Focussen op hetgeen je hebt maakt gelukkig, elke dag weer
Focussen op wat je hebt in plaats van op hetgeen je denkt dat je ontbreekt.

Golf na golf van slecht nieuws lijkt momenteel België en Europa te treffen.  Velen van ons hebben het gevoel dat het onophoudelijk is, en het is gewoon niet eerlijk.   Er is een dagelijkse "crisis", zoals een collega ondernemer me afgelopen week nog opmerkte. 

Daarom dat ik besloot om het vandaag niet over een aangekondigd technisch aspect van de 80% regel te hebben.  Neen ik wil het even over een andere boeg gooien.  

Zelfzorg en zelfredzaamheid door je gedachten niet te laten gijzelen door anderen en hun paniekzaaierij.

Je kan jezelf afvragen of bestoken met gedachten:

"Hoezo krijgen anderen alle geluk?"

"Wat is het volgende dat ons te wachten staat?"

"Kan het volgende een nog grotere impact op ons hebben!"

Beleggingsmarkten zijn volatiel ...

...  dat is hun aard, en zoals je weet, verwachten wij die volatiliteit telkens weer.  Dit voorjaar hebben de kranten terecht op een ogenblik van de slechtste beursdag sinds 2008 gesproken.  Maar dat de beste week sinds 2008 intussen eveneens gepasseerd is, daar heb je allicht niets van gelezen.

Tussen de volatiliteit die onze aandacht trekt (tijdelijke waardedalingen) zien we de beloning van groei. Niemand kan voorspellen wanneer cycli zullen beginnen en eindigen. Evenmin hoe diep of hoe hoog ze zullen gaan.

Maar we weten wel dat aan boord blijven en niet proberen naar de kustlijn te zwemmen, altijd de beste optie is - die kustlijn ligt vaak veel verder weg dan ze op het eerste gezicht lijkt.

Aan boord blijven van een schip dat een wereldwijd gediversifieerde portefeuille hanteert. Dat belegt in de grote bedrijven van de wereld - waarvan de mensen morgen net als gisteren hun goederen en diensten zullen blijven kopen. Tegelijk de meest winstgevende kleinere beursgenoteerde bedrijven aan boord hebben, geeft nog eens extra rendement op de langere termijn. 

Wees ervan overtuigd dat jouw aangestuurde gedachten jouw leven écht veranderen.

Laat je niet willekeurig beïnvloeden door het nieuws.  Dagelijks moeten er immers nieuwe koppen worden verzonnen.  En alhoewel elke dag een volgende crisis wordt gegenereerd, kijk je best naar hoe gelukkig je nog steeds kan zijn.  

Krantenkoppen veroorzaken onzekerheid, onzekerheid stimuleert emotie, emotie kan ons aanzetten tot irrationeel gedrag. Kort gezegd, krantenkoppen kunnen ons irrationeel maken.Terwijl ik aan mijn klavier zit, heeft de Europese centrale bank een verstrakking van haar geldprogramma aangekondigd. Dat trok zeker mijn aandacht vóór een artikel over de septemberverklaring van de Vlaamse regering , een beschadigde gasleiding en een dodelijke orkaan in Florida.

Net als in 1974, 2001, 2008, 2013 en 2020 kan dit moment inzake financiën anders aanvoelen dan wat we destijds hebben ervaren. Het is echter altijd best om de markten rustig en weloverwogen te laten herstellen van de onzekerheid en aan boord te blijven.

Doe niet mee aan de dagelijkse crisislijst, denk rationeel na en bel of mail ons als je je alsnog zorgen maakt.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons