Goede financiële gewoontes die renderen.

 

De blog van deze week wil je verder op weg zetten om goede, renderende financiële gewoontes aan te nemen.
 
Laat me met jou nog even ingaan op hetgeen je uit de vorige blog kon opsteken.
Ik had het erover dat jouw – toekomstige ik – meer financiële armslag zal hebben als je nu enkele regeltjes tot de jouwe maakt en ze toepast.  Vanuit onderzoeken in het domein  ‘Behavior-Finance’, weten we dat dit best moeilijk is.  Net zoals jouw -toekomstige ik-  alvast soigneren door hetgeen je vandaag eet bijvoorbeeld.  De onmiddellijke bevrediging, het korte-termijn-denken en voelen, daar is moeilijk aan te weerstaan.

Omarm jouw -toekomstige ik- met alle liefde en energie die je kan opbrengen. Het is niet abstract noch zweverig. De gewoontes (goede of slechte) van jouw huidige ik, bepalen de ruimte die jouw -toekomstige ik- zal hebben.

Vandaar mijn eerste voorbeeld, twee weken geleden, over een simpel spaarprogramma dat 12 maanden werd gevolgd. Het resultaat was voor vele lezers verbluffend en een heuse aha-ervaring. Lees de blog eventueel nog eens opnieuw.

Wil je even terugkijken klik dan HIER.

13.89% was de opbrengst in dat spaarplannetje.  In dat rare jaar waarin de koers van het aangekochte fonds in januari aan 10€ startte om vervolgens ‘de kelder’ in te gaan gedurende het hele jaar en pas in december terug op een eenheidsprijs van 10€ uit te komen.

Ik kreeg één lezersvraag,  of ik ‘het daar niet om gedaan had’. Of ik de cijfers niet ‘goed’ had doen uitkomen.  Immers, wie garandeert die koers in december, niemand.  Het was dan ook louter een mathematisch model en al helemaal geen beleggingsadvies.   Ik wil je laten begrijpen wat de principes zijn die erachter schuilen.  Ik wil het FQ van al onze lezer omhoog drijven. (FQ = Financial Quotient oftewel kennis van financiën)

Om te tonen dat het een louter cijfervoorbeeld was, toon ik je vandaag heel andere 12 maanden. We starten met 10€ als eenheidsprijs in januari.  Dit keer is de economische terugval nog veel feller dan in het voorbeeld van 2 weken geleden. Bovendien eindigen we in december met een koers van 8€, 20% onder de startkoers van de maand januari.  Zie onderstaande tabel die het ‘rampjaar’ in detail illustreert.


De koersdaling zet zich onmiddellijk in vanaf februari, in tegenstelling tot het voorbeeld van twee weken geleden, blijft de koers ‘wegglijden’ tot in juni. Bodemkoers van dat jaar 5€!
Stel je eens de persberichten voor bij zulke beurzen. Na drie maanden zakkende koersen staan de kranten vol met artikels die twee of drie jaar miserie voorspellen. Heb geen medelijden met de hoofdredacteur van een krant. Zij wrijven zich in de handen.  Zij zorgen dat de krant vol staat, elke dag weer. Elk artikel is al snel goed genoeg.  Tegenspoed voorspellen of herstel prediken.  Kijken naar het verleden, speculeren over de toekomst. Gevuld geraken kranten en nieuwsuitzendingen altijd!  De relevantie van hetgeen afgedrukt staat of verteld wordt, laat in 98% van de gevallen te wensen over.


Terug naar jouw cijfervoorbeeld van hierboven :  Uiteindelijk, de bodem van de koers voor dat jaar wordt in juni bereikt en bedraagt 5€. Vanaf augustus gaat het terug opwaarts maar je eindigt in december op een eenheidsprijs van 8€ .  Nog altijd 20% onder de beginwaarde van januari.  Stel voor dat jij de spaarder bent die hier iedere maand halsstarrig 100€ is blijven insteken.
Misschien wel omdat je weet dat de karakteristieken van jouw fonds helemaal okay zijn.  Omdat je weet dat de economische conjunctuur nu eenmaal zijn ding doet. Omdat je weet, als spaarder, dat je gewoon moet volhouden én blijven zitten.

Sparen is aldus heel iets anders dan éénmalig investeren.
Deze blog gaat immers niet over wat een belegging van 100.000€ gaat presteren.
Neen het gaat over iedere maand een bedrag terzijde zetten om jouw -toekomstige ik- te huldigen.
Jouw -toekomstige ik- échte bewegingsvrijheid geven. Jouw wensen en doelen kunnen verwezenlijken nu en dàn dat is het opzet van een gebalanceerd en goed spaarplan.
Als spaarder in ons bovenstaand voorbeeld zou je alvast via onze app, 177,18 eenheden van jouw fonds op 31/12 op jouw rekening zien staan.  Zelfs aan 8€ (de koers van dàt moment) heeft dat een totale waarde van 1.417,44€.  Op jaarbasis berekend, een return van 18,12%.
Bij Cring en Drees Life Services weten we dat dit voor vele mensen openbarend is. Doe nu vooral één ding, neem actie!  Begrijp de achterliggende principes en doe iets om jouw -toekomstige ik- alvast heel erg veel vrijheid te bezorgen.

Neem het lot van jouw -toekomstige ik- zelf in de hand!  En doe er nu iets aan, hoe meer tijd je hebt, hoe groter het effect zal zijn en hoe veiliger de uiteindelijke route zal blijken te zijn geweest. Wij rekenen al snel in vele jaren, eerder dan vele maanden en net dàt is een belangrijke factor van het succes van jouw nieuwe rendabele gewoonte.


Zulke goed gewoontes, doe daar jouw voordeel mee en leef een rijkelijker leven.  Een leven naar jouw maatstaven en niet die van een ander.
Graag tot over veertien dagen.  Tenzij je me al vroeger contacteert met een vraag om meer uitleg, dat mag altijd!  Welkom!

Jos Drees
0495182899
Registered Life Planner

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons