Over financiële planning, angst en rust


Onze blogserie voor cliënten in hun vijftiger jaren is ook waardevol voor dertigers en veertigers. Ik heb het in deze blogs over onze perceptie van onze eigen financiën en hoe de media ons denken over financiën beïnvloedt.

Financiële informatie en angst

Een uur van uw zaterdagochtend doorbrengen met het lezen van een weekendeditie van De Tijd kan leiden tot een overvloed aan informatie, waaronder tientallen advertenties en vele artikelen, soms met tegenstrijdige adviezen. Dit kan angst en verwarring veroorzaken, waardoor het lastig wordt om een heldere financiële strategie op te stellen. Daarom willen we hulde brengen aan een ondernemend koppel aan wie we afgelopen week rust en kennis hebben kunnen brengen.

Angst verminderen door kennis en begrip

Angst voor beleggen kan verminderd worden door kennis en begrip van wat de financiële markten echt doen. Niet noodzakelijk wat de financiële industrie wil dat we geloven, maar wat er echt gebeurt.

Als Financial Life Planner leren we dat angst niet per se iets slechts is. Het is een belangrijk evolutionair instrument dat we gebruiken om gevaar te vermijden. Dit betekent niet dat we ons permanent angstig moeten voelen - de sleutel is het juiste niveau van angst te vinden.

Twee wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen om het volume van angst te verlagen

In deze blog willen we twee wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen delen die kunnen helpen bij het beheren van angst:

  1. Ademhalen: Diep ademhalen activeert het ontstressende deel van ons zenuwstelsel, het parasympathische zenuwstelsel. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat diep ademhalen een van de meest directe manieren kan zijn om angst te kalmeren. De aanbevolen methode is een gefaseerde aanpak: vier tellen diep inademen, vier tellen vasthouden aan de bovenkant in uw borstkas, vier tellen diep uitademen en vier tellen vasthouden aan de onderkant van de borstkas. Deze eenvoudige oefening kan een wereld van verschil maken in uw gevoel van kalmte en controle.
  2. Beweging: Beweging heeft ook directe, positieve effecten op uw gemoedstoestand. Telkens wanneer u uw lichaam beweegt, komen er een scala aan heilzame neurochemicaliën vrij in uw hersenen, waaronder dopamine, serotonine, noradrenaline en endorfine. Deze neurochemicaliën verbeteren uw stemming en verminderen negatieve gevoelens. U kunt denken aan activiteiten zo eenvoudig als wandelen of yoga, of meer intense vormen van lichaamsbeweging zoals hardlopen of gewichtheffen. Het is alsof u uw hersenen een heerlijk bubbelbad aan neurochemicaliën geeft elke keer dat u uw lichaam beweegt.

Het pad naar financiële rust

Bij Cring geloven we dat kennis en begrip van beleggen u kunnen helpen rust te vinden. Met een brede spreiding van aandelenbeleggingen via lage-kostenfondsen in een flexibele structuur, kunnen we u op een goede weg zetten. Ook de persoonlijke aandacht en aangepaste adviezen die we bieden, met focus op uw persoonlijke wensen en verwachtingen, zorgen ervoor dat u zich minder zorgen hoeft te maken.  Bij ons draait het allemaal om unieke ervaringen en relaties, en we dagen het traditionele financiële adviesmodel uit door echt voor uw belangen op te komen.

Bovendien moet er aandacht worden besteed aan uw financiële plan, dit moet actueel blijven en mee evolueren met de veranderingen in uw leven. Op deze manier hoeft beleggen geen stress te veroorzaken, en kan het in plaats daarvan een bron van energie zijn op weg naar financiële stabiliteit en gemoedsrust, waardoor u de dingen kunt doen die u graag doet.

Hoe ontstaat er nu rust bij de gedachte om te beleggen en heb ik de grootste garantie in de dagelijks veranderende omgeving?  Wel een gesprek met cliënten in de afgelopen week heeft het nog eens helemaal helder gesteld.  

Een zo breed mogelijke spreiding van hun aandelenbelegging via fondsen met zo laag mogelijke kosten in een structuur (polis) die veel flexibiliteit doorheen de tijd zal bieden. Dat zet u alvast op goede weg.  Toen we ons gesprek deze week afsloten vroeg het koppel niet geheel onterecht of ze geen ‘diploma’ hadden verdiend voor hetgeen ze allemaal hadden bijgeleerd. 

Iets om over te denken, het uitreiken van een attest van begrip en kennis van de basics van beleggen.  Al was het maar om hen eraan te herinneren dat ze in hun zetel moeten blijven zitten, handen aan het stuur en vervolgens de markten hun  rendement laten maken dat past in hun risicoprofiel.     Conclusie :  als u breed gespreid en op maat belegd bent en op een goede opvolging kan rekenen hoeft beleggen geen stress te veroorzaken. Het is eerder de bron van energie om naar gezonde financiën tot en met uw 95-ste verjaardag toe te werken. En dat is onze wens voor ieder van ons.  We staan we klaar om u te helpen bij uw financiële reis.

Voor meer informatie of om een afspraak te maken, kunt u ons bereiken op info@cring.be of 089 23 33 01. U bent ook van harte welkom op ons kantoor aan de Jaarbeurslaan 17, 3600 Genk.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons