Hoe je een gelukkig en voldaan leven vormt zonder financiële zorgen.


Een van mijn favoriete professors economie hield van deze spreuk: "Als je niet weet waar je naartoe gaat, brengt elke weg je erheen".

Mensen komen naar ons voor financieel advies. Een vraag die we regelmatig stellen: wat is je meest urgente financiële zorg? Vaak blijkt men op zoek naar een becijferd bedrag. Waar ga ik naartoe in financiële termen? Hoeveel geld heb ik nodig? Ben ik op de goede weg om daar te geraken?

Jouw financiële toekomst en mentale welzijn in handen.

Om deze vragen te beantwoorden, verzamelen we gegevens. Hoeveel spaar je, wat verdien je en hoeveel geef je uit? Hoe lang wil je nog werken, hoe oud ben je vandaag en hoe is je gezondheid?

Met deze informatie kunnen we een projectie maken. Dit is zeer nuttige informatie. Mijn favoriete financiële planningssoftware laat een duidelijk beeld zien van hoe je vermogen over tijd zal evolueren. Je kan in jouw digitale kluis zien hoe jouw vermogen zich ontwikkelt. Hierdoor kunnen we tijdens onze kompasgesprekken vertellen hoeveel je maandelijks zult kunnen uitgeven na hun actieve carrière. Tegelijk willen we dat je vandaag kan uitgeven wat nodig is om dat ideale leven vanaf vandaag in te zetten.

Maar de titel van deze blogpost bevat de woorden 'gelukkig en voldaan'. Het is net zo belangrijk om na te gaan hoe deze cijfermatige informatie neurologisch wordt verwerkt.

Mentale fases en jouw financiën – Financial Life Planning

Herinner je mijn vorige drie blogs van 19 november, van 12 november en van 5 november. Daarin introduceerde ik de vier verschillende mentale fases waarin je je kan bevinden. Afhankelijk van de fase waarin je zit, zul je beter in staat zijn om je financiën te laten aansluiten bij het ideale leven dat je nastreeft.

De eerste vaststelling is dat financieel succesvolle mensen de gewoonte hebben om te verdienen wat ze waard zijn. Combineer deze gewoonte met onze begeleiding en alle krachten zijn gebundeld om jouw ideale leven vorm te geven vanaf vandaag.

Volgende vaststelling : Terwijl je onderweg bent steek je vele kruispunten over. Kunnen terugvallen op onze second opinion is dan super waardevol.

Een groot kruispunt, bijna een crisismoment voor velen, is het moment dat je met pensioen gaat.

Pensioen: Een nieuw hoofdstuk -  Pensioenplanning in actie!

Bij pensionering voelt het verdwijnen van een salaris voor velen als een crisis. Hoewel er een pensioen(tje) voor in de plaats komt, voelt het vaak crisisachtig aan.

Wanneer je geconfronteerd wordt met de angst die een crisis veroorzaakt, zoek je rust en troost en grijp je terug naar die dingen die je kent.  Ben je een zo’n niet-voorbereide rentenier dan geef je mondjesmaat uit, beperk je verwennerijen en denk je jouw leven te moeten terugschroeven.

Dit kan vooral moeilijk zijn voor getrouwde stellen, omdat de uitgaven die we overwegen zelden hetzelfde onderbuikgevoel oproepen van "te veel". Voor de een zijn het misschien nieuwe kastjes bij de keukenrenovatie, voor de ander zijn het reizen in eerste klas door Europa.

Leef je leven voluit

Voor degenen die ik beschrijf en die goed verdiend en gespaard hebben, is hun bestedingscapaciteit meestal groter dan wat ze nu uitgeven om de levensstijl te behouden die ze willen.  We trachten al onze cliënten zulke buffers te laten opbouwen tijdens hun actieve carrière. Dit stukje financiële planning en vermogensopbouw brengt zeer veel rust.    

Deze financiële ruimte biedt enorme mogelijkheden. Hoe kan je datgene wat je na aan het hart ligt, in lijn brengen met jouw financiële gedrag?

Jouw geldverhaal – ons financieel advies.

Het kan betekenen dat je plannen versnelt om minder te gaan werken of je bedrijf over te laten. Misschien wil je je volwassen kinderen helpen om een huis te kopen, of de studies van je kleinkinderen financieren.  Het kan ook betekenen dat je meer aan liefdadigheid wilt doen. Om deze levensstijl voor te bereiden, doe je er goed aan om vroeg naar je geldverhaal te kijken. Hoe bereik je dit allemaal? Door kennis.

Volgend jaar vieren we dat we 15 jaar geleden de titel van RLP (Registered Life Planner) hebben behaald aan het Kinder Institute of Life Planning in Boston.

In al die jaren zijn we tot een verbazende conclusie gekomen.  Met name dat niets slechter onze coaching lijkt te omschrijven dan de titel ‘Life Planner’.  Ik maak even de vergelijking met iets wat je in deze periode van het jaar wel eens zou kunnen tegenkomen.  Met name dichte mist onderweg naar jouw bestemming.  "Een plan voor je leven uitschrijven is als 's nachts in de mist rijden. Je kunt maar zover zien als je koplampen, maar je kunt de hele reis wél op die manier maken."

Ik stel voor om jouw lichten en jouw focus te richten op het volgende:

1   Zoek uit wat echt belangrijk is - richt je op wat essentieel is in een leven waar je van houdt

2  Erken dat onzekerheid deel uitmaakt van de reis

3  Gebruik online tools of vraag professionele hulp om een duidelijk beeld te krijgen van waar je geld naartoe gaat: huidige uitgaven en schulden.

4  Je kan zeker zoveel controle over je uitgaven hebben als over je inkomsten. Als je niet bent waar je wilt zijn, zijn dit de twee gebieden waar je je grootlicht op moet schijnen: heb je de levensstijl die bij mijn inkomsten past? En zo niet wat kan ik eraan doen?

5  Ken de bronnen en bedragen van je inkomen als je stopt met werken.

6  Tijd maakt het verschil. Test zelf of met de hulp van een financieel professional de optimale strategie voor wanneer je dat pensioen gaat opnemen.

7  Zorg ervoor dat je beleggingsportefeuille kosteneffectief en belastingefficiënt is en ontworpen om het inkomen te leveren dat je nodig hebt na je pensionering met de groei die je nodig hebt voor de lange termijn.

8  Het grootste risico voor een vitaal leven op latere leeftijd is een slechte gezondheid. Neem nu maatregelen om te voorkomen dat je later lichamelijk en geestelijk minder goed gaat functioneren.

ONTDEK JOUW TOEKOMST

Een van onze doelen is om je te helpen ontdekken wat ouder worden concreet voor jou zou betekenen.

Idealiter helpen we je visualiseren hoe mooi die fase kan zijn omdat we zien hoeveel kracht mensen daaruit putten. Geld is ongetwijfeld een van de noodzakelijke middelen. Het is evenzeer belangrijk om de gegevens die in de loop van de tijd die verstrijkt bij te houden en waar nodig aanpassingen te doen.

Het meest lonende deel van ons werk is je te bevrijden van financiële stress en zorgen. Door je te helpen begrijpen wat je hebt en hoe je bent georganiseerd om jouw doelen te bereiken.  

Je weet dat je een partner hebt tot wie je je kan wenden als het leven verandert - zoals onvermijdelijk is.

Sta klaar voor de toekomst

Neem gerust contact op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek als je meer wilt weten.

Indien je geïnteresseerd bent om meer te leren, aarzel niet om contact met ons op te nemen. We kijken ernaar uit om je te helpen jouw financiële toekomst vorm te geven en een leven te leiden waar je van houdt.

Je kunt ook de vorige drie blogs van de november-reeks herlezen als je je extra voorbereid wilt voelen voor een gesprek bij een kopje Nespresso op ons kantoor.

Meest Recente Posts

Schrijf je hier in en ontvang steeds als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je nog vragen over CRING of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet om ons te contacteren!

Contacteer Ons