Formule 1 en systematisch beleggen - wat ze gemeen hebben


Dit weekend start het nieuwe F1 seizoen.

Laat me u verklappen dat de Formule 1 al op mijn enthousiast interesse kan rekenen sinds 1975. Als 11 jarige jonge kerel zag ik hoe Niki Lauda voor het eerste wereldkampioen werd.

In de daarop volgende jaren werd er hevig strijd gestreden met James Hunt maar ook namen als Mario Andretti en Jody Checkter, Alan Jones en Keke Rosberg staan mij nog voor de geest.

Veelwinnaars zoals Nelson Piquet, Alan Prost, Ayrton Senna en Michael Schumachers zijn beter gekend bij het grote publiek. Vandaag zijn er nog enkele veelwinnaars actief zoals Louis Hamilton en Sebastian Vettel.  De afgelopen twee jaar slaat de talentrijke  Max Verstappen de concurrentie om de oren.Met 15 overwinningen in 22 wedstrijden van 2022 heeft hij bovendien een record te pakken.  Het aantal wedstrijden per seizoen stijgt elk jaar en die 22 van 2022 spelen in Max zijn voordeel. Een kleine berekening:  als je 15 op 22 wedstrijden wint, heb je 68,18% van het seizoen gewonnen.  Als je weet dat 7-voudig wereldkampioen Michael Schumacher in 2004, 13 op 18 wedstrijden won, dan is dat eigenlijk 72,22% van de wedstrijden van dat jaar. Vergelijken gaat aldus niet altijd op.  

Ik keek alvast naar honderden wedstrijden over de afgelopen decennia en ben nog steeds een fervente fan. Zoals zelfs het grote publiek kan zien, is deze tak van de autosport enorm geëvolueerd en komen als maar meer ingenieurs en computers om de hoek kijken. 

Maar één ding blijft nog steeds het belangrijkste en dat is de kunst van de piloot om helemaal één te worden met die machine en als één geheel mens-machine over dat asfalt te racen.   Het starten van het nieuwe Formule 1-seizoen deed me nadenken over de overeenkomsten tussen het nastreven van succes in de F1-racerij en systematisch beleggen door onze cliënten. er zijn er nogal wat:

Ontwerp

De eerste, misschien wel meest voor de hand liggende, overeenkomst is dat ontwerpdeskundigheid vereist is. Het ontwerpen van F1-auto's vereist, net als het ontwerpen van beleggingsstrategieën, dat u weet hoe u al dat academisch onderzoek in praktijk kunt brengen. Begrijpen hoe het best resultaten worden behaald in de praktijk, is de sleutel voor zowel een robuuste investeringsoplossing als een robuuste racemachine. Dit is nog maar het begin.

Technologie

Zowel in de F1 als bij systematisch beleggen is geavanceerde technologie wat u in staat stelt zo efficiënt mogelijk te implementeren.

In de F1 betekent geavanceerde technologie koolstofvezel, windtunnels en computersimulaties.  Bij systematisch beleggen betekent dit schaalbare databases, platformen en processen die enorme hoeveelheden gegevens uit verschillende bronnen kunnen verwerken. Veel nuttige gegevens en analyses die het beleggingsteam kunnen versterken. Tel daarbij een efficiënt dagelijks portefeuillebeheer dat vlot handelen mogelijk maakt.Gegevens

In de F1 genereren en analyseren de teams tijdens elke race enorme hoeveelheden real-time gegevens, van sensoren in de auto's tot actuele weersinformatie. In één ronde stuurt de raceauto zelfs twee gigabyte aan gegevens naar het team.

Bij onze favoriete fondsenhuizen verwerken ze dagelijks financiële gegevens voor duizenden aandelen en obligaties. Een wereldwijde handelsdatabase, die een diepgaande analyse van de markten mogelijk maakt en een dagelijkse analyse van de handelskosten, deze mix maakt het verschil voor onze cliënten.

Menselijk toezicht, discipline en een sneufje flexibiliteit

Zowel bij F1-races als bij systematisch beleggen zou het moeilijk zijn om te slagen zonder menselijk toezicht en flexibiliteit om het onverwachte op te vangen. Bij F1-races heb je die flexibiliteit en menselijk toezicht nodig om te kunnen reageren op opkomend onweer of een crash midden op het circuit. De versmelting tussen techniek en piloot is de kers op de taart.

Bij systematisch beleggen heb je eveneens menselijk toezicht en flexibiliteit nodig.  Anderzijds is er de kracht van de aangehouden discipline die tegelijk veiligheid creëert en rendement in de hand werkt.  Onverwachte gebeurtenissen, van de COVID-19 pandemie tot de oorlog in Oekraïne, zullen er altijd zijn en daarvoor rekent u terecht op uw Financial Life Planner om gemoedsrust te brengen. We gaan er prat op dat onze aanpak ook vertrekt van een compleet begrip van uw wensen en doelen. Zodat we als één geheel die portefeuille door tal van bochten sturen en u doen aankomen op uw gewenste financiële bestemming.Doel

Zowel in de F1 als bij systematisch beleggen met toegevoegde waarde is het doel om beter te presteren en tegelijkertijd de kosten te beheersen en de risico's te beheren. En net zoals F1-teams vechten voor elke milliseconde, vechten wij voor onze cliënten voor elk basispunt extra rendement.

Beide gevechten hebben ten minste één fan gemeen - ik.

Moest u de eerste race van het seizoen ook volgen, veel plezier en spanning gewenst!

Voor wat het het systematisch beleggen betreft maken we het graag minder spannend maar wel voorspelbaar. Contacteer me gerust als u daar eens over van gedachten wilt wisselen.  

Graag tot volgende week waar we uw FQ bijkomend zullen helpen versnellen! Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons