We houden allemaal van lijstjes. Dat maakt de boel overzichtelijk. Als we het lijstje afwerken, dan hebben we het gevoel dat we het onder controle hebben.
Zo las ik een lijstje met tips wat je best zou doen om een berenmarkt te overleven zonder al te veel schade in je portefeuille.
Voorafgaande opmerking: ik weet niet of er een berenmarkt komt maar een deel van de pers gaat van dit scenario uit. Want de koersen zijn te hoog gestegen, de AI-euforie is eigenlijk een zeepbel, de rentevoeten blijven te hoog, de bedrijfsresultaten kunnen niet aan de hoge verwachtingen van de beleggers blijven beantwoorden en het is een spannend jaar met veel oorlog en Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Dus gaan de aandelenmarkten volgens hen nare tijden tegemoet met almaar dalende koersen en dit gedurende langere tijd. Een gemiddelde berenmarkt zou 15 jaar duren.
We gaan samen even testen of de Cring beleggingsfilosofie hier ook mee om kan.
Je actielijst bij een berenmarkt
Tip 1: hou meer cash aan
Je moet eerst cash maken door een deel van je beleggingen te verkopen. Dan die cash aanhouden voor de opportuniteiten die zich in dalende markten voordoen. Dit werkt niet. Ofwel ben je te laat terug in de markt of te vroeg of je durft er niet meer instappen.
Geld dat je niet nodig hebt om van te leven, moet je beleggen op elk moment wat ook de stand van de markt is.
Tip 2: laat u niet leiden door uw emoties
Dat kan Cring alleen maar onderschrijven. Maar dat geldt niet alleen in een berenmarkt maar is altijd een basisregel bij beleggen. Het lijkt alsof in een stierenmarkt dan wel je emoties je zouden mogen leiden. Eigenaardig.
Tip 3: beheer actiever
Oei. Als alles omhoog gaat, dan heeft het blijkbaar geen belang wat je kiest. Geen wonder dat het beleggen in indexen daarom zo populair is. Koop een index en kijk er niet meer naar was de boodschap bij stijgende markten.
Als het naar beneden gaat, is de samenstelling van de index blijkbaar wel van belang. Dat is nu eenmaal een nadeel van de index. Die doet wat de markt doet en alle indexen maken dezelfde bewegingen op hetzelfde ogenblik.
Niet in indexen beleggen maar in weloverwogen actief beheerde fondsen lijkt ons meer aangewezen. Ik denk dat ik dit in vorige blogs al meermaals heb aangegeven.
Tip 4: breng uw portefeuille in balans
Hier wordt bedoeld dat je te zware posities in 'sterbedrijven' moet afbouwen. Probleem is bij de meeste beleggers en fondsen dat de spreiding in het aantal aandelen sowieso veel te laag is waardoor deze situaties van 'overgewicht' in bepaalde posities inderdaad veel voorkomen.
Bouw je strategie met een zo groot mogelijke spreiding en met groot bedoelen we echt groot. Zie hiervoor de samenstelling van het aandelenfonds dat wij voor Cringbeleggers gebruiken.
Tip 5: vul de portefeuille in met (verguisde) alternatieven
Ai, ai. Thematisch beleggen. Trends volgen. Grondstoffen verguisd sinds lang, nu wel in goud, zilver, lithium stappen? Vastgoed altijd goed of toch niet meer voor de komende tien jaar? Japanse aandelen na dertig jaar wel ineens en masse kopen?
De Cringbelegger weet het al. Ver van weg blijven. Is veel te moeilijk en niet te voorspellen.
Tip 6: blijf gedisciplineerd
Dat kan Cring alleen maar onderschrijven. Volg je strategie en laten we regelmatig kijken of je profiel nog juist ingevuld zit. Niet alle activa evolueren tegen hetzelfde tempo waardoor bijsturing kan (of moet?).
De discipline in de tip verwees eigenlijk naar het volhouden van beleggen op een maandelijkse basis, ook en vooral als de markten niet goed presteren. Blijkbaar haakt de belegger makkelijker af als de markt laag staat en hij meer 'waar' voor dezelfde inleg krijgt. Bij stijgende koersen lijkt het positieve gevoel bij het aankopen belangrijker dan de stijgende prijs.
Wij zijn fan van dit soort beleggingsformules om een aantal evidente redenen die we al eerder in onze blogs aan bod lieten komen.
Cursieve samenvatting
Ik heb hierboven bij elke tip een paar woorden cursief geplaatst. Die passen perfect in onze beleggingsstrategie. Die houden we dus ook aan als er een crash komt of als we in een berenmarkt zitten. We passen die niet aan per soort markt omdat ze gemaakt is voor de lange termijn en voor elk soort beleggingsweer.
Bij Cring moet je geen actielijstjes verwachten die klaarliggen voor elk scenario. Het lijkt ons trouwens leuker dat je als Cringklant niet direct aan de slag moet bij het aankondigen van onheil op de markten.
Hieronder een raad uit een Canadese reisgids die wel een beetje op tip 2 lijkt:
Maar wat als je toch onverwachts oog in oog staat met een beer? Het belangrijkste is dat je rustig blijft en vooral niet gaat rennen, want een beer is veel sneller dan een mens en die haalt je gegarandeerd in! Probeer te praten en loop heel rustig, stapje voor stapje, wat verder weg van de beer.
Tot binnenkort.
Lieven
0475 23 93 97
Master in de personal financial planning
Antwerp Management School
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.