UItgavenopvolging brengt verlichting en rust


Waarom zoiets saais als een goede uitgavenopvolging  jou verlichting en een gerust gemoed zou opleveren?

Het  opvolgen van jouw uitgaven oftewel het budgetteren bevat veel meer dan je zou verwachten. 

Onze trouwe lezers weten dat de Romeinse Stoïcijnen mij enorm boeien. Wijsgeren als Marcus Aurelius en vele van zijn Stoïcijnse collega’s hebben de basis gelegd van tal van prachtige levenswijsheden. Naast deze groep uit een ver verleden kunnen de boeddhisten ook op mijn interesse rekenen.    

Zoals elke boeddhistische geleerde poneert, is bewustzijn de sleutel tot verlichting.

En het toeval wil dat ‘budgetteren’ een ongelooflijk pad is naar een groter zelfbewustzijn. Dat is eigenlijk alles wat budgetteren is!  Het is gewoon bewust zijn van onze uitgaven.

Het is ook nog maar van de afgelopen week geleden dat een cliënte mij vragend aankeek als ik vroeg wat ze zoal uitgeeft, per maand en over een heel jaar.

Er zijn niet helaas niet veel mensen die graag zulke lijstjes bijhouden. Meer dan lijstjes bijhouden lijkt het immers niet. En als het gaat om samen te budgetteren met een echtgenoot of partner, is de kans groot dat minstens één van jullie het idee niet genegen is.

Soms is het voldoende om de insteek te wijzigen.  We gaan 30 dagen onze uitgaven neerschrijven, of een uitgavenverslag maken.

Een cliënt startte ooit vanuit: ‘ Ik weet niet of ik het wil weten.” Om me nadien aan te geven dat ze onverwachte zaken heeft geleerd vanuit de 30-dagen oefening.

Een andere cliënt vroeg me welk doel ze zich voor ogen moest houden in die maand.

Ik zei haar dat ze zich geen enkel doel hoefde te stellen.  De enige uitkomst is bewustwording.  Het doel is evenmin om op de vastgestelde uitgaven commentaar te geven. Er is geen beoordeling laat staan een veroordeling.  Het enige doel is je bewust te maken van je uitgavengedrag. Dat is alles.

Een klein geheimpje fluister ik je alvast wel toe:

Je zal je gedrag ‘naturel’ zien veranderen ten gevolge van de gewijzigde inzichten. Maar daar gaat het in de blog van vandaag niet over. Het doel is bewustwording.

Ik fluister jullie verder toe dat bewustwording het glijmiddel is dat verandering faciliteert. Ik fluister het jou toe, want het is ons kleine geheim.  Er zijn immers teveel krachten aan het werk die onze verandering willen saboteren. Die verandering brengt immers spelers zoals die grote financiële industrie in verwarring en daar kunnen ze niet mee om.          

Anderzijds roep ik je op :  Denk na!  

Denk je niet dat geld uitgeven op een manier die meer in lijn is met je waarden je meer geluk zal brengen? Je kunt ‘budgetteren’ of ‘kosten opvolgen’ op een lijst zetten met mediteren, je tanden poetsen, sporten en gezond eten en het “Dingen die niemand wil doen, maar eigenlijk wel zou moeten doen” noemen.

Ik weet dat het in eerste instantie niet leuk lijkt. Ik weet dat je denkt dat je al weet waar je geld naartoe gaat (ik beloof je, dat is niet zo!).

Ik weet dat je het niet wilt weten. Maar probeer het gewoon eens.Probeer 30 dagen lang je uitgaven bij te houden.

Maak je geen zorgen over welke app je daarvoor  moet gebruiken.  Neem gewoon een pen en een notitieboekje mee en schrijf elke keer dat je iets koopt op wat je hebt uitgegeven en maak een kleine aantekening in welke uitgavefamilie dit bedrag thuishoort. Aan het einde van de maand blader je door je notitieboekje en merk je op dat je je bewust wordt.  Daar gaat het om!

De uitspraak van een cliënt over ‘opvolging van uitgaven’ die me het meest is bijgebleven?        " Ik had nog nooit zo'n gevoel van controle over mijn leven."  

Is dat niet opmerkelijk? Het gevoel van controle dat voort komt uit weten hoe we met ons geld, onze tijd, onze energie en onze aandacht omgaan!   (hier kom ik in volgende blogs nog op terug.)

Als we ons halfjaarlijkse kompasgesprek met onze cliënten hebben merken ze op dat hun cijfers extra inzicht brengen bij de richting die hun financieel plan neemt. Het wordt nauwgezetter en is minder een gevolg van een reeks veronderstellingen.  Het wordt een spiegel van hun échte leven en de financiën die daarbij komen kijken. 

Als je er uiteindelijk toch een hekel aan blijft hebben, kun je altijd stoppen. Als het een revolutie teweegbrengt in hoe je leeft, zul je blij zijn dat je het geprobeerd hebt.

In mijn volgende blog vertel ik je meer over jouw geld, jouw tijd, jouw energie en jouw aandacht.  Graag tot dan!

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons