De cijfers hebben altijd gelijk

De cijfers hebben altijd gelijk

“Wegwezen hier”, zegt ons instinct

Dit soort cijfers ken je wel. “Opbrengst” sinds januari 2025: minus 11,2% of minus 13,5% of zelfs minus 22% en zo meer. Het ene cijfer al negatiever dan het andere, variërend van markt tot markt en van dag tot dag maar heel dikwijls negatief.  En dan nog dubbele cijfers, dat is pas erg. 

Ai Ai Ai, zegt ons reptielenbrein. Wegwezen hier want dit is vervelend en vooral gevaarlijk.

Het reptielenbrein is ons meest instinctieve deel van ons brein en dat deel is puur gericht op overleven.

Volatiele bewegingen op de markten leiden tot emotionele reacties. Er wordt nu veel geschreven over de psychologie van de belegger. Blijkbaar zou die in het eerste kwartaal van 2025 manisch depressief moeten geworden zijn want de markt gaat in heftige cycli op en neer.

De fundamentele onzekerheid is alomtegenwoordig en die speelt bij iedereen mee. Als je aan die onzekerheid ook nog de nieuwe “onvoorspelbaarheid” van een aantal marktspelers toevoegt dan krijg je een gevaarlijke cocktail. Maar zoals we altijd al gezegd hebben. Aan voorspellen doen we niet en dus ook niet aan de nieuwe onvoorspelbaarheid.  Het is toch altijd anders dan je het zou verwachten.

We gaan even weg van de emoties rond geld en beleggen. Wij hebben allemaal een basishouding en een heel specifieke band met geld. Dat zit heel diep in ons en we handelen daar eigenlijk altijd instinctief naar. Toch is het bij beleggen beter om de cijfers te laten spreken. Uiteindelijk is dat de enige echte realiteit.

Het gemiddelde jaarrendement over lange periodes

Wij illustreren de kracht van de cijfers met de S&P500-Index.

Waarom kiezen we die? Omdat die de langste historiek heeft. Amerikaanse en grootste bedrijven over een lange periode sinds 1926.  Maar hier speelt ook de kracht van het academische principe: het effect werd in alle markten waargenomen en gemeten en dus ga je daar dezelfde conclusie hebben.

Met dank aan Dimensional - De hobbelige weg naar het lange-termijngemiddelde van de markt
Met dank aan Dimensional - De hobbelige weg naar het lange-termijngemiddelde van de markt

Bij de S&P 500 is het gemiddelde jaarrendement gelijk aan ongeveer 10%. Opgelet dit is in dollar. Door wisselkoersverschillen kan dat in euro anders zijn.  

Wat stellen we vast?

  • Nooit was een jaarrendement exact gelijk aan het gemiddelde jaarrendement over de hele periode.
  • Slechts 6 jaren van de 99 gaven een jaarrendement dat tussen 8 tot 12 % lag. Dus in alle andere jaren zat het rendement er behoorlijk boven of onder.
  • Er zijn ongelooflijke maar toch echt gerealiseerde uitschieters zowel in positieve als in negatieve zin. Dit soort jaarrendement zou je zelf nooit durven vooropstellen als ze jou naar een schatting zouden vragen. Positief: plus 54% op één jaar en negatief minus 34% op één jaar.
  • Er zijn meer positieve (73) dan negatieve jaren (26). Dus ongeveer een jaar op vier geeft een negatief jaarrendement en drie van de vier jaren geven een positief rendement.

Een jaargemiddelde van ongeveer 10% lijkt mij een goede beloning voor het nemen van risico. Trek daar de gemiddelde lange termijn inflatie van ongeveer 3% af en je hebt een reëel rendement van 7 à 8% op je belegging. Als je dit jaar na jaar kan realiseren, blijft iedereen zitten.

Waarom willen we toch zo graag weg als het stevig minder wordt?

Even wat statistiek. Ik weet dat dit voor de meeste mensen ofwel een verschrikkelijk vervelend vak laat staan examen was of voor andere mensen veel te moeilijk en misschien niet relevant. Toch gaat statistiek hier ons de enige echte reële basis geven om deze cijfers op de juiste manier te interpreteren.

Veronderstel dat men je vraagt: als het gemiddelde op jaarbasis 10% is, hoeveel mag in een slecht jaar of hoeveel mag in een goed jaar het rendement van het gemiddelde afwijken volgens jouw appreciatie van risico?  

Als je accepteert dat het gemiddelde maximaal 10% mag afwijken, dan heb je in 2 jaren op 3 wat je vroeg. Maar dan geeft 1 jaar op de drie jou de kriebels in plus of min.

Binnen een afwijking van 20% in min of plus ligt het jaarrendement in 95% van de gevallen binnen die (ruime) grenzen. Dat lijkt comfortabel maar vergeet niet dat je eigenlijk accepteert dat je belegging op 1 jaar 20% naar beneden kan duiken. Als je minus 20% zwart op wit ziet staan, dan slikken de meeste beleggers even. In het positieve scenario mag de 'sky the limit' zijn natuurlijk. 

Wij denken nooit aan die resterende 5% die zich ook voordoen. Zie de cijfers hierboven. Dan beginnen we al eens te twijfelen aan het model. Dat moeten we niet doen. Die resultaten bestaan statistisch en dragen evengoed bij tot het jaargemiddelde. We moeten dat gewoon accepteren.

Het gemiddelde jaarrendement = de lange termijn

En hier kom ik tot de conclusie. Het gemiddelde jaarrendement is nu net dat geruststellende cijfer, ook al bestaat het in de realiteit niet. Het komt pas tot uiting op de lange termijn. En ik denk dat 99 jaar de lange termijn is.

Als we dit afzetten tegenover het volatiele eerste kwartaal van 2025 waar we een paar keer cijfers gehad hebben die ons even aan de statistiek doen twijfelen dan zou ik zeggen: op de lange termijn komt alles goed want we zijn op weg naar het gemiddelde.

Voor de andere domeinen in je leven gebruik je best alle delen van je brein en laat je de droge statistiek maar liever achterwege. Denk aan statistiek als je naar beleggingscijfers kijkt en laat dan de emoties die geld of beleggingsrendement bij jou oproepen, even terzijde.

Het is altijd mogelijk om met Cring in gesprek te gaan over hoe je best aan beleggen begint en vooral hoe je best beleggen volhoudt, in alle tijden ook in de huidige tijd.  Tot binnenkort. 

Lieven

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons