Artificiële intelligentie en de Cring-belegger


De AI-hype ook bij Cring? 

We kunnen er bij Cring niet onderuit. Ook wij moeten mee met de trend en de hypes op de markten. Dus moet ik het deze week hebben over de impact van Artificiële Intelligentie (AI) voor de Cring-belegger. 

Mist hij de boot? Heeft hij de golf van AI niet zien aankomen en is het nu te laat om er op te reageren? Of heeft hij netjes de juiste beslissingen genomen op het juiste moment? 

Veel vragen en voorlopig weinig antwoorden. Eerst even duiden hoe de beleggingsstrategie van Cring werkt in het concrete geval van de AI-hype. 

Niet Voorspellen

We hebben de AI-hype niet voorspeld en hebben de 'juiste' bedrijven er niet kunnen uitpikken. We wisten niet bij welke bedrijven AI de waarde het meeste zou opdrijven. Tussen haakjes, als we mogen geloven wat de meeste bedrijven zeggen die geen gezichtsverlies willen leiden, dan hebben ze allemaal ENORM veel te winnen bij AI en dit in proporties die alleen maar te vergelijken zullen zijn met de impact van het internet op ons leven. 

Euh... even kritisch blijven helpt misschien wel. 

In plaats van te voorspellen welke bedrijven het meest uit AI zullen puren qua waardering, hebben wij een marktbrede selectie van bedrijven uitgevoerd door aandelen- en obligatiefondsen te kiezen die via academische principes deze selectie doorvoeren.   Daardoor zijn we vrij zeker dat de Cring-belegger in zijn portefeuille het brede markteffect van AI oppikt. Weliswaar volgens de proportie waarin elk bedrijf in die fondsen vertegenwoordigd is. Ja, maar wat dan voor de grote voorlopers in AI? 

Nvidia: de exponent van de chiphausse en grafische kaarten  

Als voorbeeld halen we dit bedrijf aan dat al de hele week in het nieuws zat. Hoeveel ging hun omzet zijn en hoeveel ging de winst per aandeel zijn? Moeten we nog snel wat bijkopen? 

Het academische antwoord is: "rustig". Nvidia zit in onze selectie met een proportie die overeenstemt met zijn marktkapitalisatie. Dus wordt de stijging van de koers volgens die proportie opgepikt. Maar ook niet meer dan dat. Er worden geen extra aandelen gekocht gebaseerd op de hype. Want dat zou betekenen dat we gaan voorspellen dat de koers van Nvidia alleen nog maar hoger kan. En lees ondertussen de pers. Er verschijnen evenveel artikels waarin de waardering van het bedrijf als te snel gestegen en overroepen wordt gecatalogeerd als artikels waarin het bedrijf tot het belangrijkste bedrijf ter wereld wordt gebombardeerd waarvan de groei onvermoede hoogtes kan aannemen. Er is ook nog concurrentie denken wij dan en er is ook nog geen duidelijkheid hoe AI gaat evolueren in zijn toepassingen.

Dus laat ons rustig de trend meenemen terwijl hij er is en klaar zijn voor de wijziging van de trend of van de evolutie in AI. Dat betekent dan weer dat andere bedrijven het misschien beter doen. Kwestie van in die bedrijven ook aanwezig te zijn  als belegger. 

Daarom is onze boodschap:

"Marktbreed en wereldwijd gespreid belegd zijn in academisch geselecteerde bedrijven is de beste strategie om de kans op rendement te verhogen (wat ook de laatste hype of trend zegt). "
Lieven - Cring - februari 2024

De Cring-belegger neemt mee uit deze blog

  1. De selectie en keuze van bedrijven moet ik zelf (gelukkig) niet maken. 
  2. De hypes en trends neem ik als belegger mee in dezelfde mate als de brede markt die meeneemt. 
  3. De volgende hype of trend moet ik gelukkig niet zelf in het oog houden maar ik weet wel dat mijn beleggingsstrategie die oppikt volgens mijn eigen risicoprofiel. 
  4. Ik kan iedereen deze strategie aanraden en via Cring hetzelfde rustige gevoel als ikzelf laten krijgen als hij naar zijn beleggingen kijkt.  

Voor de niet-Cring-belegger

Waar wacht je op? Vertel het ons. 

Tot later. 

Lieven Vandenmeersche

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

0475 23 93 97

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons