Kan je met meer geld écht geluk kopen?
Vele cliënten spreken we om de zes maanden tijdens een Kompasgesprek. Het is onze holistische aanpak en de intimiteit van deze kompasgesprekken die me aanzetten om deze vraag aan jou te richten: Kan je met meer geld écht geluk kopen?
In de volksmond wordt al snel gezegd dat je met geld geen geluk kunt kopen. Maar als dat zo is, waarom streven zo velen van ons er dan naar om meer te verdienen, meer te sparen en meer te investeren? Wat als er een punt is waarop inkomen wel bijdraagt aan geluk, maar alleen tot een bepaald niveau? Deze vraag is grondig onderzocht door psychologen en economen, wat resulteerde in wat bekend staat als de drempelhypothese. Volgens deze theorie is er een punt waarop inkomen kan leiden tot een marginale toename in geluk, maar daarboven kan het zelfs leiden tot een afname in welzijn. Dus hoe beïnvloedt inkomen ons geluk?
Marginale winsten en de rol van inkomen in geluk
Heel wat academici die hier onderzoek rond voerden in de laatste decennia concludeerden dat geluk toeneemt met het inkomen totdat het afvlakt. Dat specifieke punt ligt voor iedereen op een ander niveau. Als financial life planners helpen we onze cliënten dat cijfer te ontdekken om er vervolgens optimaal naar toe te werken. De bevindingen van diezelfde academici geven aan dat meer geld, boven die persoonlijke en unieke grens, niet noodzakelijkerwijs meer geluk gaat brengen. Hoeveel gelukkiger kun je worden als je eenmaal comfortabel bent? Het antwoord kan liggen in het concept van controle. Men ontdekte dat het hebben van meer geld mensen meer controle geeft over hun leven - meer vrijheid om keuzes te maken, stress te verminderen en zich te richten op wat echt belangrijk voor hen is. In deze context wordt geld een middel om de levenstevredenheid te vergroten.
De neergang voorbij uw persoonlijk cijfer: Kan teveel geld een probleem zijn?
Maar hier wordt het lastig: de relatie tussen geld en geluk is niet voor iedereen lineair. Voor sommigen, vooral diegenen met een laag emotioneel welzijn, kunnen de voordelen van meer inkomen vervagen nadat ze een bepaald punt hebben bereikt. Zoals een onderzoeker ons vertelde: "Als je rijk en ellendig bent, helpt meer geld niet." Neem het geval van de succesvolle ondernemer, die, nadat hij miljoenen had verdiend met zijn IT-rekruteringsbedrijf, steeds ongelukkiger werd. Voor hem was het probleem niet de hoeveelheid geld die hij verdiende, maar de emotionele last die ermee gepaard ging - hogere belastingen, sociaal isolement en de druk om bij te blijven. Meer geld leidde in zijn geval niet tot meer geluk, maar eerder tot meer problemen.
Zijn verhaal herinnert ons eraan dat hoe we ons geld verdienen vaak belangrijker is dan hoeveel we verdienen.
Tijd versus geld: De balans vinden
Voor anderen is geld een middel om weer controle te krijgen over het kostbaarste goed in het leven: tijd. De cliënt in kwestie, die ooit gefocust was op het najagen van geld, realiseerde zich uiteindelijk dat tijd, en niet rijkdom, het ultieme goed is. In zijn ogen kun je met geld geen geluk kopen, maar wel tijd - zodat je kunt investeren in de momenten en ervaringen die er echt toe doen. Zulk een visie op het leven komt overeen met onderzoek dat suggereert dat het gebruik van geld om tijd te kopen - of het nu gaat om het inhuren van hulp, het uitbesteden van taken of het vereenvoudigen van je leven - het psychologisch welzijn aanzienlijk kan verbeteren. Van het inhuren van een kindermeisje tot het kopen van een robotmaaier, de sleutel ligt in het uitgeven van geld op manieren die tijd vrijmaken voor meer zinvolle bezigheden.
Van zelfrealisatie naar zelf-overstijging
Naarmate het leven vordert en we wat ouder worden, ervaren velen van ons een verschuiving in onze motieven en doelen. In onze vroegere jaren richten we ons vaak op zelfrealisatie - het nastreven van persoonlijke groei, geluk en levenstevredenheid. Maar naarmate we ouder worden, vooral wanneer we een bepaald niveau van financiële zekerheid bereiken, begint onze focus te veranderen. Ons geluk gaat niet langer alleen over het tevreden stellen van onszelf, maar ook over het verbeteren van het welzijn van anderen. Deze verschuiving naar zelf-overstijging, waarbij we proberen bij te dragen aan iets dat groter is dan onszelf, kan een diep gevoel van voldoening geven. Het gaat niet langer alleen om het verbeteren van het leven van onze dierbaren, maar ook om een betekenisvol verschil te maken voor de wereldbevolking en onze planeet. Of het nu gaat om filantropie, vrijwilligerswerk of het steunen van goede doelen, veel mensen vinden dat ze het meeste plezier beleven aan iets terugdoen. Dit idee wordt prachtig weerspiegeld in de manier waarop mensen hun rijkdom op latere leeftijd beginnen te gebruiken. In plaats van uit te geven aan materiële goederen of persoonlijke luxe, zoeken ze vaak naar mogelijkheden om een blijvende impact te hebben. Van het financieren van gemeenschapsprojecten tot het steunen van milieu-initiatieven, het geven wordt een nieuwe bron van geluk, die vaak veel groter is dan de voldoening die wordt verkregen uit persoonlijke consumptie.
Het valt ons op dat we alsmaar vaker mensen in deze niet-evidente zoektocht mogen ondersteunen.
Hoe dit alles ook jou kan helpen bij het plannen van jouw ideale leven? Daarover vertel ik je meer in mijn blog vlak voor Kerstmis. Het kan geen gepaster moment zijn, denk ik dan. Graag tot binnenkort, ik lees ook graag uw reacties of bemerkingen. Mail: jos@cring.be