Waarom de markten nooit doen wat we verwachten


2024 = verkiezingen

2024 is een jaar van verkiezingen wereldwijd. En wie zegt verkiezingen, zegt peilingen. Soms lijkt het alsof de verkiezingen niet meer moeten plaatsvinden als we de peilers mogen geloven. Wat nog verrassender is, zijn de grote verschillen tussen de peilingen afhankelijk van wie ze opgezet heeft. Het amusantste is eigenlijk de uitleg achteraf vanwege de peilers waarom ze er nét naast zaten. 

De mens heeft een onvermijdelijke drang om te weten wat er gaat gebeuren in het komende jaar. Dat kent zijn hoogtepunt in januari natuurlijk. In de rest van het jaar wordt er minder en minder op teruggekeken. Meestal vermijden de voorspellers om een jaar na datum nog terug te kijken op hun voorspellingen van een jaar eerder. Schaamrood is meestal hun deel. 

Zich echt schamen moesten ze doen want ondertussen hebben hun klanten hun adviezen gevolgd met soms catastrofale gevolgen voor hun rendement. 

2023 Vooraf

Aandelen gingen het niet zo goed doen want 2022 zou blijven nazinderen. 

De inflatie ging blijven doorwerken en de intrestverhogingen van de centrale banken zouden navenant zijn. 

De aandelen van de technologiesector waren ongeveer de enige interessante beleggingen want de rest van de aandelen zou verwaarloosbaar bijdragen tot het rendement. 

Staatsobligaties hadden nooit geziene klappen in 2022 gekregen waardoor ze oninteressant zouden blijven voor jaren. 

Japan was zoals al jaren een woestijn voor aandelen en volledig te mijden. 

2023 Achteraf en 2024 Vooraf

De algemene economie deed het wereldwijd beter dan verwacht ondanks de inflatie en de intrestverhogingen. Bepaalde sectoren bleven achter. Zoals altijd, maar niet altijd dezelfde sectoren. 

Aandelen deden het meer dan goed wereldwijd met lokale verschillen zoals altijd. Maar niet altijd in dezelfde landen. Japan was de plek waar je moest zijn na een 'eeuw' een woestijn te zijn geweest voor aandelen. 

De obligatiemarkt herstelde zich sterker dan verwacht en gaf een erg hoog rendement op korte termijn. Dat zou dan weer een teken van een aankomende recessie zijn, die we ondertussen nog niet gezien hebben.

De technologiesector blijft zijn ding doen. Maar betekent dat dan dat iedereen daar nog meer moet in investeren en de rest vergeten? 

De markt

De beleggers en al hun beslissingen vormen de markt en de marktprijzen. Ook die beleggers die denken dat ze iets anders en beters doen dan de rest van de markt. Daarom doet de markt (wij allen samen als beleggers) altijd iets anders dan wat wij als individuele belegger denken. Niemand heeft alle info ter beschikking als individu en dan ook nog informatie die de rest van de markt niet heeft. De markt verslaan, vergeet het. Het komt overeen met een peiling in de verkiezingen die exact met de resultaten na telling zou overeenkomen. Ooit al gezien? 

Wat doe je dan wel? 

In de markt zitten, goed gespreid over aandelen en obligaties, wereldwijd en in alle sectoren volgens een objectief gewicht en op basis van je risicoprofiel. Vooral blijven zitten en je geen zorgen maken over het feit dat je portefeuille iets anders doet dan wat je verwacht of dan wat de voorspellingen zeiden. 

In je portefeuille zit de kracht van de markt en alle informatie. Dat geeft je een fijn gevoel en dat blijft hangen voor de lange termijn. Het is dan misschien wel niet zo moeilijk om te accepteren dat je als individuele belegger er regelmatig naast zit. Zolang  je portefeuille maar wat anders doet in de goede richting, kan je er wel mee leven, denken wij bij Cring. 

Vertel ons wat jij ervan denkt. 

Tot binnenkort. 

Lieven

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475 23 93 97

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons