Jullie dachten dat we bij Cring geen voorspellingen deden. Twee weken geleden voorspelde ik dat in 2023 slechts één actie zou blijken te werken : diversifiëren.
Na 2 weken in 2023 moet je je goede voornemens van Nieuwjaar even checken. We doen dit net voor 'Blauwe Maandag' , 16 januari. Je weet wel die derde of vierde maandag in januari waarop je vaststelt dat je goede voornemen niet werkt, verwaterd is of toch geen juiste keuze blijkt te zijn. Het jaar ziet er uit alsof het gewoon meer van hetzelfde is, net zoals verleden jaar.
Diversifiëren werkt (ook in 2023)
Het jaar is nog jong maar de berichten uit de markt klinken alsof 2022 nooit heeft bestaan.
" De indexen in Europa vooral zijn nog nooit zo sterk aan het jaar begonnen als nu. Zelfs in obligaties kan je weer rendement halen. Deze activa zijn voor het eerst in jaren een echt beleggingsalternatief. Nu moet je ook weer kiezen tussen Europa en Amerika. De ene raadt aan om vooral in Europa te blijven beleggen en de andere vindt dat het tijd is om in Europa winst te nemen want de koersen zijn te sterk gestegen en veel slecht nieuws zit nog niet in de koersen verrekend. "
Ter illustratie van deze Europese remonte geef ik hierboven de EuroStoxx50-index van de laatste 30 dagen. In die periode stijgt die met 4.42%. Toevallig valt 1 januari 2023 halfweg die 30 dagen en valt de sterke stijging in de tweede helft van de periode. Zo kom je tot de conclusie: 2022 is slecht maar 2023 wordt hét jaar. Met cijfers kan je alles bewijzen? Zeker als je alleen de stijging tussen 1 januari en 13 januari berekent: dan krijg je 9% als resultaat.
Zo kunnen we nog een paar bladzijden vol breien maar dat laten we over aan onze concullega's die daarvan moeten leven.
Als je investeert volgens de Cring-strategie dan heb je geen last van dit soort keuzestress. Onze diversifiëring is zo uitgewerkt dat je volgens het marktgewicht van de verschillende economische blokken zowel in aandelen als obligaties overal proportioneel belegd bent.
Wordt 2023 dan een goed beleggingsjaar?
Dat weten we niet. Na twee weken dit beweren, lijkt me straf. Alhoewel sommigen dat op basis van de cijfers en van de historische gegevens wel durven, zelfs na één week. Om dan deze conclusie weer sterk te relativeren.
Als we de cijfers sinds 1928 erbij halen, kon de Amerikaanse S&P500-index na een winstgevende eerste week 51 weken later in driekwart van de gevallen het jaar met winst afsluiten.De Tijd 6 januari 2023 Serge Mampaey Redacteur Beleggen
Alle moeilijkheden die in 2022 voor slechte resultaten zorgden zijn er nog.
- De recessievrees: is ze nu al bezig of niet?
- De inflatie: zal ze blijven dalen met of zonder bijkomende ingrepen van de centrale banken?
- De oorlog: krijgen we een langlopend conflict zoals in 1914-1918?
- Wat met China: weten ze het zelf in China?
Wat weten we wel?
- Dat de markten hun werk doen. In de prijs op de markt zit alle kennis van alle deelnemers aan de markt verrekend. De analisten die beweren dat sommige evenementen nog niet in de prijzen verwerkt zijn en dat zij wel weten welke en dus kunnen anticiperen via een andere strategie zijn ... een onderdeel van de markt.
- Dat bij een financieel plan blijven in 2022 geen leuke resultaten gaf. Maar in 2021 wel. Waarom het dan veranderen in 2023?
- Dat transacties uitvoeren omdat 'strategen' de markt beter doorgronden dan de markt zelf, alleen die bedrijven waar de strategen voor werken, laten verdienen.
Meer van hetzelfde
Er is niets veranderd voor de belegger. De laatste maand van 13 december 2022 tot 13 januari 2023 was een goede maand. Toevallig lag in het midden 1 januari als breuklijn en lijkt het alsof 2023 veel beter zal zijn dan 2022. Voor een lange termijn belegger is 1 maand niet echt relevant voor zijn strategie.
Er is niets veranderd voor de belegger. Hij moet nog altijd omgaan met risico om rendement te halen. Door bij Cring te beleggen maximaliseer je de kans om met zo weinig mogelijk risico zoveel mogelijk rendement te halen. Ook Cring doet niet alsof er geen risico bestaat. Wel geven we ook aan hoe belangrijk het is om te weten hoe je met risico kan en moet omgaan.
Wil je meer weten over hoe we dit concreet aanpakken?
Contacteer ons gerust. Je loopt geen risico.
Tot binnenkort.
Lieven Vandenmeersche
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
0475 23 93 97