In mijn vorige blog over 'uw ideale leven' beloofde ik vandaag in te gaan op hoe u zelf kunt beginnen met Financial Life Planning.
De eerste vraag die u zich moet stellen: mijn ideale leven, hoe ziet dat er eigenlijk uit? Stel dat geld in overvloed aanwezig zou zijn? Hoe zou u uw leven vorm, zin en betekenis geven, wat zou uw nalatenschap zijn? Intrigerend vertrekpunt? Niet evident om mee om te gaan? En wat met uw échte financiële realiteit op dit moment?
Bij Cring nodigen we onze cliënten uit voor een diepgaand W & W gesprek.
Uw Waarden en Wensen worden gedurende een uitvoerige sessie van een dikke twee uur samen verkend. Wat is écht belangrijk voor u? In de 15 jaar dat ik me nu Financial Life Planner mag noemen heb ik enorm uiteenlopende persoonlijke verhalen gehoord. Iedereen heeft unieke set van normen die een afgietsel blijken te zijn van wat hij/zij geleerd, gezien en gehoord heeft in zijn familie en zijn directe omgeving. Echt voor een eigen pad gaan is niet evident, zeker niet een wereld zoals we die nu kennen. Tegemoet komen aan een beeld dat anderen van u verwachten is vaker de regel.
Laat me u even meenemen naar mijn humaniora dagen om alvast een eerste psychologisch aspect toe te lichten dat uw weg verspert naar uw ideale leven.
Tijdens mijn humaniora jaren op het Heilig-Kruis-College in Maaseik, heb ik geregeld het gevoel gehad dat ik hopeloos tekortschoot. Al was ik steeds bij de beste van mijn klas! Het leek wel of alle andere medestudenten op ons internaat topsporters waren. Van volleybal tot hardlopen, van basketbal tot voetbal, je weet gewoon dat iedereen die je in de refter tegen komt ergens top in is. En dan was ik er nog. Competent, zeker. Competitief, tot op zekere hoogte. Maar geen topsporter.
En hoewel alle internen een hechte kliek vormden en super aanmoedigend waren, was het moeilijk om niet een beetje overweldigd te raken door hoeveel beter iedereen leek te zijn. En we weten allemaal wat er onmiddellijk volgt op een gevoel van hopeloze ontoereikendheid: afgunst.
Afgunst beperkt zich natuurlijk niet tot het sporten. Nu we allemaal talloze uren doorbrengen op sociale media, sijpelt het door in schijnbaar elk aspect van ons leven.
En nergens steekt afgunst zo'n lelijke kop op als bij geld.
Als ik denk aan afgunst, denk ik terug aan een opiniestuk dat ik in 2014 las in The New York Times. Ik was op dat moment 5 jaar financial life planner en op aanraden van een paar collega-FLP’s uit de V.S. doorploegde ik TNYT met enige regelmaat. Het opiniestuk uit 2014 begon met deze zin: "In mijn laatste jaar op Wall Street was mijn bonus 3,6 miljoen dollar - en ik was boos omdat het niet groot genoeg was."
Sta even stil bij de afgunst achter deze uitspraak. Er is iets enorm positiefs gebeurd met deze man, maar in zijn gedachten was het niet goed genoeg omdat hij wist dat er andere mensen waren die meer kregen. Wie krijgt er nou een bonus van $3,6 miljoen en wordt daar boos over?
Wel, waarschijnlijk het soort persoon dat zichzelf vergelijkt met iedereen die meer lijkt te hebben dan hij. Het is makkelijk om boos te worden op de Wall Street trader en te negeren hoe wij ons schuldig maken aan precies dezelfde gevoelens van afgunst.
Maar kijk eens naar hoe we ons gedragen op sociale media. We zijn er constant op gefocust om het eruit te laten zien alsof we een beter leven hebben dan alle anderen. Maar zelfs terwijl we onze eigen foto's maken en filters toepassen op onze wereld, bladeren we door de fotostreams van anderen en voelen we ons jaloers over wat we zien. Het is een moeilijke cyclus om te doorbreken. Het interessante aan dat opiniestuk is dat het niet eindigde zoals ik had verwacht. De ex-trader realiseerde zich uiteindelijk dat zijn afgunst en verslaving aan rijkdom hem pijn deden en hij nam ontslag. De beslissing was niet gemakkelijk. Hij was bang om weg te lopen van het leven dat hij kende (en de bonussen). Maar gelukkig vond hij een manier om de cyclus van afgunst te doorbreken en ontdekte hij wat hem echt gelukkig maakte. In feite bleek het voor hem alles te maken te hebben met leren zien dat hij "genoeg" had. (bent u geïnteresseerd in dat artikel, laat het me dan zeker weten!)
Voor sommigen in de financiële industrie bestaat het idee van "genoeg" gewoon niet.
Opgelet, dit is niet alleen het geval in ‘de financiële industrie’. De ervaring van het gevoel dat u nooit "genoeg" hebt, is een perfecte beschrijving van sociale media. Hoe vaak ziet u een foto terwijl u eindeloos aan het 'doem-scrollen' bent en denkt u : "Had ik maar wat meer geld... Had ik maar een beter lichaam... Was ik maar beter in ..."?
Er zal altijd iets anders zijn dat we niet hebben en dat iemand anders wel heeft, en onze afgunst wordt een trigger voor al het slechte gedrag en donkere gedachten die we zogenaamd proberen te vermijden. Het is immers heel moeilijk om u te concentreren op verstandig omgaan met uw financiële middelen en vasthouden aan uw financiële plan als dat in de weg staat van hebben wat we denken dat we nu willen.
Hier bij Cring herkennen we dat het niet altijd draait om meer, maar om betekenis. Het gaat om inzicht hebben in wat voor u van waarde is en dit omzetten in een concreet Financial Life Plan. Wij helpen onze cliënten om hun niet alleen te concentreren op financiële groei, maar vooral ook op financieel welzijn.
Gezien wij weten dat het pad naar uw ideale leven geen rechte lijn is, maar eerder golvend en zigzaggend, is het duidelijk beschrijven ervan een belangrijk vertrekpunt. We ondersteunen dat op verschillende manieren en zullen u assisteren om al uw financiën optimaal in te zetten om uw uiteindelijke doel te bereiken.
Bij Cring is het nooit de vraag geweest hoe u de rijkste persoon op het kerkhof kunt worden. Wij streven ernaar om u rijkdom te helpen scheppen in het leven zelf. Als u gereed bent om deze bevredigende ontdekkingsreis naar wat u daadwerkelijk wenst in het leven vol overtuiging aan te gaan, nodigen wij u hartelijk uit om samen met ons deze weg in te slaan.
Tot binnenkort
Jos Drees - 0495 18 28 99
Disclaimer
De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.