Academische wijsheid - makkelijk uitvoerbaar. Thema 4 & 5


In mijn blog van 11 december startte ik met het opsommen van de tien belangrijkste lessen die ik uit mijn bijna 10 jaar werking met Dimensional Fund Advisors heb mogen opdoen.  Je kan HIER deze blog nog even hernemen.

We gaan vandaag pas verder in het tien-punten-programma, wist ik op 11 december dat ik u op 25 december moest trakteren op onze Kerstelijke overwegingen.  Ook die kan je HIER even hernemen. 

Vandaag zetten we volgende stappen op het pad van het verhogen van het FQ (*)  van onze lezers.     

(*) Financial Quotient- oftewel uw kennis van financiën.   De eerste drie thema’s die u intussen al kent :

1. Onzekerheid is zeker

2. Controleer wat je kunt controleren

3. De ruis buitensluiten

Vandaag kijken we naar thema 4 en thema 5

Thema 4.     Kijk op lange termijn

Allicht heeft u dit al vaker gehoord en denkt u er het uwe van. Maar net als het kritisch afstellen van het (pers)lawaai (thema 3)  is een langetermijnvisie een andere weg naar een rustgevende ervaring. Tijdens moeilijke markten zal het u helpen om op koers te blijven en vertrouwen te hebben in dalingen en realistische verwachtingen in stijgingen.

Over de écht belangrijke, langere periode neemt het de onnodige en willekeurige druk weg om op een bepaald moment een bepaald punt te bereiken.  Probeer u voor te stellen als u danig gerust zou kunnen zijn inzake uw financiële toekomst.  We helpen u bovendien om na te denken over wat u werkelijk drijft, wat u werkelijk belangrijk vindt. Onze ervaring met deze aanpak?  U bouwt veerkracht op en bent u uiteindelijk beter in staat u te richten op uw route en wat u onderweg wint.  We ervaren telkens weer dat het u uiteindelijk veel verder brengt dan u had verwacht.

Thema 5. Honderden kleine stapjes voorwaarts tellen in de loop van de tijd op

Gelukkig voor mijn eigen beleggingsportefeuille omarmde ik deze mentaliteit al lang geleden.  Als u  voor het eerst gaat werken, uw eigen activiteit opstart, gaat de tijd voorbij in een ijzig tempo.  Vaak is het moeilijk te zien hoe alle kleine dingen die je leert samenkomen.  Wat wij nu weten vanuit al dat academisch onderzoek, ik wou dat ik het al wist toen ik als zelfstandige begon.

Deze kennis ligt ook voor u voor het rapen. U hoeft niet onnodig leergeld te blijven betalen en dezelfde fouten maken die zovele drukke ondernemers en vrije beroepers maken als ze de dagdagelijkse adviezen van de 'financiële industrie' kritiekloos slikken.

Kent u het gezegde “ het geheel is groter dan de som der delen’? 

Ik garandeer u dat ook uw kennis en uw vermogen groeit door de samenvoeging van vele kleine stapjes voorwaarts. Doorheen de tijd zal u ervaren dat uw deskundigheid in financiën zinvolle vorm aanneemt. U hoeft helemaal geen specialist ter zake te worden als u dat niet wenst. U verwacht terecht van ons dat we u bijstaan en ontlasten om te vaak te moeten bezig zijn met uw financiën. Toch zal u vaak op onverwachte of zelfs onbedoelde manieren expertise ontwikkelen. Zoals bij het lezen van onze blogs.Maar vooral door uw parcours te blijven aanhouden in de verwachting dat de vele kleintjes bij elkaar opgeteld tot het grote eindresultaat zullen leiden brengt u het gewenste resultaat. 

Volgende week komen weer enkele thema’s uit de reeks van tien aan bod.  Ik wil deze blog niet te lang maken opdat u hem met plezier leest en misschien nog even hèrleest.  :) 

Graag tot over 14 dagen.

Volgende week brengt collega Lieven een zondagse blog.  Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons