Hoe kiest u uw Ideale Financiële Planner? (IFP)


Met de vele zelfbenoemde ‘financiële planners’ in Vlaanderen, hoe kiest u er dan een?

Schakel vooral de louter verkopers van financiële producten uit. U herkent ze aan hun aanpak en focus op hun producten in plaats van op uw leven.

Vooraleerst zijn er de stockpickers. Dat zijn de mensen die voorspellingen doen over welke aandelen winnaars en verliezers worden. Dit individuele aandeel of deze sector van de economie, allemaal gokwerk.   Schrap ook de adviseurs die de mark zeggen te kunnen timen. Zij zijn degenen die in en uit de markt stappen en proberen de dip te kopen en op het hoogtepunt te verkopen. Het probleem met deze strategieën is dat het onwaarschijnlijk is dat iemand in staat zal zijn om het juiste aandeel en het juiste moment te kiezen – zeker als u weet dat die dat meer dan eens moet kunnen.

Maar laten we het vooral hebben over waar u dan wél naar moet uitkijken:

IFP n°1  Zijn ideeën over beleggen.

Meer dan 50 jaar academisch onderzoek bevestigt dat mensen noch aandelen kunnen kiezen, noch de markten jaar na jaar consistent kunnen timen. De slimste persoon op aarde is niet zo slim als de markt. Markten zijn slimmer dan adviseurs en slimmer dan deze blogschrijver.

Waarom is dat zo? Markten doen goed hun werk om verschillende redenen. Kopers en verkopers komen samen op die markt om handel te drijven. Prijzen moeten laag genoeg zijn om nieuwe investeerders aan te trekken en hoog genoeg om iemand te verleiden te verkopen. Beide partijen moeten zich goed voelen, anders wordt er niet gehandeld.

Daarom moet je vertrouwen hebben in de financieel adviseur die de markt vertrouwt?

Dit zijn adviseurs zoals wij, die beleggers helpen om het rendement dat in de markt gemaakt wordt ook te vangen in uw portefeuille. In plaats van te proberen de markt te slim af te zijn. Tientallen jaren van onderzoek ondersteunen deze strategie.

IFP n°2   Zijn strategie om het marktrendement in uw portefeuille te krijgen.Onze advisering is gebaseerd op aanvullend onderzoek dat inzichten heeft opgeleverd in hoe u dat verwachte marktrendement het best kunt nastreven. Al deze strategieën zijn gebaseerd op het gezonde idee dat markten er goed in zijn om informatie in de prijzen te verwerken. Dat zien we elke keer als groot financieel nieuws aandelen omhoog of omlaag stuurt.

Zie de markt als een gigantische informatie verwerkende machine. Prijzen veranderen als duizenden kopers en verkopers reageren op nieuwe informatie die op de markt komt. Prijzen vestigen zich op een "eerlijke" waarde die redelijk lijkt voor zowel de koper als de verkoper. Dit zou geruststellend moeten zijn voor mensen en hen het vertrouwen moeten geven om de markt te vertrouwen in plaats van ertegen te vechten.  Historisch gezien hebbende  aandelenmarkten ongeveer 10% per jaar gepresteerd.

IFP n°3  Zijn lange termijn beleggingsstrategie.

De mondiale aandelenmarkt presteert ongeveer 7% boven het natuurlijke en historische inflatiecijfer en 6% boven wat spaarders en beleggers beschouwen als risicoloze activa zoals geldmarkt- of obligatiefondsen. Natuurlijk zijn er variaties en is er geen garantie, maar ik denk dat dit over het algemeen redelijke rendementen zijn voor aandelenkopers. De markten lijken te werken zoals mensen hopen, wat ons een eerlijke kans geeft om dat rendement ook na te streven en te behalen. Onze ervaring is dat het makkelijk is om het eens te zijn met deze principes, maar dat het moeilijk is om u eraan te houden als het moeilijk wordt. U moet immers altijd een langetermijnbelegger zijn. Uw Ideale Financiële Planner houdt u bij de les!

Als u deze fundamentele principes van markten en hoe ze werken accepteert, bent u het aan uzelf verplicht om een adviseur te vinden die dat ook doet. Vertrouw dus op de adviseur die de markt vertrouwt.IFP n° 4  Uw ideale adviseur & uw ideale leven.

Uw IFP houdt dat ideale leven dat u voor ogen heeft in gedachte.  Meer nog, uw IFP heeft u geholpen dat ideale leven in tastbare doelen te vertalen. Dat is een wereld van verschil met de ‘verkopers’ van financiële producten.  Hun doel is het product aan u te slijten, als u pech hebt, zelfs het product waarin die week omzet moet gemaakt worden. ‘Orders van de hoofdzetel’, weet u wel? 

IFP n°5  Flexibiliteit en focus.

Uw IFP is flexibel, omdat het leven en in het bijzonder uw leven dat ook zal zijn. In onze aanpak wordt uitgegaan van het door de cliënt geleefde dynamisch leven met bijhorende en soms onverwachte bochten en mogelijke plotse stroomversnellingen. Ik heb het in vorige blogs al gehad over onze kompasgesprekken met onze cliënten, ze maken écht een wereld van verschil.  Wat is het addertje onder het gras?

Het is ontmoedigend om in uw eentje uit te zoeken wat u precies moet doen.  Hoe u een spaar- en investeringsplan ent op uw ideale-leven-plan. Maar u kunt er niet omheen.

Weinig dingen zijn belangrijker dan het ontwikkelen van een goed doordacht plan bij het beleggen van uw spaargeld en het leiden van uw ideale leven.

Uw ideale Financiële Planner is uw gids, terwijl u onderweg bent naar uw ideale bestemming kijkt hij met u mee. 

Welkom en graag tot de volgende blog.

Jos Drees

Bestuurder-Stichtend Vennoot

RLP, Registred Life Planner, Kinder Institute of Life Planning (Boston, VS)

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons