Verkiezingen en hun effect op de financiële markten


De wervelwind van politieke verkiezingen is niet alleen een strijd om macht maar heeft ook een kracht met verstrekkende invloed en soms onbedoelde impact op de financiële markten. Als die dan verkeerd ingeschat wordt en vooral geïnterpreteerd wordt als een instructie tot handelen zijn de gevolgen soms rampzalig.

We lezen met z'n allen dat India het nieuwe China is en dat je als je de boot niet wil missen van de steile opgang van dit land dat je dan nu moet (over)investeren. En nog meer van dat soort advies. Ter info, een belegger met een Cringportefeuille heeft Indiase aandelen in de mix. Net zoveel als de Indiase economie in zijn huidige waarde in de wereld voorstelt. 

De recente 'flashcrash' op de Indiase beurs leert een belangrijke les: het blindelings volgen van de massa kan leiden tot collectief verlies als de voorspellingen falen. Met wat politieke bemoeienis op het foute moment werd het resultaat nog erger. 

De gevaarlijke dans van politiek en beursadvies

In aanloop naar de Indiase verkiezingen wakkerden premier Modi en minister Amit Shah optimisme over de aandelenmarkt aan. Want de economie zou het onder hun beleid dat ze konden voortzetten na hun komende overwinning fantastisch doen, dus iedereen mee in het opbouwen van risicokapitaal. Dit bleek echter een rampzalige aanbeveling toen de uitslag leidde tot een marktcrash en ernstige geldverliezen voor kleinere beleggers. Dit fiasco toont aan hoe kritisch het is voor investeerders om niet blindelings leiders of de massa te volgen maar zelf kundig te blijven nadenken. Wie profiteerde er waarschijnlijk wel van de crash: de institutionele beleggers die dit soort reacties zien aankomen en dan ook in dalende markten systematisch winst nemen. 

Nu zal je zeggen. Ja, India is dat wel een gereglementeerde beurs? Is dit niet te vermijden? 

Daarom even een ander voorbeeld. De reactie van de (Europese) aandelen- en obligatiemarkten op de aankondiging van parlementsverkiezingen in Frankrijk door President Macron. Wie heeft daar geld aan verdiend en verloren? In alle geval de belegger die onmiddellijk wou reageren. 

Hoe gaan we dan bij Cring met dit soort effecten om? Denk aan de reactie op de ruk naar rechts van verleden week. Trouwens de ruk was niet overal in Europa even groot.  Bekijk in detail daarvoor de uitslag van de Europese verkiezingen in heel Europa. 

Het effect van politiek in een Cringportefeuille

Wij houden in onze beleggingsstrategie rekening met de hele omgeving dus ook de politieke context. Alleen heb je daar als belegger geen enkele controle op. Je kan daar weinig mee volgens ons. Andere adviseurs doen wat ze veel doen: ze voorspellen trends en ageren daarop. Toch zijn die voorspellingen hetzelfde lot beschoren als peilingen bij verkiezingen en exit polls. Er altijd net even of veel naast. Waarom dan toch handelen? Je kan je beter de transactiekosten besparen voor andere echte gelegenheden wanneer je echt moet handelen in het belang van je eigen Persoonlijke LevensPlan. 

Door de wereldwijde spreiding bij zowel aandelen als obligaties is het effect op de Indiase beurs of het effect op de Franse aandelen en staatsobligaties in een Cringportefeuille gedempt omdat het in andere landen weinig of geen effect heeft. Op het totale beleggingsresultaat is dit bijgevolg eerder beperkt. 

Dit is wel even anders als er een wereldwijde 'crisis' zoals corona aankomt waar alle markten stevig last van hadden op hetzelfde moment. Daar helpt spreiding niet bij. 

Conclusie: Politiek en beleggingen zijn geen goed koppel. Ook niet als het over de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat. Dat hebben academici al eerder bewezen. Ook daar heb ik al verschillende blogs over geschreven.  

Financiële zelfstandigheid : meer dan een trend

Wanneer politieke kopstukken uitspraken doen die enorme beursbewegingen veroorzaken, is het des te belangrijker om als individuele belegger je huiswerk te doen. "De financieringswereld zit boordevol valkuilen, gevoed door politieke schommelingen. We moeten ons niet laten meevoeren door de hype en ongefundeerd handelen. Onze klanten opleiden in zelfredzaamheid is ons primaire doel," zeggen wij bij Cring.

Gesteund door je persoonlijke Financial Life Planning als klant, wordt de onvoorspelbaarheid van de beurzen enigszins gekaderd en blijf je beschermd tegen overhaaste beslissingen.

Wie nog geen klant is en wil weten hoe dit voelt, contacteer ons vrijblijvend.

Bij Cring gaat het niet alleen om uw vermogen, maar om uw gehele welzijn. Wees slim, wees onafhankelijk, en kies voor een financiële partner die u helpt om de stormen van de financiële markten te navigeren - ongeacht de politieke klimaatveranderingen.

Lieven Vandenmeersche

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor   gebruik door hem.  Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons