Zitten we wel op de juiste trends?


Als belegger word je overspoeld met de boodschap dat je vooral de juiste trends niet moet missen. Het vervolg is een verhaal van Duurzaamheid of Water of Elektrische laadpalen of Grondstoffen of Artificiële Intelligentie of ... vul zelf maar in.

Want inderdaad : uiteindelijk kom je in de trechter terecht waar je als eindgebruiker eigenlijk niet wil zitten. Je krijgt een keuzemenu voorgeschoteld en dan krijg je te horen:  " roept u maar ".

Keuzestress

Dan zijn er twee mogelijkheden. Je zegt 'ik weet het niet ' en je volgt dan de adviseur of de standaardoplossing. Dit laatste is wat anderen zouden doen of meestal wat de adviseur zou doen. Met een gelijkaardige portefeuille, in een quasi identieke situatie en meer van die standaardprofilering. Die het vooral de aanbieder van de oplossing gemakkelijk maakt.

Of en dat is een hele normale psychologische reactie. Je doet niets want je hebt keuzestress en je wil niet kiezen. Bijgevolg stel je het beleggen uit. En dat is geen goede zaak. Je had jezelf overtuigd om aan de slag te gaan en dan blijf je steken omdat de beleggingswereld te complex is of te verwarrend. Maar wacht eens even: moet je adviseur die rol van gids, tussenpersoon, vertaler-tolk niet spelen om voor jou die stap in de meest rustgevende omstandigheden te doen verlopen?

De derde weg

Je kan het ook anders aanpakken. Waarom niet eerst de kennis van de beleggingswereld voor iedereen begrijpelijk voorstellen ? Bij Cring vragen we expliciet tijd van onze belegger om zijn FQ op te vijzelen. Iedereen kan de financiële wereld begrijpen als het educatief proces de bouwstenen in de juiste volgorde aanbrengt zodat de finale constructie voor iedereen zichtbaar  wordt. Cring noemt dit het verhogen van het Financiële Quotiënt.

En zoals Jos verleden week nog aangaf, er is wel degelijk een verband tussen financiën en emoties. Dus komt eigenlijk naast ons intelligentiequotiënt ook vooral onze emotionele intelligentie van pas bij het beleggingsproces.

Na deze eerste stap waarin we de onderliggende kennis aanvoeren, voorzien we in het proces de opmaak van een beleggingsrisicoprofiel. Meteen weet de belegger hoe hij tegenover geld en financiën staat. Het resultaat is soms een verrassing maar meestal de concretisering van een impliciet gekend financieel kompas. Wel heeft deze oefening als resultaat dat eigenlijk elk profiel de beleggingswereld kan instappen volgens een bepaald pad. Dat is soms in tegenspraak met het gevoel dat bepaalde profielen nooit zouden 'mogen' beleggen.

Dit soort foute conclusies halen we bij Cring rustig onderuit en vervangen we door een echte visie op beleggen.  

Hoe zat dat nu met de trends? 

Het antwoord bij Cring is eenvoudig. We doen bij Cring niet aan trendspotting. Waarom kunnen we ons dat permitteren? 

Missen we dan niet de vele opportuniteiten die de markten ons bieden? 

Het antwoord is nee. En het antwoord ligt in de extreem hoge diversifiëring die we aan onze klanten voorstellen. Door aanwezig te zijn in alle sectoren van de markt met het juiste economische gewicht. Door niet te gaan speculeren welke trend het zal halen. 

Het klopt. We moeten met z'n allen verduurzamen, recycleren en klimaatbestendiger werken. Als je dit zegt, kan geen enkel bedrijf aan de kant blijven staan. Daarom is de markt in zijn geheel aan het verduurzamen. Natuurlijk loopt dit schoksgewijs en gaat het ene bedrijf sneller dan het andere. Cring zorgt ervoor dat de goed presterende bedrijven in de mix zitten. 

Het klopt. Artificiële intelligentie is een blijvertje. Iedereen gaat er mee te maken krijgen. Excuus, iedereen heeft er mee te maken. Van chatbots over klantendiensten en hulprobots online over selectiesystemen allerhande. Zitten we bij Cring op deze trend? Als hij zo breed gedragen is als hier voorgesteld, is de analyse dezelfde als hierboven. 

Nog eentje? Water. Wordt misschien de duurste grondstof op deze aarde. Dus moet je in een waterfonds beleggen. Niet echt. Als je wil beleggen in de best presterende bedrijven die van dichtbij of van verderaf actief zijn in waterproductie, -vervuiling, -zuivering en -recyclage, dan zit je bij Cring goed. We doen dat via een enorme grote spreiding. Rust

De Cringbelegger mag rustig verder lezen in alle bijlagen en speciale rapporten over AI of digitale transformatie. Of over de schok in het grondstoffenaanbod of de energietransitie. 

Die belegger moet zich vooral niet afvragen (en onrustig worden): wat moet ik nu kiezen en ben ik nu mee of niet? 

Je kent dat lekker rustgevende gevoel. Ik moet niks maar ik ben wel goed bezig. Geef toe, wie wil dit nu niet ervaren in een warm zomerweekend. Focus dus op ' hoe breng ik best mijn zonnige zondag door'.  

Tot volgende keer. 

Lieven Vandenmeersche

Bestuurder – Stichtend vennoot 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons