Zitten we in een recessie?
Sinds op 2 april Trump met zijn tarievenblad stond te pronken, is iedereen ervan overtuigd dat we in een recessie zitten. Het was een beetje zoals naar de witte rook kijken op het dak van de Sixtijnse Kapel.
Met heel veel verwachting maar wat komt er na de rook? We hebben een paus want er komt witte rook uit. Dus: we hebben een recessie want het tarievenbord wordt getoond.
Dat er een nieuwe paus is, dat klopt. Maar wat gaat hij doen, wat gaat hij veranderen en wat gaat hij niet veranderen? Even afwachten.
Met het effect van het tarievenbord is dat net zo. Na de 'witte rook' en de emotionele reactie daarop, gaan de economische actoren over tot handelen of ze nu in een recessie zitten of niet. Alle bedrijven waar ook ter wereld herbekijken hun investeringsbeslissingen en actieplan. De getroffen landen of economische blokken gaan hetzelfde doen. Overal moeten de actoren omgaan met nieuwe elementen van onzekerheid. Ook de belegger dus.
Trouwens het grote voordeel van een recessie is dat je pas weet dat je erin zat nadat ze voorbij is.
Wat is een recessie?
Gedurende twee of meer opeenvolgende kwartalen krimpt het Bruto Binnenlands Product. Er is minstens een groeivertraging in het BBP of zelfs een daling van het BBP. Niet alle recessies beginnen in elk land op hetzelfde moment of hebben dezelfde duur of evolutie.
Naarmate meer landen intensief van elkaar economisch afhankelijk zijn - denk aan de complexe productie- en distributieketens in sommige sectoren - lopen recessies maar ook groeipaden meer en meer parallel. Vandaar ook het wereldwijde effect van het tarievenbord.
Wat leren we uit de vorige recessies?
Het voordeel van het achteraf meten is ook dat we perfect kunnen meten wanneer de recessie voorbij is. Maar nog belangrijker is om te weten wat er met beleggingen gebeurde tijdens die recessies. Hoe lang deden die erover om een positief rendement te tonen na de start van de recessie?
Daarvoor hebben we natuurlijk academisch onderzoek.
In 12 van de 13 recessies die in de VS werden gemeten sinds 1947 toonde een belegging in Amerikaanse aandelen, die bij het begin van de recessie startte na drie jaar een positief rendement. Dat rendement kwam trouwens sterk in de buurt van alle andere driejarige periodes die niet als recessie stonden geboekstaafd. Deze tendens kan met de nodige aanpassing voor lokale omstandigheden aangehouden worden voor elk land en economische omgeving waarin op dezelfde manier in aandelen kan belegd worden.
Wil je weten welke periode de uitzondering was? De recessie die startte in december 2007, ook bekend als de grote kredietcrisis. Toen daverde ook het financiële systeem op zijn grondvesten met bankenfusies en allerhande overnames in die sector. Denk aan België: Fortisverhaal en Dexiadebacle. De overige recessies zie je in de afbeelding hieronder.
Wat is de les voor de Cringbelegger?
Je financieel Levensplan met je adviseur recessie-bestendig maken zonder aan levenskwaliteit in te boeten.
Denken aan de lange termijn en dus niet in compartimenten van drie jaar want 3 is niet de lange termijn.
Zorgen dat je de druk van de 'recessie' niet onmiddellijk moet vertalen in je beleggingsplan omdat je te weinig reserves ingebouwd hebt om te leven. Niet beleggen wat je niet voor kortere of langere tijd kan missen.
Er zijn ook veel driejarige periodes die positieve rendementen opleveren. En er zijn er meer dan recessieperiodes. Dat komt door de reactie van de economische actoren en de kracht van de markt die altijd op zoek gaan - mits de nodige aanpassingen - naar een structureel positief hoger rendement.
Tot binnenkort.
Lieven
0475239397
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.