De effecten van uw gezondheid op uw financieel welzijn


14 dagen geleden informeerde in u over de escapades van het hoofdbestuur der belastingen inzake de 80% regel.  Vandaag keren we terug naar de expertise die we voor u inzetten als Financial Life Planners.

Dit is de intro-vraag : 

“Wat zijn de werkelijke kosten van een slechte gezondheid op latere leeftijd?”

Met regelmaat wordt mij deze vraag gesteld. De insteek is telkens:  'hoeveel kan een slechte gezondheid me later in mijn leven kosten?'  

Ik lees een zekere angst en bezorgdheid in de ogen van mijn cliënt als hij denkt aan vrienden of familieleden bij wie ze belangrijke stukken van hun spaargeld hebben zien wegsmelten als sneeuw voor de zon.   

Ze zien terecht de extra kosten die om de hoek komen kijken om alsnog een comfortabel leven te kunnen blijven leiden.

Met de cashflow projector van Cring en Drees Life Services, is het gemakkelijk aan te tonen hoe groot of klein de financieringsimpact zal zijn. Wat er over blijft en waar er tekorten kunnen zijn.  Bijna altijd kan een slimme financiële planning de begunstigden alvast beschermen. 

Er bestaat uiteraard ook bescherming die we aanbieden en die kan tegemoet komen aan de continue stijgingen van die onverwachte medische kosten.

Maar :  Zet eens even een stap terug, en vraag jezelf af - 'Wat is mijn grootste zorg?'

Misschien, heel misschien, wilt u comfort, geluk, en een gevoel van tevredenheid of voldoening voelen.

Misschien zijn er dingen die u gedaan wilt krijgen. Dingen die u op een dag niet meer kan bereiken. Misschien zal  een slechte gezondheid dit onmogelijk maken, ongeacht welke financiële buffer we u hebben helpen opbouwen ?

Ongetwijfeld, een slechte gezondheid van nabije vrienden of familieleden, zet mensen aan tot nadenken over hun financiën.   Maar bent u voldoende voorbereid op die tijd wanneer het leven verandert?  In tegenstelling tot een videogame, is er geen 'PLAY AGAIN' - knop. De kans is weg, en alles wat overblijft, is de rest van uw leven met welke gezondheidstoestand u ook heeft, en de bijhorende beperkingen die u opgelegd krijgt.

Misschien bent u bekend met de renteniers-smiley-curve ?  Waar de uitgaven (en activiteiten) hoog beginnen, verminderen na misschien 15 jaar, om dan plotseling te zien escaleren qua uitgaven in de laatste jaren.Vraag uzelf eens af - hoe voorbereid bent u om morgen te horen dat u niet langer de eenvoudige dingen die u voor lief neemt kunt doen – wandelen met comfort, in staat om uit te gaan zonder hulp, reizen naar het buitenland – zelfs rijden met uw auto.  Bedenk even hoe dat zou zijn als u dat gisteren had ontdekt?

Dit verdikt krijgen nochtans meerdere personen elke dag te horen, ergens in ons kleine landje!

Was uw eerste gedachte,  'hoe zal ik daar financieel mee omgaan ?' of dacht u aan 'al die dingen die ik mezelf beloofd heb, die ik niet meer kan  doen'.  'Ooit op een dag zal ik.....' – als die zin plotseling stopt.  Omdat u weet dat die ‘ooit’ nooit meer zal komen – dan heeft u uw kans gemist.

Het leven confronteert u met twee vragen:

1. Hoe voorbereid bent u op het moment wanneer uw leven plots moet veranderen  - hebt u de dingen gedaan die u het belangrijkst vindt ?  Of zijn er nog heel erg veel dingen niet ‘open’ staan?  Heeft u het leven geleefd dat u wilde, bent u de versie van uzelf geworden die u altijd al wilde zijn?

2. Wilt u liever uw middelen gepast inzetten om nu te leven.  Tegelijk comfort ervaren in de toekomst, of bent u vastbesloten zich nu alles te ontzeggen en op te offeren voor een toekomstige comfort?U treft bij Cring en Drees Life Services ervaren financiële coaches aan.

Ze helpen u om inzicht te verkrijgen in beide vragen.  Elk antwoord is uiteindelijk een kwestie van keuzes.  

Ons adagio :  Voor dat u weet wat uw ware doelstellingen zijn, welke uw échte keuze zou zijn, is het echt niet mogelijk om te plannen rond de ‘wat als‘,  ‘maar’ en ‘misschien als' .

Onze rol als Financiële Life Planners bij Cring is om ons ervan bewust te zijn, dat elke discussie die we met u hebben invloed heeft op de rest van uw leven. We kijken altijd door een lange termijn bril bij onze advisering, wat uw vraag ook moge zijn.   

Niemand van ons weet hoe lang dat zal duren - het kan 48 uur of 40 jaar zijn. 

Net omdat wij dat bewustzijn hebben, kunnen we u voorbereiden op verandering. 

Op een eventuele slechte gezondheid, en het gesprek hebben dat u in staat zal stellen niets te missen wat u het meest dierbaar is.   De moeilijkste woorden om te aanhoren zijn  ' Had ik toch maar dàt gedaan … ' .

Dàt is de werkelijke kost van een slechte gezondheid in het latere leven - de zware last van ‘spijt’.

Graag tot over 14 dagen, maar aarzel niet ons te contacteren als deze blog vragen bij je oproept. 

Jos Drees

Master Financial Life Planning 

By Kinder Institute of Life Planning (Boston, USA) 

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons