Onze voorspelling voor 2023: diversifiëren


Het zou geen begin van een nieuw jaar zijn als we het niet over voorspellingen zouden hebben. Toch laten we liever de experten in die materie aan het woord. Die worden uiteindelijk daarvoor betaald. 

Wij denken na over de toekomsten. Alleen God kent dé toekomst.

Laszlo Varro - Hoofd Shell Scenarios 


Deze man werkt met een heel team voor Shell en simuleert toekomstscenario's. Wat mij vooral opvalt in zijn uitspraak is het vreemde meervoud van toekomst. Dat gebruiken we toch nooit? Het betekent dus dat je gewoon niet kan weten wat de toekomst brengt. Over de tweede zin kan je van alles denken. Je kan God door iets anders vervangen. Het blijft hetzelfde resultaat geven: wij kennen DE toekomst niet. 

Terug naar 31/12/2021

Een jaar geleden schreef ik het volgende : 

Het is niet onze gewoonte om mee te doen met de lijstjeshype en de cijferdans uit de financiële pers. Maar, af en toe denken we dat we de concrete realisatie van een beleggingsstrategie ook eens helder in grafieken en cijfers moeten voorstellen.

Blog: 2022 en de Cringprofielen


Ja, inderdaad we blijven deze strategie nu ook volgen. Ook als de cijfers niet goed zijn, komen we met de cijfers. In de pers klinkt het algemeen dat 2022 een jaar is om snel te vergeten tot zelfs uitspraken als "horrorjaar voor aandelen en voor obligaties" en meer van die doemtermen. 

Later in januari 2023 komt Cring met de jaarcijfers voor de profielen. Op de laatste dag van het jaar schrijf ik deze blog en dan is nog niet alle informatie voor deze statistieken beschikbaar. Toch kan Cring al naar cijfers over 2022 kijken van de onderliggende fondsen die  we als mix gebruiken om een beleggingsprofiel van een klant op te bouwen. 

Procenten %Dec 2022Trim 4/222022
Aandelenfonds World Equity-6.652.33-9.10
Obligatiefonds Global Short Term Fixed Inc-0.330.08-8.12
Obligatiefonds Global Short Term Inv Grade-0.110.64-7.66

Wat zegt deze tabel? 

2022 was geen goed jaar. De fondsen blijven net uit de dubbele verliescijfers gemeten over de laatste twaalf maanden. 

December 2022 was een echt slechte maand zowel voor obligaties als voor aandelen. 

Het laatste trimester van 2022 geeft positieve waarden tussen 30 september en 31 december 2022 maar dat betekent dat het niveau van voor 30/9 heel wat lager stond dan in het begin van 2022. In de zomer waren de markten nog dieper weggezakt. 

Hoe slecht is slecht? 

Hieronder geven we een paar indexen voor aandelen en obligaties die courant gebruikt worden om de rendementen van fondsen tegen af te meten.  Opgelet, een index bevat meestal alleen grote bedrijven en is niet altijd representatief voor de hele markt, laat staan de wereldeconomie. Kijk bijvoorbeeld naar het stevige verschil tussen de 'Industriële' Index Dow Jones en de 'Technologie' Index Nasdaq 100.  Ook het verschil tussen de VS en Europa speelt mee. De conclusie blijft dat de indexen nog slechtere resultaten geven dan de fondsen van Cring.

Indexen2022
Aandelen
Bel20-14.63%
Euro Stoxx 50-12.42%
Dow Jones Industrial Average-9.40%
Nasdaq 100-33.71%
Obligaties
FI Bloomberg Glob Agg Total Return Val Hedg EUR -13.27%

Wat doe je in 2023? 

Eerst en vooral goed voor jezelf en je dierbaren zorgen. Gezondheid aan allen gewenst. 

Maar wat met de beleggingen, had je gevraagd? 

Er is geen reden om na deze negatieve cijferregen je gedrag als investeerder aan te passen. Je bent misschien al vergeten wat dit gedrag je heeft opgeleverd in 2021. Ook weet je niet wat het je zal opleveren in 2023. Je weet wel dat je de kans op een hoger rendement op langere termijn verhoogt door verder te blijven doen wat je al deed. Je weet ook dat door de academische principes te gebruiken in de opbouw van je beleggingsprofiel dit ook in slechtere tijden zijn effect niet mist. 

De daling is minder diep door de doorgedreven diversifiëring in activa die ook de echte bronnen van rendement aanboren. Ook door zo weinig mogelijk te handelen en zeker niet in en uit de markt te stappen op zelfgekozen momenten, vermijd je in alle tijden maar zeker in tijden van slechtere rendementen extra kosten. Blijf bij je beleggingsstrategie voor 2023. Voor wie het goede voornemen heeft daar in 2023 mee te beginnen, weet dat Cring je hierbij volledige ondersteuning kan bieden. 

Nog even terug naar de problemen waar de expert-voorspeller van hierboven mee worstelt. 

De grote onbekende is hoe consumenten hun gedrag zullen aanpassen. De moeilijkheid is dat consumenten niet de optimaliserende machines zijn waar de traditionele modellen van uitgaan. 

Wees gerust. Bij Cring gebruiken we geen traditionele modellen en je bent als klant een echte klant en geen machine. Maar wat blijkt hier weer? Het gedrag van de klant is allesbepalend. Blijf dus de investeerder die je al was. 

Tot volgend jaar. Hou het veilig en gezond en geniet van de feestdagen!

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

+32 475 23 93 97

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons