Lifeplanning is Financial planning op zijn best

De afgelopen blogs informeerde collega Lieven u over onze concrete zienswijze over beleggen, sparen en rentenieren.  Hij fileerde daarbij vakkundig de verschillende stromingen die we tegenkomen als we renteniers adviseren.  Zijn blog over actieve fondsen dan wel indexfondsen, kan u hier herlezen. De blog over de nadelen van indexfondsen, kan u hier herbekijken. Zijn recentste blog maakte de lezer veel wijzer als het gaat over Indexfondsen in een actief jasje.

Vlak voor zijn verhelderende reeks had ik het in vier sessie met u allen over drie grote groepen van cliënten-beleggers die we onderscheiden.  Ik deed u uit de doeken wat onze aanpak is naar elk van hen.  De kwalificering in één van de drie groepen was dé facto gebaseerd op financiën en pure wiskunde.

Als beslagen Lifeplanners kent onze aanpak echter een hogere en verder reikende dimensie.  Noem het gerust onze holistische dimensie. Louter en alleen met het financiële en het wiskundig berekenbare aan de slag gaan, zou uw doelstellingen oneer aandoen volgens de wereldwijde gemeenschap van Financial Life Planners.  

VIER STADIA WAARMEE WE REKENING HOUDEN.

In die derde dimensie hebben we het over vier mogelijke stadia waarin mensen zich mentaal bevinden. U kan zich aldus in eender welk stadium bevinden, ongeacht de grootte van uw vermogen. Samen vaststellen vanuit welk stadium u start is uiteraard van kapitaal belang.

Onder collega Lifeplanners (BE-NL-DE-UK-VS) zijn we het niet altijd eens hoe we die vier stadia best visualiseren.  Sommigen zijn voorstander om met een piramide van Maslow-achtige voorstelling te werken.

Persoonlijk vind ik dat dit te zeer het idee van onbereikbaarheid in die top van een piramide tot uitdrukking brengt. Alsof stadium vier behalen slechts voor enkelingen is weggelegd.  Ontdek vandaag en in onze artikels van de komende weken waarom dat niet zo hoeft te zijn.

Ik houd daarom meer van een zandloper-achtige figuur. Die top, dat vierde stadium, is dan veel duidelijker niet enkel weggelegd voor enkelingen.  Zeer zeker niet mits de juiste begeleiding doorheen de stadia.  

Het zal u in de komende blogs helemaal duidelijk worden waarom ik iedereen aanmoedig die opwaartse weg te nemen. Ik nodig u ook uit met adviseurs te werken die deze derde dimensie serieus nemen en die niet louter naar uw bankrekening zitten te staren.   

Het onderste stadium, waarin we nota bene relatief veel mensen aantreffen is de zone van ‘overmand voelen’.   De mensen die zich hier ophouden treffen we aan met de minste voorbereiding.

Gelijkenissen die we herkennen :

Deze mensen denken zelf weinig te kunnen doen aan tal van onderdelen van hun leven.

Of het nu gaat over hun gezondheid of hun financiën.  Kijken ze naar hun gezondheid dan denken ze oftewel dat ze niets kunnen doen aan hun verminderende toestand of ze denken dat hun robuuste gezondheidstoestand er voor eeuwig zal zijn. Geen van beide uitgangspunten is juist.  

Deze mensen voelen zich veelal eerder hulpeloos en niet in controle over hun financiën.

Ze weten niet hoe ze hun eerder bescheiden maar in andere gevallen evenzeer, zeer ruime middelen, moeten inzetten om het aangename leven te leiden dat ze eigenlijk graag zouden wensen te leiden. In Stadium 1 zitten aldus evenzeer welstellende mensen als mensen die krapper zitten. Het gaat over hun onderliggende gevoel van controle.

Deze mensen denken vaak ook nogal fatalistisch.

Dat dingen hen nu eenmaal overkomen. Deze ingesteldheid weerhoudt hen zelfs van het overwegen van het maken van een stappenplan.

Maar we kunnen het hen eigenlijk niet verwijten. Blijven hangen in dit stadium is niet hun eigen fout. Ze blijven zitten achter wat ik ingekort ‘de lijn van angst en onwetendheid’ noem.Moest u dat zich daar bevinden, beste bloglezer, dan voelt u zo nu en dan alsof ‘het systeem’ tegenwerkt.  Mensen voelen zich deels verlamd en komen al helemaal niet tot constructieve acties die hun de controle terug bezorgen over hun financiën en hun dagdagelijkse leven.  

Gelukkig is ook dat slechts een mythe die u kan doorbreken.     

Veelal brengen kleine positieve stapjes die verbetering op gang die we nodig hebben om elke dag weer een herwonnen gevoel van controle en impact te hebben. Mensen zetten, mits wat planning en ondersteuning de stap naar het volgende stadium.We treffen in het tweede stadium mensen aan die meer optimistisch zijn over alle facetten van hun leven, maar door de band nog iets te veel erop vertrouwen ‘dat het wel in orde zal komen’ om hun ideale leven te leiden. Ze denken wel quasi perfect bezig te zijn op alle domeinen van hun leven. Over stadium 2 vertel ik u meer in de blog van volgende week.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons