Een persoonlijke kijk op goud


Soms is een blogschrijver zo enthousiast over zijn wekelijks onderwerp dat hij het in de dagelijkse huis-, tuin- en keukenconversaties laat vallen. Deze week was de blijkbaar blijvende aantrekkingskracht van goud als beleggingsmiddel overal in het nieuws. Dan voel je je als financieel planner aangesproken en dan denk je dat je daar ook wat moet van zeggen. 

De professionele kijk op goud

Dan stel je de vraag: "Ondertussen zou iedereen toch moeten weten dat voor een particuliere belegger het totaal geen zin heeft om in goud te beleggen en je begint aan de overbekende redenen waarom dat zo is."

Als professional zet je die netjes op een rij. Niks nieuws want in vorige blogs had je goud al geklasseerd bij de bitcoins als niet echt waardevol in een voldragen Cring beleggingsstrategie. 

Ten eerste, goud geeft geen rente of dividenden zoals andere beleggingen. Het potentieel voor winst komt alleen uit de hoop dat de prijs zal stijgen.

Ten tweede is de opslag en verzekering van fysiek goud kostbaar en ingewikkeld. Het is niet zoals aandelen of obligaties die eenvoudig kunnen worden bewaard en verhandeld op een beleggingsrekening.

Ten derde is er een risico van namaak en diefstal. En daarbij komt het feit dat je nooit zeker kunt zijn van de zuiverheid van het goud dat je koopt, tenzij je een expert bent.

Soms is professioneel enthousiasme goed maar de confrontatie met de realiteit kan hard zijn. Het blijft wel een noodzaak om onze beleggingsstrategie te checken en te laten evalueren door onze klanten in alle omstandigheden.   

De persoonlijke kijk op goud

Ja zegt mijn vrouw maar daarnet in de auto hoorde ik op de radio een beleggingsspecialist over goud en die had het over maximaal 5% van je vermogen dat je mocht in goud steken. Als je echt niet aan de verleiding van het magische metaal kon weerstaan, zei hij er ook bij. 

Ik ga daar akkoord mee, gaf ze mij nog mee. Ik vind dat wij hier iets moeten aan doen want die 5% halen we nog lang niet en ik verwacht dan ook dat we daarvoor naar de expert gaan binnenkort. Elke gelegenheid is goed. 

Wie is die expert? , vraag ik quasi naïef. 

De juwelier natuurlijk, klinkt het. 

De echte waarde van goud

Meteen komen we bij de echte waarde van goud. Dat is het 'rendement' dat je hecht aan juwelen. Het zich goed voelen bij het dragen ervan in bepaalde combinaties bij bepaalde gelegenheden of het dagelijks dragen  bij de normale bezigheden en telkens verrast worden door de pure schoonheid van het metaal en zijn tijdloosheid. En ook af en toe een compliment krijgen erover vooral van mensen waarvan je dat niet verwacht. 

Dat is de echte levenskwaliteit van goud. Daar kunnen we bij Cring als Financiële Levensplanner mee leven. Uiteindelijk moet geld en dus ook goud dienen tot een beter leven. Dat doe je via beter inzicht in waarom je dingen doet.  Dat rendement is niet meetbaar maar daarom niet minder waardevol. 

Laat dit duidelijk zijn. Bij Cring hebben we geen plaats voor goud in een normale beleggingsstrategie. Maar 'investeren' in gouden sieraden en ze dragen voegt schoonheid toe aan het leven. Niet evident om daar een waarde op te plakken maar dat laten we over aan ieders persoonlijke kijk op goud. 

Ik denk dat er binnenkort alvast een afspraak met de expert in mijn agenda zal opduiken.  

Tot volgende keer. 

Lieven 

0475 239397 

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons