te zijn, nog zo vaak te horen krijgt: “Waarom adviseren niet meer mensen op de wijze zoals jij dat doet?” Ze toverde hiermee een glimlach op mijn gezicht.
Zowel Pit als ikzelf stellen vast dat een eerste contact bijna altijd over een zeer onmiddellijk probleem gaat. Ik herinner me een mail van nog maar enkele maanden geleden van een doorverwezen dame die letterlijk schreef: ‘ eind volgende week komt er een appartement te koop en ik wil graag even overleggen of ik dat nu als investering moet kopen?’
Wat doen we dan in zo’n geval? Welke 7 stappen zetten we best?
1. Bij ons kennismakend gesprek herhaalde ik haar vraag uit haar mail.
Allicht was ze vooral verrast door mijn vervolgvraag : "Ik begrijp dat het op de markt komen van dit appartement nu even wat stress zou kunnen veroorzaken. Maar kan je me meer vertellen over hoe het andere gebieden van je leven en jouw financiën beïnvloedt?"
Door haar probleem te erkennen en er mijn vraag aan toe te voegen was ze onmiddellijk bereid om verder te kijken. Als beslagen Financial Life Planner erken ik elke bezorgdheid maar moedig ik je tegelijkertijd aan om na te denken over de bredere gevolgen.
2. Ons eerste gesprek vond plaats naar aanleiding van haar mail én omdat ze via een andere cliënt was aanbevolen. Maar wat weet ik op dat moment van haar?
We zullen aldus trachten de impact op de totale financiën te leren kennen vooraleer een zinnig antwoord te kunnen geven. Dit resulteert bij ons in een cashflowprognose. Voordat ik je help het specifieke probleem op te lossen, moeten we de impact ervan op alle andere financiële aspecten van jou en jouw gezin beoordelen. We pakken dit niet aan zoals een getrainde verkoper uit de financiële industrie, maar als een heuse holistische coach. Een verkoper formuleert je mogelijke de antwoorden; als jouw coach help ik je je eigen antwoorden te vinden.
We helpen onze cliënt zijn leven te visualiseren nadat het gestelde probleem is opgelost en dit zet de toon, geloof me, voor planning op de langere termijn.
3. Holistisch denken … niet zomaar een slogan.
Door het holistisch denken ziet de cliënt het grotere plaatje. Dit betekent dat je alle aspecten van het financiële leven in ogenschouw moet nemen, niet alleen het directe probleem. Het inwendige vuur en de energie die daaruit voort komt is een extra motor in het leven van het gezin dat we begeleiden.
4. Identificeer eerst de uitgaven- en inkomstenstroom vooraleer we spaar- en beleggingsstrategieën overwegen.
Hiervoor heb je een eerste routeplan en een heuse uitgaven- en inkomstenlijst nodig. We helpen je geen enkel aspect over het hoofd te zien of het nu gaat over het schoolbudget van een 12 jarige of het budget voor een 19 jarige kotstudent. Via ons jaarlijkse kompasgesprek helpen we je aanpassingen die zich opdringen op te nemen in jouw routeplan. Een routeplan is immers niet iets dat je rigide moet volgen. Neen het is een verslag, de weergave van de realiteit van jouw leven, zoals het in het écht gebeurt en dat kan nogal eens meanderen….
5. We bezorgen je een prognose van een levenslang uitgavenpatroon.
Met een duidelijk inzicht in jouw uitgaven en jouw bestaande activa, tonen we je een prognose van een levenslange routeplan. Dit basisplan zal eventuele tijdelijke financiële tekorten duidelijk maken en tegelijk ook aangeven welke overschotten op het einde van jouw parcours, vb. op 95jaar mogen verwacht worden aanwezig te zijn.
6. Wat-als-scenario's verkennen "Tekort?
Wat als scenario." Identificeer eventuele tekorten in de prognose van de uitgaven-inkomsten en bezittingen en overweeg verschillende what-if scenario's. Dit helpt bij het plannen van mogelijke financiële onvoorziene uitgaven of onverhoopte zaken zoals een langdurige werkonbekwaamheid, laat staan een overlijden.
7. Creëren van nieuwe activa
"We creëren nieuwe activa door het menselijk kapitaal te benutten via ondernemerskansen om inkomstenstromen te creëren, te laten groeien, te verlengen. Door menselijk kapitaal in te zetten, kunt u nieuwe activa creëren. Deze proactieve benadering helpt bij het genereren, laten groeien en veiligstellen van inkomstenstromen, waardoor eventuele gaten in de cashflowprognose worden gedicht en tekorten worden weggewerkt. Dit aspect diepen we vandaag niet verder uit.
FINAAL : Het DAMU-Plan implementeren
We helpen u ons DAMU-Plan te integreren in uw routeplan. Hierboven had ik het over die extra inwendige energie die onze cliënt voelt branden vanuit dat welomschreven ideale leven. We gaan die energie voor jou aan het werk zetten en zelf dat vuur brandende houden:
- D: Doelen - Definieer jouw levens- en financiële doelen.
- A: Acties - Maak een actieplan om obstakels te overwinnen en deze doelen te bereiken.
- M: Middelen – Tezamen beoordelen en optimaliseren we de financiële middelen die beschikbaar zijn om jouw doelen te ondersteunen.
- U: Uitvoering - We zetten jouw routeplan uit met duidelijke stappen en regelmatige herzieningen.
De conclusie van onze aanpak, die zowel in Nederland als in Vlaanderen wordt toegepast:
Door Financial Life Planning te zien als het gestructureerde proces dat het is; van het matchen van passiva met activa en uitgaven met inkomsten, en het DAMU Plan raamwerk te gebruiken, zal je als ondernemer – gezin met meer comfort en gemoedsrust vooruitblikken. Je weet je ondersteund door een adviseur die écht weet wat je belangrijk vindt en die je helpt plannen te maken voor jouw holistische financiële welzijn.