Is Cring mee met de trend van de artificiële intelligentie?


Zoals elk bedrijf in de dienstensector vragen wij ons bij Cring af of onze job zal vervangen worden door artificiële intelligentie. Of we draaien het positief om: welke onderdelen van onze job kunnen we vervangen door AI zodat we meer tijd overhouden voor onze klanten?

Dat lees je trouwens meer en meer. Neem het voorbeeld van Microsoft. De CEO heeft beslist om artificiële intelligentie in alle lagen van zijn bedrijf te introduceren. Zijn bedoeling is om de productiviteit van zijn werknemers te verhogen, niet om hen te vervangen.

Ook krijgen wij regelmatig de vraag of wij in onze beleggingsstrategie wel rekening houden met de enorme impact die AI heeft en zal hebben op de financiële markten.

Een poging tot antwoord

                Over de rol van professioneel advies

Vanuit de Dimensionalhoek kregen wij recent een mooie boodschap over hoe AI hun professionele rol zou vervangen. We nemen de kern ervan hieronder over.

“Er is de laatste weken veel geschreven over (de invloed van) kunstmatige intelligentie (AI). Kan kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld helpen bij aandelenselectie? Meer specifiek, kunnen beleggers AI gebruiken om de juiste koers van een aandeel of een obligatie te bepalen?

Toen David Booth (voorzitter van Dimensional Fund Advisors) recent aan ChatGPT vroeg: "Is het veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden?" kreeg hij het volgende antwoord: “Het is over het algemeen veiliger om op het marktprijsmechanisme te vertrouwen dan op een AI-model om verkeerde prijzen in aandelen en obligaties te vinden. Het marktprijsmechanisme is gebaseerd op de collectieve acties van alle marktdeelnemers en verwerkt alle beschikbare informatie in activaprijzen. Als gevolg hiervan is het voor een enkele belegger of een AI-model moeilijk om door verkeerde prijzen te identificeren consistent beter te presteren dan de markt.”

Dus ondanks alle beloften van AI, accepteren wij liever marktprijzen dan prijzen van algoritmes.”

In het artikel is de conclusie eigenlijk grappig.*

So if you don’t trust me, trust the AI that is telling you not to trust the AI over the market.”

Financial Times Monday 23 May 2023 


Je moet mij niet geloven zegt David Booth maar geloof de AI die zegt dat de markt beter is dan AI om de juiste prijs te bepalen.

Dus om op de juiste manier in de markt te stappen en die haar volle  kracht te laten ontwikkelen, heb je best professionele begeleiding nodig.

Oef, er is nog werk voor ons.

                Over de rol van AI in onze beleggingsstrategie

Alhoewel wij bij Cring overtuigd zijn van de degelijkheid van onze beleggingsstrategie, blijven wij ook maar mensen. En dus gaan we twijfelen.

Zijn we wel genoeg belegd in al wie met AI bezig is? Die vraag krijgen we dikwijls van de ‘belegger’ die denkt dat het kiezen van de juiste trend het recept is voor de hoogste langetermijnopbrengst.

Toen dachten we dat AI ons kon helpen. De ene tool (Chat GPT) gaf vlot een lijst van de 100 grootste bedrijven die met AI aan de slag waren. Probleem met deze gratis tool is wel dat zijn basisinformatie ergens stopt in 2021. Niet echt betrouwbaar dus. Vooral omdat de wereld van AI supersnel verandert.  Daarom over naar de AI-tool van Microsoft. Die gaf als antwoord op dezelfde vraag dat hij geen lijst van bedrijven in AI kon geven maar hij verwees mij naar gespecialiseerde artikels en websites.

Het resultaat was zoveel informatie die ik eerst nog moet verwerken om die dan te vergelijken met de inhoud van onze beleggingsstrategie.

“Stop!”, zei de zomer tegen mij. Dat is te veel voor deze blog. Vul daar de volgende mee. Even wachten dus voor een beter resultaat binnen een paar weken.

Tot dan.

*wie interesse heeft in het volledige artikel en het niet vindt op het net, Cring bezorgt het jou.   

Lieven Vandenmeersche

Bestuurder – Stichtend vennoot 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475 23 93 97

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons