Centrum-rechts tot extreem rechts en je beleggingen?


De resonantie van politieke aardverschuivingen wordt vaak gevoeld tot in de meeste onverwachte hoekjes van onze samenleving. In sommige landen hebben ze daar ondertussen heel wat ervaring mee. Ook voor financiën en beleggingen zouden er effecten kunnen zijn. Nu bijna iedereen verwacht dat Europa en de wereld in 2024 een ruk naar rechts zullen ervaren, is het voor beleggers zaak om zowel wakker als kritisch te blijven.

Hoe kan je het beste deze opkomende verandering in je beleggingsstrategie verwerken?

'De Ruk naar Rechts': een nieuwe realiteit voor beleggers?

Met de duidelijke trend richting een conservatievere politiek kan het niet anders dan dat de beleggingswereld hier nota van moet nemen. Dit brengt namelijk vragen naar voren zoals: "In hoeverre is mijn portfolio bestand tegen deze politieke omslag?" en misschien nog wel belangrijker: "Biedt deze verschuiving kansen of risico's?"

Bij Cring geloven wij dat vooruitkijken en het plannen van je financiële toekomst, een cruciaal onderdeel van je leven is. In principe is je strategie voldoende degelijk om ook dit fenomeen te doorstaan. Maar het belangrijkste kritische aspect hier is dat politieke verkiezingsresultaten niet één op één te correleren zijn met beleggingsstrategieën. De algemene politieke teneur kan je niet zomaar omzetten in de financiële wereld omdat de economische fundamentele stromen nu eenmaal niet zo snel wijzigen als verkiezingsuitslagen. 

Stel dat je effectief op het einde van 2023 al het doemdenken over de wereldwijde verkiezingskoorts had omgezet door actief uit de markt te gaan en alles op een spaarboekje te zetten. Wanneer zou je dan terug de markt instappen? Na de Europese (Belgische) verkiezingen, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, na die in India, na die in de UK,...? Of niet meer, maar dan had je nu al een goed half jaar aan rendement gemist en wie weet wat er nog komt. Meer van hetzelfde of net niet, wij weten het niet en voorspellen in alle geval niets. 

Wel is het zo - om even heel eng Belgisch te kijken - dat welke regering er ook komt na 9 juni, die rekening zal moeten houden met de budgettaire tekorten op alle niveaus. Dat kan een duidelijk effect hebben op de economie. Tegelijkertijd is de Belgische economie zwaar afhankelijk van de wereldeconomie.  Wie kan zeggen hoe dit gaat uitdraaien? En in je Cring beleggingsportefeuille is de wereld aanwezig waarvan België een klein proportioneel deel is. 

Financiële Life Planning: Crings antwoord op politieke schommelingen

Wij zijn er echt van overtuigd dat financiële vooruitgang niet gedicteerd wordt door de politiek, maar door een zorgvuldige en persoonlijke planning. Ons doel is niet alleen een rijk leven voorbereiden, maar veeleer een zorgeloos en vervuld leven. Daarom kijken wij bij Cring héél specifiek naar de individuele wensen van onze cliënten en hoe wij deze kunnen integreren in een robuuste financiële wereldwijde strategie.

Wat kan je doen als belegger?

Eerst en vooral rustig blijven en geen overhaaste beslissingen nemen op basis van een politiek buikgevoel over wat ons allemaal te wachten staat. 

Daarna je afvragen of er wel een effect op je beleggingsstrategie is door het resultaat van de verkiezingen. Dit betekent dat je samen met ons kijkt naar de fundamentele waarden van je portefeuille en de impact van de politieke verschuivingen. 

In plaats van mee te gaan met de onrust die politieke onzekerheid met zich mee kan brengen, adviseren we bij Cring om je te focussen op de lange termijn en te beleggen in lijn met je persoonlijke visie en verwachtingen. Europa en de wereld kreunen mogelijk onder de politieke druk, maar uw portefeuille hoeft dat niet te doen.

Conclusie: 'Ruk naar Rechts' aan jou laten voorbijgaan? 

Zoals Cring aangeeft, is het niet de vraag óf je deze trend naast je moet neerleggen, maar hoe je deze intelligente inzichten verwerkt in een plan dat dicht bij je blijft, wat de wereldpolitiek ook moge zijn.

Heb je vragen of wil je jouw persoonlijke strategie bespreken?

Wij staan klaar om samen naar je financiële toekomst te navigeren, met of zonder politieke "aardverschuiving".

Tot na de verkiezingen. 

Lieven

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons