Waarom we te weinig 'Waarom?' aan onszelf vragen


In een Financieel LevensPlan zijn de onderliggende motieven de ultieme drijvende kracht. Om het plan vorm, richting en aanpassing te geven. Eigenaardig genoeg -  of misschien net niet - heeft iedereen moeite om die basisdrijfveren onder woorden te brengen.

De vragen

Waarom is dit zo?

We zijn het allemaal gewend dat vele partijen ons aanspreken om te beleggen, te investeren, de opportuniteit van het moment niet te missen en meer van die slogans.

Nooit stellen die partijen vragen zoals:

  1. Waarom beleg ik zoals ik dat nu doe?
  2. Waarom heb ik het gevoel dat ik te weinig spaar?
  3. Waarom staat er te veel geld op mijn spaarrekening als ik de meeste adviseurs en statistieken mag geloven?
  4. Waarom geef ik uit wat ik uitgeef?
  5. Waarom stel ik mij nooit deze vragen over geld? 
  6. Waarom is geld belangrijk voor mij ? 
  7. Waarom denk ik zoveel na over mijn geld maar kom ik zo weinig tot uitvoeren? 
  8. Waarom blijft mijn financieel plan er na de zoveelste poging toch altijd uitzien als een halve pagina bij elkaar gekribbelde ideeën? 

De antwoorden

De voornaamste reden waarom we deze vragen niet of moeilijk beantwoorden, ligt in de angst voor het antwoord. Het komt meer dan eens voor dat het antwoord helemaal niet is wat je van jezelf verwacht. Je spreekt jezelf misschien zelfs tegen. Je houdt jezelf een spiegel voor en je stelt vast dat je niet altijd doet wat je dacht. Het resultaat van deze oefening is uiteindelijk dat je moet toegeven tegenover jezelf dat je handeling niet altijd overeenkomt met wat je als basisdoelstellingen vooropzet.

Is dit erg? Nee niet echt, wel menselijk. Wat kan je eraan doen?Een F L P

De basisdoelstellingen op een rijtje zetten. De weg ernaartoe beginnen met kleine stapjes. Toch bepalen dat je echt gaat beleggen nadat je duidelijkheid gebracht hebt over je huidig en toekomstig uitgavenpatroon. Je reserveert de nodige budgetten voor de grote uitgaven en wensen. Je neemt een ruime marge om met de onzekerheid over het toekomen op termijn om te gaan. Is dit altijd volledig juist? Nee maar schatten mag.

Doelstellingen zijn flexibel en aanpasbaar in de tijd. Het zijn jouw doelstellingen en jij doet ermee wat je zelf wil. Aanpassen hoort hierbij. Ook al omdat de omgeving nooit dezelfde blijft en de toekomst zich nooit ontvouwt zoals je zelf dacht dat ze zou zijn. Het is net altijd eventjes anders dan wat we dachten of vooral hoopten.

Dit is geen gemakkelijke oefening. Ze heeft structuur nodig in de vorm van een stapsgewijze benadering. Tegelijkertijd scheidt de oefening hoofd- van nevenobjectieven en valt ze terug op JOUW essentiële basiswaarden en -wensen. Zo blijven die altijd de gids doorheen je plan en bij de continue bijsturingen.

Waarom zijn de Waarom-vragen essentieel?

Hier begint en eindigt het plan mee.  Onderweg kom je heel veel partijen tegen die je wegwijs willen maken met je geld. Maar bij het voor en het na uittekenen van je plan, laten ze je aan je lot over.

Bij Cring is dit anders. Wij beginnen met de wat, waarom, wie, wanneer, hoe en andere vragen. Geen gemakkelijke oefening voor onze klanten maar met veel voldoening en rust na deze gezamenlijke inspanning. Kom het uitproberen bij Cring en voor wie het gevoel uit het Financieel LevensPlan al kent, geniet ervan.

Tot de volgende keer. 

Lieven 

+32 475 23 93 97

Bestuurder – Stichtend vennoot 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons