Obesitas

Obesitas

We hadden het al eerder over het gewicht dat de Amerikaanse financiële markten hebben in het totale plaatje van de markten. Deze week hebben we het over het almaar toenemende overgewicht van de 10 grootste Amerikaanse bedrijven in zowat alle indexen, indexfondsen en andere ETFs voor hangmatbeleggers. Zoals iedereen weet, brengt overgewicht een aantal vrij ongezonde risico's met zich mee. 

Ook in beleggingsland zijn er trends. Op dit moment zijn dat zeker indextrackers en hangmatbeleggers. Met z'n allen lekker passief en je wordt slapend rijk zonder dat je keuzes moet maken en je neemt geen risico. Ik moet toegeven, het is een vorm van beleggen die in een Financieel LevensPlan van Cring zou passen wat de comfortkant van de zaak betreft. Zo weinig mogelijk moeten doen, lijkt mij een goed levensmotto in de beleggingswereld. Als je de analyse van dit beleggingsmodel volgens de academische principes afwerkt, dan rammelt het toch hier en daar.  

Probleem 1

De Amerikaanse markt moet je het gewicht in je portefeuille geven volgens het proportionele aandeel in de wereldwijde beurskapitalisatie. Daarbij zijn natuurlijk de grootste tien bedrijven onvermijdelijk. Je moet wel de proportie in het oog houden. Als je fonds uit 100 lijnen bestaat, zullen de tien grootste disproportioneel vertegenwoordigd zijn. Als je een kwart van alle aandelen in de wereld in een fonds steekt, dan is de afwijking in de proportie tegenover het geheel een kwestie van decimalen na de komma. Zoveel fondsen die meer dan 100 lijnen zijn er niet en dan moet je nog naar de proporties binnen in het fonds kijken. 

Probleem 2

Je "veronderstelt" dat de groei van deze grote bedrijven in de voorbije jaren stevig en onderbouwd was waardoor de aandelenkoersen hoog maar gefundeerd waren.  Maar terzelfdertijd  "veronderstel" je dat die groei niet tegen dezelfde voet kan doorgaan. Dan krijg je hoogtevrees en wil je gaan diversifiëren. Want als de sterke concentratie op de grote bedrijven een correctie te verwerken krijgt door bijvoorbeeld de (te) grote investeringen in AI, dan krijg je een meer dan proportionele correctie in je fonds door hun overgewicht. Of al die comfortbeleggers deze situatie ook blijven uitzitten zonder iets te doen, is een mooie vraag. 

Oplossing? 

Blijkbaar zijn de fondsenmakers zich bewust aan het worden van dit obesitasprobleem. Als ze hun samenstelling gewoon doortrekken en het overgewicht niet aanpakken, vrezen zij een serieuze kater nadat ineens de muziek op het feestje stopt. Maar je weet toch dat elk feestje ooit stopt?  

Als eerste alternatief tot diversifiëring zoeken zij andere sectoren op zelfs al vinden zij hier niet hetzelfde rendement en dezelfde verwachtingen. Vastgoed lijkt ineens populair en ondanks dat aan alles wat Europees is nooit veel groei werd toegedicht, lijkt ook dit weer een alternatief.  Andere plekken in de wereld komen ook weer in hun vizier. Tiens, waarom voordien niet? Dat switchen tussen geografische zones om welke mooi onderbouwde redenen ook is een vorm van speculeren die niet in de Cring-filosofie past. 

Dit blijft wel een halfslachtige diversificatie vanuit academisch oogpunt omdat zij ook hier weer een vereenvoudigde selectie van de markt gaan doorvoeren en niet echt breed gespreid zijn. 

Een tweede oplossing die meer en meer gepromoot wordt, is het indexfonds met gelijke gewichten voor elk aandeel. Akkoord, je vermijdt de obesitasproblematiek maar weerspiegelt een gelijk gewicht dan wel de gezondheidstoestand van de economie en die bedrijven op een correcte manier? De evolutie van de grote jongens wordt onderschat; de kleinere krijgen een relatief te groot gewicht in het begin en zelfs als die 'groot' worden in de realiteit, neem je niet hun volledige evolutie mee. Het vloekt ook met de academische regel dat Small Caps op langere termijn meer kans op een hoger rendement hebben dan Large Caps. De Small Caps halen meestal de selectie van dit soort fondsen niet. Dus ook vanuit dit oogpunt is dit een ondermaatse diversifiëring.  

Hoe vermijd je het obesitasfenomeen in je portefeuille? 

Als je een fonds in overweging neemt voor belegging, kijk dan altijd op de fondsenfiche naar de indicator die aangeeft  wat de proportie is die de tien grootste lijnen in het volume van het fonds innemen en welke bedrijven het zijn. Er zijn natuurlijk nog heel wat andere interessante indicatoren zoals het aantal lijnen waarin het fonds belegt en waar in de wereld ze dat doen. 

Weet dat veel fondsen die verpakt worden door banken en verzekeraars heel veel dezelfde lijnen hebben in die fondsen omdat ze om die grote jongens niet heen kunnen. Bijgevolg heeft spreiding over verschillende aanbieders van fondsen een overlappingseffect. Kijk over je hele portefeuille heen naar de onderliggende lijnen en je kan niet anders dan vaststellen dat je voor veel meer dan je dacht in dezelfde grote bedrijven zit. 

Het is een begin van een analyse om de mate van spreiding te evalueren. Bij Cring weten we maar al te goed dat dit geen evidente oefening is. Ook de doorsnee aanbieder van fondsen is daar niet mee bezig. De vergelijking en analyse van verschillende aanbieders naast elkaar is nog minder evident.

Bij Cring kunnen we de belegger helpen om echte spreiding te bereiken maar ook een analyse te maken van een volledige bestaande portefeuille en de spreiding net als de overlapping te presenteren en te evalueren. 

Een aanrader voor de belegger die eerst dit soort inspanning wil leveren om op langere termijn niet meer de druk te voelen dat er omwille van 'extreme' scheefgroei in de portefeuille moet ingegrepen worden.  

Meer hierover weten? We zijn bereikbaar via alle gekende kanalen. 

Lieven Vandenmeersche

0475 23 93 97

Master in de personal financial planning

Antwerp Management School

Disclaimer

De informatie in deze tekst is alleen bedoeld als achtergrondinformatie voor de ontvanger en voor gebruik door hem. Ze werd opgesteld met de beste bedoelingen en zonder enige garantie op of streven naar correctheid en volledigheid. Cring heeft gegronde redenen om aan te nemen dat alle feitelijke informatie hierin waar is op de datum van de tekst. Het betreft geen beleggingsadvies, ook geen aanbeveling, en ook geen aanbod tot verkoop van enige dienst of product en het is niet bedoeld als een voldoende basis om een beleggingsbeslissing te nemen. Vooraleer te handelen op basis van informatie uit dit document, moet u zich afvragen of het geschikt is voor uw specifieke omstandigheden en indien geschikt, professioneel advies zoeken. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon die een aankoop wil doen om kennis te nemen van alle toepasselijke wetgeving en reglementering en die ook na te leven. Ongeoorloofde reproductie of verspreiding van dit materiaal is ten strengste verboden. Cring aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor verlies resulterend uit het gebruik van de hierin bevatte informatie.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons