Van 2024 tot 2054 succesvol beleggen en sparen!

Had ik onmiddellijk uw aandacht met de titel van vandaag? 

Nochtans is de aanleiding voor deze blog mijn rustige zaterdagochtend die verstoord werd door aantal titels in mijn favoriete krant,  De Tijd. 

Achteraf beschouwd konden welgeteld vier artikels uit deze weekendeditie op mijn interesse rekenen. Simpelweg omdat ze objectief en zonder clickbait-achtige titels, informatie verstrekten in domeinen die mijn interesse hebben.  Welke titels daar NIET onder vielen?

Hoe ’s werelds stembusslag uw portefeuille kleurt. (2 pagina’s)  -  Beleggers in bitcoin-trackers riskeren fiscale strop. (Bitcoin IS NIET beleggen!)  -  S&P500 tikt record aan.(en wat nu?)   - “We hebben over Colruyt een redeneringsfout gemaakt.”  ( één van de vele redeneringsfouten. :) )    

Zulke titels bevestigen voor ons bij Cring en Drees Life Services hetgeen Nobelprijs winnend academisch onderzoek heeft uitgewezen.  Het mensdom is slecht in ‘voorspellen’. 

Collega Lieven Vandenmeersche vertelde u in de blog van verleden week al dat het bepalen van uw risicoprofiel en vervolgens gaan beleggen en belegd blijven, het recept is voor uw succes. 

U vindt in Lieven zijn blog grafieken op 1 jaar, 2 jaar, 5 jaar, tien jaar en zelfs 20 jaar.

Ik wil vandaag ons standpunt van verleden week extra onderlijnen door met u te kijken naar wat er zich in 2023 heeft afgespeeld.     

Stel dat u bij elke kreet van ‘een gespecialiseerde journalist’ het geweer van schouder zou veranderen, wat zou u dan in 2023 allemaal gemist hebben?  

De onderstaande figuur toont wat de wereldwijde aandelenmarkten gepresteerd hebben over het hele jaar 2023 en wat er gebeurde in het laatste kwartaal van 2023.  Eén vaststelling is alvast dat het blijven aanhouden van uw positie/profiel, u ook in 2023 geen windeieren heeft gelegd.

Onderstaande figuur is uitgedrukt in Britse Pond, maar maak daar gerust even abstractie van. Ik verduidelijk hetgeen u hierboven kan aflezen : De globale aandelenwereld, hier vertaald in de MSCI-ACWI Index ging er met 14,7% op vooruit in 2023. Daarvan werd 6,4% gecreëerd in Q4 van 2023.  Kwartaal 4 had aldus een buitenproportioneel deel in de vooruitgang van 2023.

De onderstaande spagetti-grafiek vertelt ons wat de aandelenmarkten over 12 maanden van elk jaar gepresteerd hebben tussen 1970 en 2023. 

De kijker met zin voor detail en een scherp oog, merkt op dat er zeer veel meer spagetti-sliertjes met een positief jaarresultaat waar te nemen zijn dan met een negatief resultaat na 12 maanden.       Deze grafiek vertelt ons ook dat 2022 geen voorspellende waarde had voor wat er in 2023 te gebeuren stond. Met ander woorden het ene jaar is ook geen voorspeller van het daaropvolgende jaar.

De grafiek hieronder toont ons dat je evenmin geografisch kan voorspellen wààr de beste beursresultaten zullen geboekt worden. Zaaks is het, (zie blog van Lieven van verleden week) om wereldwijd en zeer breed gespreid te blijven. Net om de goede jaren in die delen van de wereld niet te missen die de winnaars blijken te zijn van een bepaald jaar.(ook weer totaal onverwacht)Onze beleggingsstrategie houdt met de bovenstaande academische principes rekening en onze advisering is hierop gebouwd.

Maar er is veel meer dan alleen dàt.

Financial Life Planning start met uw idee over waar u heen wilt, wat u voor uzelf en uw gezin belangrijk vindt.  Uw antwoorden tijdens onze gesprekken over wat u blij en gelukkig maakt, creëren een kleurrijk en goed ruikend boeket dat we zo groot mogelijk willen maken in uw dagelijkse leven.

Intussen bent u immers druk in de weer met uw passies, uw bedrijf, uw hobby’s, uw gezin en uw vrienden, kortom uw leven.  Tegelijk loeren er vele uitdagingen om de hoek en worden we allen met regelmaat met nieuwe uitdagingen van professionele en andere aard geconfronteerd.  Onze cliënt wil niet om de haverklap met zijn spaar- en beleggingsstrategie bezig zijn.  Die strategie moet één keer, goed gemonitord, op de rails gezet worden en dan moet die trein zijn route aanhouden. 

In onze blogs van de afgelopen jaren schreven we al vaak over het gevaar van emoties bij beslissingen over geld. Iedereen is vatbaar voor dat gevoel als het onrustig is op de beurzen of zelfs onrustig in uw eigen leven. Voor vele mensen voelt dit aan alsof ze actie moeten ondernemen.  Dit is een buikgevoel, het is niet rationeel. Daarom geven academische studies aan dat het verstandiger is om beleggingskeuzes en de vervolgroute uit te besteden aan een partij die objectief naar uw situatie kijkt.We staan nog wekelijks verbaasd te kijken naar mensen die er niet aan zouden denken om een huis te bouwen zonder een duidelijk plan te laten maken door een bekwame architect.  Maar hoe ze de komende 30, 40 of 50 jaar van hun leven gaan vorm geven, daar is blijkbaar geen plan voor nodig.  

Toegegeven, de partijen die écht een plan voor u en met u uitwerken, we komen ze niet tegen in het Vlaamse landschap van vermogensbeheerders en de vele 'financiële adviseurs'.  U bent altijd welkom om een koffie te komen drinken en kennis te komen maken.   

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons