Academische wijsheid n°6 inzake beleggen - makkelijk uitvoerbaar?!?


In mijn blogs van 11 december en 8 januari startte ik met het opsommen van de belangrijkste lessen die ik uit mijn bijna 10 jaar werking met Dimensional Fund Advisors heb mogen opdoen.

Ik deel vandaag de laatste wijsheid uit de reeks met u.

Vandaag hopen u ook nu weer op het pad te zetten van het verhogen van het FQ (*)  van onze lezers in deze reeks van drie blogs.    

(*) Financial Quotient- oftewel uw kennis van financiën.  

De eerste vijf thema’s die u intussen al kent :

1. Onzekerheid is zeker

2. Controleer wat je kunt controleren

3. De ruis buitensluiten

4. Kijk op lange termijn

5. Honderden kleine stapjes voorwaarts tellen in de loop van de tijd op

Les n°6  -   Volatiliteit is zeker

In alle beleggingsmarkten is er een zekere mate van volatiliteit onvermijdelijk.  Net omdat we vele omstandigheden niet in de hand hebben, is het belangrijk een beleggingsstrategie te hebben waaraan u zich kan houden.  Een strategie die in verschillende tijden en situaties werkt.

U zal zien dat het u toelaat onzekerheid ten tijde van volatiliteit te beheersen. 

Te controleren wat u kan controleren en te navigeren via weloverwogen beslissingen. Geen enkele belegging kent een lineair verloop, als we daar aldus rekening mee houden, kunnen we ons gegrond en gericht houden op een goed lange-termijn-pad.

Enkel zo zal u de beloning van uw beleggingsstrategie écht plukken en écht binnen halen.  Laat u aldus niet door de cowboys vangen die het hebben over de trends voor 2023.

Nochtans staan de kranten, magazines en sommige TV-zenders daar vol van, maar het magazine moet vol staan.  Anders moet de uitgever de boeken neerleggen. De zender de uitzendingen staken, geen reclameblokken meer verkopen.   

Conclusie?  Alle artikels zijn al snel goed genoeg en mensen herinneren zich amper nog artikels van 4 maanden geleden.

Weet echter dat de markten helemaal geen geheugen hebben.  Die functioneren op de energie van alle mensen om via hun economische werkzaamheden in hun bedrijven iets neer te zetten waarmee de wereld weer een stukje beter wordt.  Dit soort van optimisme zit ook in de strategie die de u graag voorleggen.     

Zoals de voorzitter van de raad van bestuur van Dimensional, David Booth, het zegt :

Wat in mijn hele leven constant is gebleven, is de kracht van mensen om vooruitgang te boeken bij uitdagingen.   

Het afgelopen jaar was een échte test van uw strategie én uw discipline.   Heeft u ze beiden hoog gehouden?  Bent u al jaren strategisch juist aan de slag? Dan zou onderstaande grafiek u niet moeten verbazen.Het enige dat telt is welke volatiliteit bij uw financieel plan past.  Daar dan mee aan de slag te gaan en te onthouden: onzekerheid is zeker.  Maar daardoor krijgt uw strategie ook de beloning uit de markt.  

Ik sluit af met een uitspraak uit de engelstalige landen waar beleggen veel meer als alledaags wordt beschouwd :

   “The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient”  oftewel :    "De aandelenmarkt is het apparaat/het systeem,  om geld over te hevelen van de ongeduldigen naar de geduldigen."

Dit waren de zes lessen uit bijna tien jaar samenwerking met Dimensional die we met u wilden delen.  Over 14 dagen leest u me weer en heb ik het over enkele psychologische,  menselijke aspecten die u kunnen helpen dan wel kelderen tijdens uw beleggingstraject.

Graag tot over 14 dagen. Volgende week brengt collega Lieven een zondagse blog. Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons