Hulde aan financiële planning voor 50-plussers


Afgelopen woensdag 27 maart hebben we helaas afscheid moeten nemen van een icoon in de wereld van economie en psychologie, Professor Daniel Kahneman.  Het feit dat de ze academicus enige media-aandacht kreeg zegt al iets. Als enige psycholoog die ooit de Nobelprijs Economie heeft gewonnen, heeft zijn werk verstrekkende invloed, ook in ons vak als Financial Life Planners.  Met name in onze begeleiding voor de 40 & 50-plussers onder onze cliënten heeft Kahneman waardevolle inzichten gebracht die bijdragen aan rust en stabiliteit in financiële beslissingen.

Kahneman's nalatenschap in Financiële Levensplanning 

Kahneman heeft ons onmisbare inzichten gebracht in hoe we beslissingen nemen, en vooral hoe vaak deze beslissingen onlogisch kunnen zijn. Zijn werk vormt een belangrijk deel van de training tot Registered Life Planners (RLP), adviseurs zoals wij, die klaarstaan om u te begeleiden in uw  Financial Life Planning.

Eén van Kahneman's meest bekende inzichten is de aversie voor verlies. We vinden het verlies van €50 erger dan dat we plezier beleven aan het winnen van €50. Dit inzicht helpt ons te begrijpen waarom het moeilijk is om verlies te accepteren, een gevoel dat veel 50-plussers herkennen bij het beleggen.

De financiële industrie onderkent dit en gebruikt dit in haar voordeel. Zo kent u allicht ook het gevoel dat u nog even langer in een bepaalde positie moet blijven zitten, tot dat die weer boven water komt. Maar is dat we altijd het beste advies? 

Wil je een 'second opinion' in zo'n situatie?  Dan kan je ons simpelweg contacteren. 

Twee systemen van denken: Een diepere duik

In zijn baanbrekende boek "Thinking Fast and Slow" introduceert Kahneman het idee van twee verschillende systemen van denken die invloed hebben op elke beslissing die we nemen - Systeem 1 en Systeem 2.

Systeem 1: Het snelle denken

Systeem 1 is de automatische, snelle en onbewuste manier van denken. Het is het systeem dat we het meest frequent gebruiken. Het is instinctief en vereist weinig tot geen inspanning. Dit systeem kan ons echter gemakkelijk misleiden door vooroordelen en snelle, emotionele reacties. Hoewel de efficiëntie van Systeem 1 ons in vele situaties van pas komt, is het bij complexe beslissingen, zoals financiële planning, verstandig om Systeem 2 in te schakelen.

Systeem 2: Het langzame denken

Systeem 2, daarentegen, is het weloverwogen, logische en bewuste systeem. Dit systeem is verantwoordelijk voor de zorgvuldige overweging van informatie en het maken van logische beslissingen. Het is in staat om, in plaats van te reageren op de eerste instinctieve reactie, de situatie te analyseren en de beste, meest rationele actie te kiezen.

Voor onze cliënten die rust en stabiliteit zoeken in hun financiële planning, kan het leren balanceren van deze twee systemen enorm helpen. Het herkennen wanneer Systeem 1 in de stuurcabine zit, en het actief inschakelen van Systeem 2 bij belangrijke beslissingen, kan leiden tot beter geïnformeerde en rationelere beslissingen. En dat is precies wat we nodig hebben voor een stabiel en zorgeloos financieel plan.



Hoe Kahneman's inzichten bijdragen aan rust en stabiliteit voor 50-plussers

Zijn inzichten helpen ons te begrijpen waarom we soms irrationele beslissingen nemen, en hoe we dit kunnen vermijden. Door deze inzichten in ons achterhoofd te houden, kunnen we beter geïnformeerde en rationele financiële beslissingen maken. Dit helpt ons niet alleen om meer rust en kalmte te vinden in het vaak chaotische financiële landschap, maar ook om onze financiële planning meer in lijn te brengen met onze levensdoelen.

Zo zullen de volgende blogs, met de waardevolle inzichten van Kahneman in gedachten, dieper ingaan op hoe je als 40-er of 50-plusser een uitgebalanceerd en stabiel financieel plan kunt opstellen dat past bij jouw ideale leven.

Heeft u in de bovenstaande tekst dingen herkend die bij u spelen? Heeft het u een "aha-moment" gegeven? 

Nodig dan uzelf uit voor een gesprek bij een tas koffie op ons kantoor om uw stappen te leren kennen naar uw ideale leven waar gemoedsrust en financiële vooruitgang samensmelten. U kan ook simpelweg onze komende blogs volgen voor meer handvatten en tips voor uw financiële planning. Tot binnenkort!





Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons