Academisch beleggen in plaats van speculeren op modetrends.


Ik werkte al meer dan 20 jaar als pensioenverzekeringsmakelaar toen ik voor het eerst werd geïntroduceerd aan het managementteam van Dimensional Fund Advisors in Londen.

Ik wist niets over deze fondsenbouwer en nam de uitnodiging tot een kennismakende tweedaagse aan op aandringen van collega’s Financial Life Planners uit London. Uiteindelijk begreep ik waarom mijn Britse collega’s RLP’s  (Registered Life Planner) het bedrijf een warm hart toe dragen.

Ik werd onmiddellijk getroffen door Dimensional's op beleggers gerichte focus en overtuigende, verfrissende beleggingsaanpak. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer mensen ik ontmoette, hoe boeiender de kans leek om als eerste Belgische makelaar met hen aan de slag te mogen gaan... en de rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis.

Nu, terwijl ik de 10-jarige verjaardag van mijn eerste kennismakingssessie met Dimensional nader, voel ik een overweldigend gevoel van dankbaarheid.  Dankbaar voor hun opleidingen inzake “academisch onderbouwd beleggen”. 

Ik probeer al hun kennis voor u samen te brengen in 10 korte en leesbare thema’s.

U maakt kennis met alles dat ik heb geleerd.  Elk thema is een onderdeel van de beleggingsfilosofie die we vandaag toepassen.  Als lezer van deze blog krijgt u een duidelijk beeld van ons concreet gedrag als adviseur voor zelfstandige ondernemers en vrije beroepen.

Sommige thema’s houden stand sinds de oprichting van Dimensional meer dan 40 jaar geleden.  Andere thema’s werden ontwikkeld doorheen de tijd. Vaak zal u opmerken dat de thema’s  breed toepasbaar zijn,  van beleggingen tot het leven in het algemeen.

Ter ere van mijn "kennismakingsverjaardag" volgen hier alvast 3 thema’s die ik heb mogen leren en waarvan ik weet dat ze mij en al mijn cliënten ook in het volgende decennium en daarna van pas zullen komen.  Mijn volgende blogs bevatten dan de thema’s 4 tot en met 10. (24/12/2022) 

Thema 1.   Onzekerheid is zeker

Na 10 jaar Dimensional te hebben zien omgaan met stijgende en dalende markten, weet ik 100% zeker dat hun aanpak inzake fondsenbeheer buitengewoon mag worden genoemd.  Neem er zelfs gerust de wereldwijde financiële crisis van '08 nog bij.  Onzekerheid is altijd aanwezig in de markt. Ik had daar uiteraard al de nodige ervaring mee voordat ik met de Dimensional-fondsen aan de slag ging.  

Vanuit de academische aanpak van Dimensional en hun kijk op de markten, leerde ik de onzekerheid te accepteren als een verwachting in plaats van een verstoring. Deze aanvaarding brengen we ook over naar al onze beleggende cliënten. Het neemt bij onze cliënten de angst weg.  Het maakt er zelfs iets heel alledaags van.  Op een goede manier welteverstaan: een manier die ruimte schept om de situatie te bekijken door een lens van kansen en vooruitgang in plaats van verdediging of onrust.  

Thema 2.   Controleer wat je kunt controleren

We zeggen dit vaak tijdens onze infosessies bij cliënten.  Als RLP leerde het Kinder Institute of Life planning uit Boston mij dat je geld het ideale leven moet faciliteren.  Het is nooit de bedoeling om als rijkste persoon op het kerkhof te liggen.  Zo nu en dan moet je een bepaalde gebeurtenis of omstandigheid accepteren - c'est la vie.   Als er iets gebeurt dan is de manier waarop we omgaan met de gebeurtenis veel belangrijker dan de gebeurtenis zelf. Tegen de muur achter mijn computerscherm heb ik deze slogan hangen.   En het doet me goed om mezelf hier elke dag weer aan te herinneren.

Dit kunstwerkje van Behavior/Gap zet mij bij momenten ook aan om gigantische actie te ondernemen.  Als het iets is dat ik belangrijk vind én ik kan d’er ook echt iets aan veranderen, dan smijt ik me voor de volle 100%.  

Zoals veel dingen in werk, financiën en leven, is het een aangeleerde discipline en hoe meer je oefent, hoe beter je wordt.  In dit geval, hoe beter je wordt, hoe meer je nutteloze inspanningen of onnodige agitatie elimineert en in plaats daarvan tijd en mentale energie vrijmaakt die veel beter kan worden besteed aan wat je in het heden kunt doen om je te helpen je toekomst dichterbij te brengen.

Thema 3.   De ruis buitensluiten

Naar mijn mening is een van de vele overtuigende aspecten van de Cring beleggingsfilosofie dat zij ons in staat stelt de ruis te onderdrukken.Als we al eens een vraag kregen de afgelopen jaren over modetrends zoals Crypto of beleggen in wijn of complexe producten, dan zagen we altijd een grijns op het gezicht van onze vraagsteller.  Zij weten immers dat wij enkel met dat deel van hun geld aan de slag gaan dat ze beloofd hebben nooit meer te willen kwijtspelen en dat moet dienen om met het nodige comfort en gemoedsrust 95 jaar te worden.

Na enkele decennia in de “Financiële Industrie” bracht dit een gevoel van rust dat ik nooit had verwacht tijdens mijn werk vooraleer mijn RLP-certificering te bekomen. Het uit zich op zoveel manieren die gunstig zijn voor ons als adviseur maar vooral voor onze cliënten hun vermogensontwikkeling. Het is een mantra over gefocust blijven, op koers blijven en vertrouwen hebben dat je op het juiste pad zit.

Dit brengt een gemoedsrust die zeldzaam is voor menige belegger.  Ruis buitensluiten brengt het geduld en duidelijkheid.  Het leidt uiteindelijk tot betere lange termijn beslissingen en het vermijden van korte termijn omwegen of afleidingen.

Samenvattend voor vandaag  :

1)   Onzekerheid is zeker.

2)  Controleer wat je kunt controleren.

3)  De ruis buitensluiten.

Over 14 dagen serveer ik u de volgende thema’s uit de academische lessen die we de afgelopen 10 jaar hebben opgedaan bij Dimensional.  Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons