Beleggen in de achteruitkijkspiegel


Bij Cring beleggen we volgens academische principes. Dat is jullie ondertussen wel bekend. Maar soms nemen we ook andere principes uit de academische wereld over. 

Academici poneren algemene principes maar die moeten ook overal toepasbaar zijn en vooral getoetst kunnen worden aan de realiteit. En goeie academici maken hun handen vuil. Zij gaan aan de slag met een 'case study' waarin ze het algemene principe toepassen en onderzoeken voor dat éne geval. 

Onze Case study : een klantenportefeuille met start in 2018

We beschrijven de portefeuille volgens een aantal parameters die we dan gaan analyseren. Daarna vragen we hoe de klant dit beleefde en maken we een lijstje van vaststellingen dat voor iedereen relevant kan zijn. 

De portefeuille

Beleggingsrisicoprofiel Groei : 80% aandelen 20% obligaties - okt 2018 - maart 2023
Beleggingsrisicoprofiel Groei : 80% aandelen 20% obligaties - okt 2018 - maart 2023

Samengesteld volgens de academische principes van spreiding en met oog voor de echte bronnen van rendement. 

Analyseperiode: 54 maanden 

Jaarlijks rendement over 54 maanden: 5.54%

Cumulatief Rendement 27.46%

Gemiddeld rendement per maand 0.54%

Hoogste maandrendement: 9.96% (april 2020)

Laagste maandrendement - 14.79% (maart 2020)

Aantal maanden met een + rendement : 32 en hun gemiddeld rendement: 3.21%

Aantal maanden met een - rendement : 22 en hun gemiddeld rendement: -3.33%

Beste 12 maanden in die 54 : april 2020 tot maart 2021 met 43.40%

Slechtste 12 maanden in die 54 : april 2019 tot maart 2020 met -14.30%

Per jaar

Hieronder een overzicht van de jaarrendementen want dat is meestal het cijfer dat we kennen door de neiging om alles in blokjes van 12 maanden te verdelen. Opgelet: 2018 is drie maanden en 2023 ook. 

54 maanden portefeuille verdeeld in 'kalenderjaren'
54 maanden portefeuille verdeeld in 'kalenderjaren'

De markt en de wereld in 54 maanden

2018 was een slecht jaar voor beleggingen in het algemeen. Weet je nog waarom? 

2019 was uitstekend. Weet je nog waarom? 

2020 corona weet je nog? Kijk naar de grafiek en volg de duik naar beneden. 

2021 leek op 2019 alsof corona er niet was geweest. 

2022 oorlog, inflatie en stijgende intrestvoeten. 

2023 ?

Conclusie van onze klant

Ik zou in 2018 weer beginnen met beleggen ondanks dat ik weet wat ik nu weet. Het scenario van die 54 maanden kon ik zelf niet bedenken, laat staan regisseren.  Waarom ik toen begonnen ben? Ik had toen geld dat ik kon beleggen en ik heb niet echt gekeken naar de markt om het moment van beleggen te bepalen. 

Academische conclusie voor de case study


De achteruitkijkspiegel is handig als analyse-instrument maar de weg voor je kan je weer met onvoorziene hindernissen verrassen.  Dan is het belangrijker om je gps vooruit te volgen en te rekenen op je aanpassingsvermogen. Probeer zelf een scenario te schrijven voor de komende 54 maanden. Of toch niet?

Blijven zitten in tijden van crisis helpt. Zelfs als je drie of meer maanden je belegging naar beneden ziet gaan zoals van bij het begin in oktober 2018 voor deze klant. 

Met gemiddelden en jaarrendementen kan je alles bewijzen maar ook veel verdoezelen. Wat heb je aan een gemiddeld maandrendement van 0.54% als je in één maand ook - 14.79% of 27 (z e v e n t w i n t i g) keer het gemiddelde naar beneden kunt donderen?  Het antwoord is : houvast voor de lange termijn. Die 0.54% geeft een aanduiding hoe een Groeiportefeuille zich gedraagt op de langere termijn. 

54 maanden is nog niet de lange termijn en 0.54% zal nog zeker evolueren in de tijd. De kans dat de portefeuille in die richting blijft evolueren is groot. Dat komt vooral door de onderliggende structuur die zoals je merkt toch al wat 'rampen' op de markt  en in de wereld aan het overleven is. 

Tot de volgende keer. Prettig Paasweekend. Geniet ervan zoals de foto bovenaan suggereert. 

Lieven Vandenmeersche

Bestuurder – Stichtend vennoot Cring 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475239397

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons